Menu
Europa / Tips

De beste plekken om te snorkelen in Europa

Het geluid van de onderwaterwereld, de zilte laag die achterblijft op je huid en de indrukwekkende beelden die niet meer van je netvlies afkomen. Duiken en snorkelen geeft zo’n ander beeld van onze dagelijkse wereld. Pas onder water merk je hoe kwetsbaar de wereld eigenlijk is. Duiken en snorkelen wordt meestal onlosmakelijk verbonden met het Caribische gebied of met Egypte, maar ook in Europa kun je met een snorkel en wat vinnen prima uit de voeten. De vissen en het koraal is meestal iets minder exotisch, maar dat neemt niet weg dat het niet de moeite waard is. Dit zijn de beste plekken om te snorkelen in Europa!

Blue Lagoon, Malta

De Blue Lagoon ligt bij het eiland Comino, dat onderdeel is van het archipel Malta. Je kunt er komen met een boot, zowel georganiseerde als met een eigen (gehuurde) boot. De Blue Lagoon is een gedeelte in de Middellandse Zee dat kraakhelder is. Het kraakheldere water en de rotsige formaties zorgen voor de perfecte plek om je duikbril op te zetten en het water in te duiken. Kijk bij de rotsen wel uit voor de vele zee-egels die soms complete rotsen overgenomen hebben. Daar wil je echt niet per ongeluk in gaan staan of erger nog: op gaan zitten!

Zakynthos, Griekenland

Zakynthos is wellicht een van de mooiste eilanden van Griekenland. Hagelwitte stranden en kraakhelder water. Dat is Zakynthos. Rond dit eiland zwemmen ook de zeldzame Caretta Caretta schildpadden. De grootste kans om een Caretta Carette schildpad te spotten is bij Marathonissi. Hier vind je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tenerife, wel gekleurde vissen, planten en anemonen. Het meest belangrijke is dat je een plek zoekt waar weinig mensen in het water zijn. Het kan dus zijn dat je een klein stukje moet zwemmen vanaf Marahonissi. Des te meer mensen er in het water zijn, des te troebeler het water is.

Zuid-Kreta, Griekenland

Heb je je toch over laten halen om met vrienden te gaan feesten in Chersonissos? Dan vind je het vast niet erg om een dag rustiger aan te doen en te genieten van wat het eiland Kreta nog meer te bieden heeft? Vooral het zuiden van Kreta staat bekend om het heldere water. Je kunt ook met een boot naar Chrissi of Dia varen en daar het water verkennen. Een andere plek om goed te snorkelen is het strand van Kokkini. Ten oosten van Plakias liggen de stranden bij Souda en de baai van Shinaria waar je goed kunt snorkelen. Naast zeeschildpadden kun je hier ook zeepaardjes spotten!

Mali Losinj, Kroatië

Kroatië ligt aan de Adriatische Zee en het is dan ook niet ongewoon dat je onder water tot wel 40 meter helder kunt kijken. Een van de beste plekken om te snorkelen is op het eiland Mali Losinj bij camping Poljana. Er is zowel koraal als vissen te vinden en de moeite waard om je snorkelset voor mee te nemen. Andere plekken om goed te snorkelen zijn Fazane, Paklenica, Trogir en Mlini. Eigenlijk zit je in Kroatië als snel goed en is vooral belangrijk om te snorkelen op plekken waar je veel rotsen hebt. Daar vind je de meeste vissen en andere dieren.

El Puertito, Tenerife

Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura… Alle eilanden bieden mooie spots om te snorkelen. Onze favoriet is toch wel Tenerife, omdat de kans groot is dat je hier zeeschildpadden spot. Onze favoriete plek op Tenerife is El Puertito. Vanaf het strand loop je zo het water in en kun je op zoek naar de prachtige onderwaterwereld. Verwacht geen felle kleuren, maar het feit dat er zeeschildpadden zwemmen maakt een hoop goed toch? Andere mooie plekken om te snorkelen op Tenerife zijn: Alcála, Montaña Amarillo en Punta Teno.

Corsica, Frankrijk

Snorkelen op Corsica is een van de populairste dingen om te doen op het eiland. De kans is dus groot dat je met meer liefhebbers in het water ligt. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een groot nadeel in verband met opstuivend bodemzand. De beste plekken om te snorkelen liggen aan de zuidwest- en zuidoostkust, waaronder Sagone, Portigliolo en Canella. Er zijn voldoende plekken om een snorkelset te huren als je geen eigen snorkelset hebt. Snorkelen naar rood koraal kan goed bij het plaatsje Bonifacio.

Kefalonia, Griekenland

Kefalonia is een van de vele andere eilanden in Griekenland. Bij het plaatsje Lassi heb je een geweldige duik- en snorkelplek. Je vindt er namelijk een groot rif, verschillende canyons én scheepswrakken. Aan de andere kant van het eiland ligt het plaatsje Fiskardo, ook een mooie plek om te snorkelen! Ook hier vind je veel grotten en baaien om jezelf wel een dag te vermaken.

Grevelingenmeer, Nederland

Last but not least, maar ook in ons eigen kikkerlandje kun je prima snorkelen en zelf duiken. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Nederland en heeft voor Nederlandse begrippen behoorlijk helder water. Op de ondiepe plekken kom je krabben, kreeften, anemonen en oesters tegen. De beste plekken om te snorkelen zijn Den Osse bij de Brouwershaven en Dreischor bij de pier aan de Zuid Langeweg. Bekijk van tevoren wel even hoe het staat met de kwallen, deze zijn niet geheel onbekend in deze regio… Been there done that.

De beste plekken om te snorkelen in Europa

Om te kunnen genieten van de mooie onderwaterwereld hoef je dus niet per se de hele wereld over te vliegen. Zelfs in ons eigen land zijn er plekken om te snorkelen. Ons favoriete Europese land om te snorkelen is Malta en Tenerife. Malta vanwege het kraakheldere water en Tenerife vanwege de schildpadden. Hoe dan ook… Jij weet nu wat de beste plekken om te snorkelen in Europa zijn!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.