Menu
Spanje

Hoe voorkom je een tegenvallend bezoek aan Timanfaya?

Timanfaya. Een naam die veel mensen waarschijnlijk niet echt iets zegt, tenzij je je verdiept hebt in een reis naar Lanzarote. Lanzarote is het noordelijkste Canarische eiland en ligt het dichtste bij Afrika. Lanzarote heeft ook een van de vier nationale parken die het Canarische gebied rijk is: Timanfaya. Timanfaya is niet voor niets beschermd: het is een ontzettend indrukwekkend natuurgebied met meer dan 25 vulkaankraters en meer dan 100 vulkaankegels. We keken reikhalzend uit naar ons bezoek aan Timanfaya, maar werden helaas behoorlijk teleurgesteld. Nee, niet door de natuur. De natuur maakte gelukkig een hoop goed. We werden vooral teleurgesteld door de weinige mogelijkheden om het park écht te ontdekken en dus schrijven we deze blog zodat jullie niet dezelfde fout maken als wij: last minute boeken.

Timanfaya National Park

Het nationale park Timanfaya ligt ten noorden van Yaiza en El Golfo. Timanfaya wordt ook wel ‘Montañas del Fuego’ oftewel ‘vuurbergen’ genoemd. Het natuurgebied is relatief jong: in 1730 ontstond het landschap na een grote vulkaanuitbarsting en in 1824 vond een laatste grote uitbarsting plaats. Er is nog steeds sprake van vulkanische activiteit. Het landschap is zeer kwetsbaar en daardoor mag je het park niet op eigen houtje bezichtigen. Het is een van de populairste toeristische attracties van het eiland en daarmee ook een van de drukste. En een goede voorbereiding is het halve werk…

Last minute een bezoek aan Timanfaya?

Wij zijn over het algemeen een last minute boeker, zeker als het gaat om kortdurende bestemmingen in de winter. Meestal boeken we een paar weken van tevoren en zien ter plekke wel wat we daar ga doen. Dat is over het algemeen een hele fijne manier van reizen. De vrijheid die je dan hebt is heel prettig. Helaas zijn we er inmiddels ook achter dat last minute boeken ook echt zijn beperkingen heeft. Zo kun je bijvoorbeeld lang niet zoveel halen uit je bezoek aan het nationale park Timanfaya als eigenlijk nodig is om het stuk natuurgebied echt te ontdekken. We kwamen er namelijk achter dat er nauwelijks iets te doen is als je niet van tevoren een wandeling bespreekt. Je mag het park namelijk niet op eigen houtje verkennen! Dat vonden we echt heel erg jammer, want we hebben – door het last minute boeken – niet de mogelijkheid gehad om dit te regelen.

Ons bezoek aan Timanfaya

Waarom ons bezoek aan Timanfaya toch wel tegenviel? Kort samengevat zag ons bezoek aan Timanfaya er zo uit: we reden het park binnen, parkeerden onze auto op de ongelofelijk drukke parkeerplaats – en we waren vroeg! -, vergaapte mij aan het énorme aantal brutale toeristen, bekeken vanuit onze ooghoeken de kunstmatige geisers die geactiveerd werden door water in een gat te gieten, bekeken de grill waarop gebakken wordt op vulkaanwarmte en propte mezelf met dertig andere toeristen in een grote tourbus met blauwe ramen (hoera, weg mooie foto’s!) welke ons in dertig minuten het hele park liet zien vergezeld van Spaans, Engels en Duits commentaar. Helaas mochten we de bus niet verlaten en reden we zo goed als in één ruk door. En that’s it. Meer was er niet te doen. Absoluut, de natuur is ontzettend bijzonder en daar hebben we dan ook intens van genoten, maar we hadden zo gehoopt meer te kunnen zien en vooral op ons eigen tempo. Uiteraard hebben we de mogelijkheden onderzocht en vertellen wel jou wat je het beste kunt doen om het beste uit jouw bezoek aan Timanfaya te halen!

Jouw bezoek aan Timanfaya

Er zijn een aantal heel belangrijke ‘regels’ om je bezoek aan Timanfaya zo leuk mogelijk te maken. Je hoeft ze natuurlijk niet op te volgen, want als jij helemaal geen probleem hebt met een busrit door het landschap is dat natuurlijk ook prima. Voor degene die graag meer uit hun bezoek aan Timanfaya willen halen: lees gerust verder.

Kom vroeg. Heel vroeg.

Het nationale park is geopend van 09.00 uur tot 17.45 uur. In de zomer is het park geopend tot 19.00 uur. De beste tijd om het park te bezoeken? Om 09.00 uur ’s morgens. We reden ’s morgens om 9.30 uur het park binnen en zelfs toen was de gewone parkeerplaats al vol. Gelukkig was er een extra parkeerplaats om onze auto te parkeren. Op de terugweg, zo rond 11.00 uur, stond er echt een extreme lange file om bij de parkeerplaats te komen. Dit werd op zich goed geregeld door elke keer een auto door te laten als er één de parkeerplaats verliet, maar een deel van de auto’s stond al binnen de parkgrenzen en vanaf daar is het echt nog wel een stukje naar de parkeerplaats. Dus; kom vroeg. Heel vroeg.

Boek minimaal twee maanden van tevoren een wandeltour

Dit is denk het allerbelangrijkste voor je bezoek aan Timanfaya: boek een wandeltour (de Termesana route). De wandeltour kun je tot twee maanden van tevoren boeken op de website van het park én moet je 48 uur van tevoren nog eens herbevestigen. Het heeft geen zin om dit in het park zelf nog te regelen, want de tours zijn vaak maanden van tevoren uitverkocht. De reden hierachter is dat het kwetsbare natuurgebied niet teveel belast wordt door de mens. Een goede reden dus, maar helaas voor mensen die graag last minute boeken! Per wandelingen mogen acht mensen deelnemen. De wandeling is drie kilometer en duurt zo’n drie uur. Tijdens de wandeling wordt er namelijk ook veel verteld over het gebied en laat de gids bijzondere dingen zien.

Bezoek de kuststreek van Timanfaya

Er zijn nog twee andere mogelijkheden om het park te ontdekken, namelijk via de Ruta del Litoral. De Ruta del Litoral is zo’n negen kilometer lang en is de enige andere mogelijkheid om het nationale park beter te leren kennen. Het is aan te bevelen om afhaalservice te regelen, daar het geen rondwandeling is. De route begint overigens ook aan een onverharde weg, dus met je huurauto ben je onverzekerd op dit soort wegen. Houd daar rekening mee! De wandeling is overigens behoorlijk inspannend en niet aan te bevelen voor ongeoefende wandelaars. De route loopt langs steile kliffen en smalle paden, welke zeker bij sterke wind gevaarlijk kan zijn. Meer informatie over deze wandelroute vind je deze wandelgidsen. Je kunt deze wandeling ook met GPS-coördinaten maken!

Een bezoek aan Timanfaya ervaar je het beste als je je goed voorbereidt. Het is een bijzonder landschap dat de komende jaren onder invloed van alle vulkanische activiteit waarschijnlijk nog vele malen zal veranderen. Ook wij waren onder de indruk van het landschap, maar hadden gewild dat we er nog veel meer van hadden mogen zien dan vanuit een grote tourbus… Note to self: last minute boeken is dus niet altijd voordelig! Combineer een bezoek aan Lanzarote met een bezoek aan een van de andere eilanden door te gaan eilandhoppen. Bekijk de aanbiedingen voor Lanzarote!

Praktische informatie

Je boekt je tickets al vanaf €240 naar Arrecife op Lanzarote. De goedkoopste vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Een auto huur je het beste bij bekende huurmaatschappijen als Sunnycars en Sixt. Je kan natuurlijk ook de huurprijzen van de auto’s vergelijken op rentalcars.com, happycar.nl of momondo.nl! Zo weet je zeker dat je de goedkoopste huurauto boekt!

6 Comments

 • dirkjan@dirkjanvanderwal.nl'
  Dirk Jan van der Wal
  juni 9, 2018 at 7:25 am

  De genoemde wandeling moet je inderdaad tijdig regelen. Een goed alternatief mocht dat niet lukken is de wandeling naar de Caldera Blanca. Startpunt in de omgeving van La Geria (bordjes Caldera Blanca / Montana Blanca volgen).

  Het is een wandeling van 4km, wij deden er ca 3,5 uur over. Als je onderaan bij de kraterrand aankomt loop dan tegen de klok in rond de Caldera. Je komt dan na enige tijd bij het pad omhoog. Dit pad is voor een afdaling minder geschikt (veel losse stenen). Op het hoogste punt van de kraterrand kan het flink waaien, blijf van de rand…. Het pad is daar ook minder duidelijk maar de afdalingen is niet tenmissen, gewoon de kraterrand blijven volgen.

  Reply
 • dd.dijkzeul@gmail.com'
  DD
  maart 21, 2019 at 10:11 am

  Wat ben ik blij dat ik deze blog ben tegengekomen! Eind mei gaan wij met onze twee zoontjes (5&7) naar Lanzarote en juist het vulkaangebied en de grotten trokken ons. Klopt het dat ik deze wandelroute moet kiezen?

  https://www.reservasparquesnacionales.es/real/parquesnac/usu/html/detalle-actividad-oapn.aspx?cen=6&act=16

  Uit jouw informatie over de lengte en de duur denk ik van wel maar er stonden meer keuzes tussen waardoor ik ga twijfelen.
  Ik ga ook meteen op onderzoek uit of het handig is dit te regelen voor Cueva de los Verdes ;-).

  Groetjes Daniëlle

  Reply
 • dd.dijkzeul@gmail.com'
  DD
  maart 21, 2019 at 10:13 am

  Wat ben ik blij dat ik deze blog ben tegengekomen! Eind mei staat Lanzarote op onze planning (gezin kids 5&7) en het vulkaangebied en de grotten trokken ons juist. De link in de blog stuurt naar een lijstje van verschillende gidstours. Klopt het dat ik deze moet hebben?

  https://www.reservasparquesnacionales.es/real/parquesnac/usu/html/detalle-actividad-oapn.aspx?cen=6&act=16

  Ik ga meteen ook op onderzoek uit voor Cueva des los verdes ;-).

  Groetjes Daniëlle

  Reply
  • travelgirls.nl
   april 23, 2019 at 5:58 pm

   Yes, deze moet je hebben!

   Reply
 • karin.vaniersel@tiscali.nl'
  karin
  juli 31, 2019 at 4:03 pm

  We zijn al een aantal keer in Lanzarote geweest. Gelukkig mogen de toeristen niet op eigen gelegenheid door het natuurpark Timanfaya struinen. Stel je voor, het zou binnen de korste keer een grote vuilnisbelt zijn. Prima geregeld zo en ja, natuurlijk lijkt het me geweldig om alleen door deze natuur te lopen, maar dan moeten we toch een andere plek opzoeken.

  Reply
  • Simone
   augustus 13, 2019 at 3:49 pm

   Wij zijn het helemaal met je eens, jammer genoeg houdt niet iedereen zich aan de regels en neemt zijn vuil mee!

   Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.