Menu
Ecuador / Tips

5 tips om in de jungle te overleven

Is een bezoek aan de jungle ook een van jouw grootste wensen? Zeker doen! Een bezoek aan de jungle is echter niet geheel zonder gevaar. Wij verbleven vijf hele dagen diep in de Amazone, de grootste jungle op aarde. En met diep in de jungle bedoelen we ruim vier uur met de auto over onverharde wegen rijden en vervolgens ruim een dag varen. Ver verwijderd van de buitenwereld, geen elektriciteit, geen toilet en geen stromend water. Geen internet, geen telefoon, geen enkele manier om contact te hebben met het leven buiten de jungle.

Zo diep in de jungle dat de apen ons graag weer zagen gaan en ons bekogelden met besjes en andere vruchtjes. Zo diep in de jungle dat je niet meer weet wat stilte is, want het gekwetter van vogels, het krijsen van macaws, het tjirpen van krekels en het roepen van apen gaat 24/7 door. Goed voorbereid op pad? Lees deze 5 tips om in de jungle te overleven!

#1 Boek een betrouwbare gids

Ga nooit – maar dan ook nóóit – alleen de jungle in. Zoek van tevoren goede recensies van gidsen of bedrijven die tours naar de jungle aanbieden. Probeer ook direct al contact te leggen, zodat je je vragen kan stellen of gewoon even met de gids kan overleggen wat je wensen zijn. Je merkt snel genoeg of deze gids past bij jouw wensen en professioneel overkomt. Een gids is essentieel om de jungle te overleven. De jungle is groot en zeer onoverzichtelijk. Je zal niet de eerste toerist zijn die hopeloos verdwaalt. Verdwalen in de jungle overleef je niet. Echt, boek een betrouwbare gids!

#2 Draag de juiste ‘gear’

Het is belangrijk om van tevoren te bepalen hoe je je spullen mee gaat slepen. Loop je van de ene slaapplek naar de andere slaapplek? Of vaar je met een boot over het water? In het eerste geval wil je geen tas van vijftien kilo op je rug dragen. In het laatste geval is dat weer geen probleem. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat het in de jungle écht heel warm is. De luchtvochtigheid is enorm hoog, dus een dikke slaapzak is niet handig.

Wij sliepen in een dunne lakenzak en zelfs dat was eigenlijk al te warm. Toch is het wel fijn om ergens in te slapen vanwege de vele (kruip)insecten. Ook een klamboe is een must. Zodra de zon achter de horizon verdwijnt komen de (malaria)muggen tot leven en daar wil je niet door gestoken worden. Lange kleding en antimuggenspray moeten ook standaard op je lijstje staan!

#3 Volg het advies van de gids op

Guide knows best. Echt! Als de gids zegt dat je niets moet aanraken, moet je dat ook niet doen. En als de gids zegt dat je dat niet kunt eten, moet je dat niet doen. And so on. De gids adviseerde ons om laarzen te dragen, maar dat wilden we in eerste instantie niet. We hebben hele fijne wandelschoenen en daar lopen we nu eenmaal beter op dan op laarzen. Dat de laarzen bedoeld waren om een slangen- of spinnenbeet te voorkomen vertelde hij later pas… We wisten niet hoe snel we onze wandelschoenen uit moest schoppen om de laarzen aan te trekken.

#4 Controleer je schoenen

De jungle zit barstensvol kruipdieren en die houden van warme en donkere plekjes. ’s Morgens is het dan ook aan te raden om je schoenen goed te controleren voordat je ze aantrekt. Je zal de eerste niet zijn die een flinke spin of schorpioen in zijn schoen vindt… Ieuw!

#5 Neem wc-papier en zakjes mee!

Echt diep in de jungle betekent ook dat er geen toiletten zullen zijn. En al helemaal geen wc-papier! WC-papier is echt een must in de jungle. Douchen is vaak ook geen optie en dan is het wel zo fris als je jezelf een beetje schoon kan houden… Verfrissingsdoekjes zijn daarom ook erg handig om bij je te dragen, zo kun je jezelf enigszins opfrissen. Oh en deodorant is ook écht geen overbodige luxe…

5 tips om in de jungle te overleven

Eigenlijk zit er maar één ding op: goed luisteren naar je gids, geen domme dingen doen, uitkijken en genieten. Neem ook zeker DEET, een zaklamp, een kompas en een zakmes mee in geval van nood. Je telefoon meebrengen heeft echt geen zin, tenzij je een sateliettelefoon hebt gehuurd voor dit soort momenten. Het is niet te hopen dat je ooit verdwaald raakt in de jungle, maar met deze tips om in de jungle te overleven is dat als het goed is niet aan de orde!

Ben jij weleens zo diep in de jungle geweest?

About Author

Heeft een voorliefde voor Amerika en Zuid-Amerika. Gaat graag buiten de gebaande paden en kan niet stil zitten. Is ontzettend bang voor beren.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.