Menu
Algemeen / Tips

Voor het eerst op reis? Dit is jouw checklist

Wanneer je voor het eerst op reis gaat voor langere tijd, kan de voorbereiding best overweldigend zijn. Het lijkt alsof er zoveel te regelen is! Deels is dat waar, en deels kun je dit ondervangen met een goede planning. Ga jij voor het eerst op reis? Lees dan deze blog en volg onze checklist! Dan staat niks je meer in de weg om de reis van je leven te maken.

voorbereiden op lange reis.jpg 5

#1 Plan je reis

Natuurlijk begint iedere reis met het bepalen waar je heen gaat. Voel jij iets voor Azië, of heb je meer met Zuid-Amerika? Over het algemeen zijn ‘westerse’ landen zoals Australië en de VS het gemakkelijkst te bereizen voor Europeanen. Hier spreken ze Engels en verlopen veel dingen zoals in Europa. Zuid-Oost-Azië is ook relatief makkelijk te bereizen als je voor het eerst op reis gaat, al kun je hier zeker tegen zaken aanlopen. Maar er zijn veel andere backpackers die je om hulp kunt vragen. Midden- en Zuid-Amerika en bepaalde landen in Afrika zijn het moeilijkst. Locals spreken er lang niet altijd Engels, en soms laat de infrastructuur te wensen over. Maar bijna niets is onmogelijk, en als je het echt wilt, is er altijd een weg!

Let bij het kiezen van je bestemmingen ook zeker op het klimaat. Exotische landen zijn niet per definitie warm! Ook reizen tijdens het regenseizoen is toch wat minder leuk, zeker als je al die regen niet verwacht had. Van tevoren kun je de seizoenen prima opzoeken via Google.

Hoeveel tijd voor elk land?

Hoe lang je in ieder land blijft? Dat hangt sterk af van je budget, hoe leuk je het daar vindt, en in hoeveel detail je het land wil zien. Voor de meeste landen in Zuid-Oost-Azië geldt dat je de hoogtepunten in een maand kunt zien. In Australië is de oostkust populair, reken hier 7-8 weken voor en een week of 5-6 is voldoende voor Nieuw-Zeeland. Benieuwd naar de aanbevolen reistijd voor overige landen? Lees eens verder op Travelgirls.nl, of stel de vraag aan een backpackersreisbureau of in een Facebookgroep voor reizigers.

voorbereiden op lange reis.jpg 7

Kom je er echt niet uit, laat je reis dan open en bepaal ter plekke wanneer je naar een ander land toe reist. Dat maakt je reis onzekerder, maar ook avontuurlijker!

#2 Je reis bekostigen

Reizen kost een hoop geld. Zorg er dus voor dat je voorafgaand aan je reis goed gespaard hebt. Je kunt er ook voor kiezen om op reis te werken, zoals travelgirl Emma in Brazilië. Wees creatief: je kunt werken als au pair, serveerster, freelance vertaler/fotograaf, fruitplukker en nog veel meer. Zoek ter plekke een baantje of regel dit voor je reis. Let er hoe dan ook goed op dat je het juiste werkvisum hebt voor de landen waar je wilt werken.

Met alleen werken op reis ben je er nog niet. Vooraf zijn er namelijk ook flink wat kosten die gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld de vluchten, visa, en de aanschaf van een backpack. Neem een (bij)baantje zodat je deze dingen al in de voorbereiding kunt betalen.

Benieuwd naar wat het leven in verschillende werelddelen kost? Dat hangt natuurlijk ook sterk af van je eigen uitgavepatroon. Als vuistregel kun je dit lijstje aanhouden:

Azië €1000 per maand
Australië €2000 per maand
Nieuw-Zeeland €2000 per maand
Noord-Amerika €2000 per maand
Zuid-Amerika €1400 per maand
Afrika €1400 per maand

Wil je wat specifiekere kosten weten, spit dan eens door onze blogs. We schreven o.a. over de kosten van een reis door Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Dubai en de Gálapagoseilanden.

#3 De papierwinkel

Paspoort en visa

Waarschijnlijk het saaiste onderdeel van de reis, maar wel super noodzakelijk. Ten eerste heb je natuurlijk een paspoort nodig. Zorg dat dit sowieso nog langer dan 6 maanden geldig is en dat er genoeg lege pagina’s in staan, in veel landen is dit verplicht.

reizen-in-zuid-afrika

Dan zijn er nog de visa. Sommige landen kun je betreden zonder visum, in andere landen koop je op het vliegveld een visum on arrival en voor andere landen moet je ruim voor je reis een visum-aanvraag gedaan hebben. De website van de Rijksoverheid informeert je hierover. Let op het verschil tussen een werkvisum en een toeristenvisum. Werken met alleen een toeristenvisum wordt in sommige landen zwaar bestraft, dus zorg er altijd voor dat je het juiste visum hebt.

Let ook op visa voor landen waar je alleen op doorreis bent! In de VS is het bijvoorbeeld verplicht om een ESTA te hebben, ook als je er alleen een tussenstop maakt op weg naar Canada.

Reis- en ziektekostenverzekering

Je kunt echt niet op reis zonder een goede reisverzekering. Zorg ervoor dat die werelddekking heeft als je buiten Europa reist. Ook belangrijk is om goed te kijken wat de verzekering dekt. Soms worden extreme sporten bijvoorbeeld niet gedekt. En daar vallen ‘simpele’ dingen als duiken en raften ook onder!

Zorg ook voor een goede ziektekostenverzekering die kosten in de hele wereld dekt. Eventueel kun je ook kijken naar rechtsbijstand in het buitenland, voor als je bijvoorbeeld ongewild een auto-ongeluk veroorzaakt.

Internationaal rijbewijs

Ben je van plan om in het buitenland een scooter of auto te huren, neem dan ook een internationaal rijbewijs mee. Dit kun je kopen bij een ANWB winkel. Er zal niet altijd om gevraagd worden, maar het kan zeker geen kwaad om het wel bij te hebben.

een auto huren in amerika

Print belangrijke papieren eventueel uit en neem ze mee op reis. Of zorg voor een mapje in je mailbox waar je belangrijke documenten makkelijk terug kan vinden.

Creditcard en pinpas

Schaf zeker een creditcard aan als je die nog niet hebt. Hiermee boek je vluchten en kamers in hostels. Plus, als je pinpas gestolen wordt of niet werkt, heb je altijd je creditcard nog. Super handig! Zorg ervoor dat je pinpas op werelddekking staat, anders kun je buiten Europa niet pinnen.

#4 Vaccinaties en medicijnen

Voor veel landen zijn vaccinaties aanbevolen of zelfs verplicht. Dit kun je makkelijk checken op de website van de GGD. Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden vaccinaties: het is dus zeker niet verkeerd om hiernaar te kijken bij het kiezen van een verzekering. Soms moet je meerdere keren terugkomen voor een vaccin, dus maak je afspraak bij de GGD niet te laat!

De GGD kan je ook informeren over overige medicatie, zoals malariapillen of tabletten tegen hoogteziekte. Heb je zelf medicatie die je wilt meenemen op reis? Check dan zeker even of dat zomaar mag! Sommige medicijnen die je in Nederland kunt verkrijgen vallen in het buitenland onder de opiumwet. Een medicijnverklaring van de apotheek is sowieso nooit weg. Dan is het duidelijk dat deze medicijnen aan jou zijn voorgeschreven en dat je ze niet wilt verkopen bijvoorbeeld.

#5 Spullen aanschaffen

Voor een reis heb je natuurlijk spullen nodig. Het belangrijkste? Een backpack! OK, reizen met een koffer kan, maar vinden wij écht niet handig. Daarnaast kun je denken aan de aanschaf van o.a. een daypack en wandelschoenen. Onze tip: ga niet helemaal los bij het kopen van spullen tijdens de voorbereiding. Het is leuk voor de voorpret, maar toch jammer als jij straks honderden euro’s hebt besteed aan spullen die je ter plekke zoveel goedkoper kunt krijgen. Vergeet niet: daar heb je natuurlijk ook gewoon markten en winkels!

wat-neem-je-mee-in-je-backpack

#6 Vluchten en overige zaken boeken

Vluchten

Natuurlijk heb je een vlucht nodig om op de plaats van bestemming te geraken. Kies een goedkope retourvlucht, of ga voor een enkeltje als je nog niet weet wanneer je terugkomt. Ook wereldtickets met meerdere bestemmingen zijn een optie. Ga voor een flexibel ticket als je denkt dat je vliegdata nog zouden kunnen veranderen.

Vliegveld

In sommige landen is het verplicht om aan te tonen dat je binnen een X aantal dagen het land weer verlaat. Anders kun je bij de grens geweigerd worden. Soms moet je dus al een vlucht of iets anders geboekt hebben als uitreisbewijs. Hoe dat precies werkt, lees je in deze blog!

Overige zaken

Als je voor het eerst buiten Europa komt kan dat best overweldigend zijn. Daarom is het soms fijn om voor jezelf al een soort ‘welkomstpakket’ te boeken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je opgehaald wordt op het vliegveld en ontwijk daarmee de vele mensen die je een taxi aanbieden. Ook de eerste twee nachten in een hostel kun je al boeken, zodat je tenminste weet waar je je reis begint. Soms is het ook verplicht om je eerste verblijfplaats op te geven bij de aanvraag van een visum.

New York Taxis

Van tevoren kun je eventueel ook al excursies boeken, of vervoer zoals een Stray buspas. Denk hier wel goed over na. Soms pakken dingen op reis toch anders uit, en dan is het jammer als je vastzit aan wat je al geboekt had. Plus: in het buitenland, zonder tussenpersoon, is het vaak veel goedkoper 😉

#7 Lees je in in je bestemming

Het is altijd handig om je een beetje in te lezen in de bestemming waar je heen vliegt. Niet alleen zodat je weet welke plekken je wilt gaan bezoeken. Maar ook om alvast wat over de cultuur te leren. Zo sta je niet meteen mega versteld van alle nieuwe dingen die je in het buitenland ziet. Lees ook alvast iets over bijvoorbeeld veiligheid en populaire scams. Het kan nooit kwaad om een beetje goed voorbereid te zijn. Daarnaast, blogs lezen zoals op Travelgirls.nl is natuurlijk super leuk voor de voorpret!

je-eerste-backpackreis-alleen-3

Voor het eerst op reis

Het kost je wat moeite, voor het eerst op reis gaan. Er moet best wel wat geregeld worden. Maar als je het dan eenmaal geregeld hebt? Dan ga je ook echt de tijd van je leven hebben!

/

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.