Menu
Thailand / Tips

Thailand | Deze scams in Thailand wil je echt vermijden!

Bij reizen denken we al snel aan tropische witte stranden, hiken door de jungle, de lokale bevolking leren kennen en het bezoeken van wereldsteden. Reizen heeft echter ook een keerzijde. De nieuwe culturen zorgen er soms voor dat je voor verrassingen komt te staan. Ook achter het altijd vriendelijke Thailand schuilt een minder vriendelijk gezicht: scams. Scams zijn trucs om toeristen op te lichten. Soms voor heel veel geld… Deze scams in Thailand wil je echt vermijden!

#1 Goedkope tour met een tuktuk

Het wordt overal in Bangkok aangeboden: goedkope tours met een tuktuk. Voor maar 20 baht (omgerekend zo’n 50 cent) krijg je een onvergetelijke tour door Bangkok! En of deze tours onvergetelijk zijn… De chauffeur brengt je naar verschillende bezienswaardigheden (jawel!), maar vergeet ook vooral niet te stoppen bij winkels zoals juweliers of naaiateliers. Met deze winkels heeft de chauffeur een goede deal afgesloten. Hij ontvangt geld – of brandstofbonnen – om jou daar te droppen. Agressieve verkopers proberen je ervan te overtuigen dat je die ene (nep)diamant écht moet kopen.

#2 Bedelaars geld geven

Het ziet er zo zielig uit: die kleine kindjes die er hartstikke arm uitzien en om geld komen bedelen. Je hart breekt als je ze op straat ziet lopen en al snel ben je geneigd om ze wat kleingeld toe te stoppen. Je denkt daarmee een goede daad te doen, maar eigenlijk houd je hiermee het systeem in stand. Bijna alle kinderen (en volwassenen) die bedelen houden hier zelf nauwelijks iets aan over. Zij worden ingezet – en bedreigd – door de maffia om geld op te halen. Geef dus vooral geen geld om het systeem niet te voeden!

#3 Het gesloten paleis

Het Koninklijk Paleis (The Grand Palace) is een van de grootste trekpleisters van Bangkok. En misschien mede daarom ook wel een van de meest risicovolle plekken om in een Thaise scam te trappen. Hoe de scam werkt? Bij het aanhouden van een tuktuk of een taxi vertelt de chauffeur dat het paleis vandaag gesloten is. Balen natuurlijk, maar de chauffeur kent wel andere mooie paleizen die te bezoeken zijn. Hij brengt je er gratis naartoe, maar stopt ondertussen wel op meerdere plekken waar jij te maken krijgt met agressieve verkopers. Je hoeft natuurlijk niets te kopen, maar het is wel zonde van je tijd!

Ook in de omgeving van het Koninklijk Paleis zelf lopen Thai rond die dezelfde scam uitvoeren: je vertellen dat het paleis gesloten is en je vervolgens naar iets anders toe brengen. Uiteraard tegen gereduceerd tarief. In en rondom het paleis zelf wordt continu omgeroepen dat je deze mensen niet moet geloven en dat het paleis gewoon geopend is. Het is eigenlijk niet te missen en toch trap je er zo makkelijk in.

#4 Het is ‘Buddha Day’

Buddha Day… Het klinkt natuurlijk fantastisch, maar als iemand je vertelt dat het Buddha Day is: run! Buddha Day bestaat helemaal niet, hoe overtuigend de aardige man ook klinkt. Buddha Day wordt vaak gecombineerd met de scam waarbij het paleis gesloten is, maar Buddha Day maakt gelukkig een hoop goed. Dat is immers maar één keer per jaar en valt precies op die dag! Too good to be true? Absoluut! Voor je het weet zit je in een tuktuk op weg naar een van de vele winkeltjes waar je helemaal niet wil zijn…

#5 Het huren van een jetski

Deze scam komt vooral voor in het zuiden van Thailand, met name in Pattaya en Phuket. Op veel stranden is het mogelijk om een jetski te huren, maar pas hiermee op! Bij het terugbrengen van de jetski kun je namelijk te horen krijgen dat je de jetski hebt beschadigd en dat je moet betalen. Doe je dat niet? Dan word je onder druk gezet door de ‘politie’: mensen die doen alsof ze agent zijn. Geef sowieso nooit je paspoort af bij het huren van een jetski en bekijk de jetski goed voordat je deze gaat gebruiken. Maak foto’s van de jetski en eventueel al aanwezige schade. Het beste is om überhaupt geen jetski te huren, dan kun je ook niet opdraaien voor eventuele ‘kosten’.

Overigens gebeurt dit ook met het huren van bijvoorbeeld scooters. Deze worden dan ‘gestolen’ door het verhuurbedrijf en jij mag vervolgens voor de kosten opdraaien. Ze vertellen je er natuurlijk niet bij dat hun scooter alweer lang en breed aan een andere nietsvermoedende toerist is verhuurd…

#6 Dure drankjes…

Ga nooit – maar dan ook nooit! – in een café zitten waar de prijzen van de drankjes niet op de kaart staan. In elk café, kroeg of restaurant in Thailand staan de prijzen van de drankjes op de kaart. Niet? Ga dan zo snel mogelijk weg! In dit soort cafés krijg je namelijk achteraf de rekening gepresenteerd en die is niet mals: torenhoge prijzen en je mag pas weg als je betaald hebt. Dit soort praktijken gebeuren vaak in aparte ruimtes bovenin een café of ergens achteraf. Laat je dus niet meepraten door een leuke Thaise man of vrouw. De kans dat dit gebeurt als je zelf een café binnenstapt is nihil, maar check dus al-tijd de kaart!

#7 Trap niet in de TAT

Een valkuil voor kersverse toeristen in Bangkok: de TAT. De TAT staat voor Tourism Authority of Thailand. Als oplichters merken dat jij nieuw in de stad bent bieden ze aan om je naar het officiële toeristische bureau te brengen: TAT. Hier willen ze je graag helpen met het plannen van je verdere trip. De vraag is of je überhaupt geldige tickets en hotelboekingen krijgt, maar feit blijft dat je sowieso teveel betaalt voor de rest van je trip. Zonde van je geld! Inmiddels zijn oplichters erachter dat het beter werkt om gewoon geldige tickets en hotelboekingen te reserveren, maar hier veel te veel geld voor te vragen. Je voelt je niet zo snel ‘genaaid’ (want je hebt immers gewoon geldige boekingen), je hebt hier echter wel tien keer zo veel voor betaald… Oeps!

#8 De grote wisseltruc

Thai zijn heel goed in het verwisselen van briefgeld. Probeer altijd zicht te houden op het geld dat je bijvoorbeeld aan een taxichauffeur geeft. Stel: je geeft 100 baht en in een mum van tijd wisselt de chauffeur dat om naar een briefje van 20 baht en vertelt je dat je te weinig geld hebt gegeven. Verward betaal je het restbedrag (feitelijk dus twee keer) en je bent gescamd. Check ook even of je geen nepbriefje krijgt, dat gebeurt voornamelijk bij briefjes van 1000.

Tips om scams in Thailand te voorkomen

Hoe obvious bovenstaande scams ook klinken, de kans dat je onverhoopt toch in een scam trapt is best aanwezig. Het gebeurt vaak zo snel en zo sneaky dat je pas op het moment zelf – of soms zelfs achteraf pas – doorhebt dat je in een scam getrapt bent. De ene scam is ook vervelender dan de andere scam. Een paar euro’s meer of minder is niet zo erg, maar zodra er grote bedragen bij komen kijken of als mensen zich agressief gaan gedragen wordt het pas echt vervelend. In het volgende deel van deze blog lees je hoe je scams in Thailand kunt voorkomen!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.