De Galápagoseilanden is een bestemming die bij veel mensen op de bucket list staat. De Galápagoseilanden staan bekend om de unieke dieren die er leven. Charles Darwin baseerde niet voor niets de evolutietheorie op de dieren van de Galápagos. Helaas staan de Galápagoseilanden ook bekend als een dure bestemming.
Ecuador – en dus ook de Galápagoseilanden – hebben sinds 2000 de Amerikaanse dollar als valuta. Dat zorgt ervoor dat de prijzen hoger liggen dan in andere Zuid-Amerikaanse landen. Maar wat kost een reis naar de Galápagoseilanden eigenlijk? En is het echt zo duur als gezegd wordt? Je leest het in deze budgetpost!
Vliegtickets naar de Galápagoseilanden
De Galápagoseilanden horen officieel bij Ecuador. Om het aantal bezoekers te kunnen reguleren en daarmee de natuur zo goed mogelijk te beschermen kun je alleen vanuit Ecuador naar de Galápagoseilanden vliegen. Je kunt vanuit Quito vliegen, maar je hebt altijd een tussenlanding op Guayaquil.
Vliegen vanaf Guayaquil is dan ook een paar tientjes goedkoper. Het vliegticket van Quito naar Baltra Island bij het eiland Santa Cruz kostte $380. Op het vliegveld van Quito betaal je $20 ter registratie en bij aankomst op de Galápagoseilanden nog eens $100 voor de entree van het nationale park. Alle eilanden van de Galápagosarchipel vallen binnen het beschermde gebied.
Vliegtickets: $380
Entree: $120
Let op: hier zitten nog geen vliegtickets van en naar Nederland bij! Deze kosten waren $750 voor een directe retourvlucht van Amsterdam naar Quito en terug.
Vervoer op de Galápagoseilanden
Vanaf de luchthaven op Baltra Island kun je iedere willekeurige bus nemen die vertrekt vanaf de aankomsthal. De bus brengt je in een paar minuten naar het Itabacakanaal, welke je met een boot oversteekt. De boot kost $1 per persoon. Eenmaal aan de overkant heb je eigenlijk drie opties: een grote bus, een kleine bus of een taxi. De rit naar Puerto Ayora – de ‘hoofdstad’ op Santa Cruz – duurt 45 minuten. De bussen kosten rond de $4. Kies voor een kleine bus, want de bussen vertrekken pas als deze vol zijn. Een ander optie is een taxi. Een taxi kost $18 per rit en is dus met 4 personen bijna net zo goedkoop als een bus. De bus zet je in het centrum van Puerto Ayora af en een taxi brengt je naar het hotel. Dat kan een voordeel zijn!
Op de eilanden zelf is geen openbaar vervoer. Er rijden overal witte pick-up auto’s die dienst doen als taxi. Lang hoef je niet te wachten, want er is altijd wel een vrije taxi beschikbaar. Je kunt een taxi op straat nemen of naar een speciale taxistandplaats lopen. Een taxirit binnen een stad of dorp kost altijd $1 en de andere bestemmingen zijn onderhandelbaar.
Vervoer: $50
Boten tussen de Galápagoseilanden
Je kan de Galápagoseilanden bezoeken door een cruise te nemen of gewoon zelf verschillende eilanden te bezoeken. Wij hebben ervoor gekozen om zelf verschillende eilanden te bezoeken, omdat we graag ons eigen plan trekken en ons eigen tempo willen bepalen. Van Santa Cruz kun je naar Isabela en San Cristóbal. Je kunt niet in één keer van Isabela naar San Cristóbal, dus moet je altijd via Santa Cruz reizen.
Je doet er twee uur over om van het ene eiland naar het andere eiland te gaan. Je gaat met een speedboot en de kosten zijn $30 per tocht. Andere eilanden kun je bezoeken door middel van dagtochten, maar die zijn behoorlijk duur. Op Isabela moet je nog eilandbelasting betalen van $5.
Boottochten + eilandbelasting: $95
Overnachten op de Galápagoseilanden
Overnachten op de Galápagoseilanden kun je zo duur maken als je zelf wil. De regel is: hoe dichterbij het strand en hoe luxer de accommodatie is, hoe duurder. De dorpjes zijn niet groot en alles is op loopafstand. Het is te overwegen om wat verder van het centrum vandaan te zitten, dan ben je zoveel minder geld kwijt. Op de Galápagoseilanden vind je veel hostels, guesthouses en B&B’s. Deze zijn heel veel goedkoper dan de meeste hotels. Wij waren gemiddeld $50 per nacht per kamer kwijt en dat was inclusief een uitgebreid ontbijt!
Overnachtingen: $500
Eten en drinken op de Galápagoseilanden
Bovenstaande geldt ook voor eten en drinken: des te centraler het restaurant, des te duurder het eten. Zo is Avenida Charles Darwin een dure straat wat betreft eten en drinken, maar vind je in Charles Binford juist hele goedkope restaurants. De gemiddelde prijs voor een maaltijd is zo rond de $15, maar dagmenu’s zijn dan weer $5-6. Je kan dan zelfs uit vier gerechten kiezen. Des te toeristischer, des te duurder. Houd dat in je achterhoofd!
Ook alcohol is niet goedkoop. Een fles wijn in de supermarkt kost al snel $20 en een glas bier op het terras $5. Versgeperste vruchtensap is goedkoop en lekker. Vraag voor de zekerheid wel of het jugo puro (pure sap) is om te voorkomen dat het aangelengd is met kraanwater. Bespaar op je lunch door in de supermarkt brood te kopen en een eitje te bakken in je hostel of ander beleg mee te nemen. Er zijn helaas weinig opties voor vegetariërs.
Eten en drinken: $150
Activiteiten op de Galápagoseilanden
De Galápagoseilanden vallen onder beschermd natuurgebied en zijn om die reden niet overal vrij te bezoeken. In de bewoonde gebieden kun je gewoon vrij rondlopen, maar zodra je een specifieke plek wil bezoeken is een gids verplicht. Dit geldt niet op alle eilanden, maar daar verschijnt nog een apart artikel over. Op alle eilanden vind je zeer veel kleine reisbureaus die tours regelen naar bijzondere plekken. Ook de accommodatie waar je verblijft kan veel voor je regelen.
Een tour kost gemiddeld zo’n $40-$50 per dagdeel (uitzonderingen daargelaten). Hier krijg je vaak lunch bij, een officiële gids en soms ook gratis water. In totaal hebben we drie tours gedaan in tien dagen en waren dus $150 kwijt aan georganiseerde tours. Verder hebben we nog andere plekken bezocht, maar daar waren we niet meer dan $50 aan kwijt. Dat is inclusief huur van fietsen bijvoorbeeld.
Activiteiten: $200
Overige kosten op de Galápagoseilanden
Het belangrijkste is om je te realiseren dat de Galápagoseilanden bijna alles importeren van het vasteland en daardoor liggen de gemiddelde prijzen hoog. Zo hadden we niet genoeg zonnebrand meegenomen en betaalden we ruim $20 voor een klein flesje zonnebrand. De prijsverschillen voor overige producten zijn enorm. Zo betaalden we $0,50 betaald voor een ijsje, maar ook $3. Het belangrijkste is om vooral een paar straten om te lopen.
Overige kosten: $100
Wat kost een reis naar de Galápagoseilanden?
En nu natuurlijk hét antwoord op de vraag… Wat kost een reis naar de Galápagoseilanden? We maken voor het gemak even onderscheid in de reis vanuit Nederland en de reis vanuit Ecuador, dat is namelijk nogal een verschil.
De totale kosten voor een reis naar de Galápagoseilanden vanuit Nederland: $2345 voor tien dagen.
De totale kosten voor een reis naar de Galápagoseilanden vanuit Ecuador: $1595 voor tien dagen.
Bovenstaande kosten zijn per persoon, maar deze zakken natuurlijk als je een kamer deelt met je reisgenoot. Wij reisden naar de Galápagoseilanden vanuit Ecuador, waardoor de totale kosten relatief laag waren. We waren ‘maar’ $160 per dag per persoon kwijt, omgerekend €140. Dat is inclusief overnachtingen, vluchten, eten en drinken en activiteiten.
Des te langer je gaat, des te goedkoper je reis wordt. De $500 voor vliegtickets en toegangsprijs ben je sowieso kwijt. Als je dat bedrag van het totaal afhaalt ben je zo rond de $110 per dag kwijt. Daar kun je best iets leuks van doen toch?
Kan het goedkoper?
Ja hoor, het kan altijd goedkoper. Wij zijn geen reizigers die alles van tevoren bedenkt en uitrekent. We willen vooral zoveel mogelijk zien en zoveel mogelijk doen binnen het toelaatbare, dus iemand die goed kan – en wil – budgetteren zal hier vast nog iets vanaf kunnen krijgen. De Galápagoseilanden zijn niet goedkoop, maar het viel ons achteraf mee.
Het verschil met het vasteland en met andere landen in Zuid-Amerika is natuurlijk wel enorm, maar we vonden het leven op de Galápagoseilanden niet veel duurder dan in de Verenigde Staten bijvoorbeeld. De vliegtickets en de entreeprijs maken het vooral duur. Vroeg boeken kan een paar tientjes schelen, net als ter plekke boeken in Ecuador zelf.
Of zelfstandig reizen goedkoper is dan een cruise? Het is natuurlijk zo duur als je het zelf maakt, maar zelfstandig reizen geeft je wel iets meer invloed om het goedkoper te doen. Je moet er dan wel meer werk van maken, want je ziet dat je al snel redelijk wat geld over de toonbank smijt. Toch vonden wij de Galápagos een van de mooiste plekken die we ooit bezochten, dus twijfel niet en ga!
6 Comments
Narelle | wegvanhetnoorden.nl
februari 15, 2017 at 12:57 pmDat valt mij nog mee hoor 😉 Het ziet er echt prachtig uit allemaal!
travelgirls.nl
maart 9, 2017 at 7:59 pmHet is ook écht prachtig!
Herma | 2 Feel Free
februari 16, 2017 at 9:53 amWauw, zou er zo heen gaan! Fijne tips geef je, dank je wel 🙂 Het is wel prijzig, maar natuurlijk wel een hele bijzondere bestemming!
travelgirls.nl
maart 9, 2017 at 7:58 pmGraag gedaan en inderdaad: prijzig, maar heel bijzonder!
Laura
september 14, 2017 at 4:11 pmWij gaan maandag vier weken naar Ecuador en de galapagos tien dagen… erg leuk om al iets te lezen over ervaringen en de tips er handig. Leuk geschreven!
travelgirls.nl
september 17, 2017 at 4:13 pmAaah leuk! Heel veel plezier gewenst op de Galápagos, geniet ervan en laat ons weten via social media wat je er van vindt!