Menu
Nieuw-Zeeland / Oceanië

Nieuw-Zeeland | Hop-on hop-off bus of eigen vervoer?

Ga je naar Nieuw-Zeeland, dan is de kans groot dat je voor de keuze komt te staan: hop-on hop-off bus boeken of eigen vervoer regelen. Lastige keuze, want hoe kun je van tevoren nou weten waar je voorkeur naar uitgaat? Wij van travelgirls.nl kwamen er in Nieuw-Zeeland achter dat voor beide opties wel iets te zeggen is. Twijfel jij nog? Lees dan snel verder over onze ervaring met hop-on hop-off bus Stray!

Het hop-on hop-off concept

Stray, wat is dat? Deze maatschappij biedt buspassen voor jongeren aan op het noord- en zuideiland van Nieuw-Zeeland. Je kunt een pas kopen waarmee je het hele land verkent, of bepaalde bestemmingen overslaan zodat je minder geld kwijt bent. Het hop-on hop-off concept houdt in dat je op elke Stray-bestemming kunt besluiten om van de bus te stappen en ergens wat langer te blijven. Wanneer je wilt, stap je weer op. Stray biedt je bovendien dagelijks vrijblijvend excursies en hostels aan. Best wel handig dus! Maar is het ook een fijne manier van reizen? We zetten de pro’s en cons van een buspas voor je op een rijtje.

Pro’s

#1 Je maakt snel vrienden

Als je alleen reist kan een buspas een uitkomst zijn. De kans is namelijk groot dat je bij Stray snel vrienden maakt. Je zit uren met je Straymaatjes in een bus, onderneemt dezelfde activiteiten en slaapt vaak in dezelfde hostels. Bovendien delen jullie allemaal dezelfde passie: reizen. Ook de chauffeurs proberen altijd wel om een levendige stemming in de bus te brengen met muziek en spelletjes. Een busrit bij Stray is dus zelden een saai moment.

#2 Reizen was nog nooit zo makkelijk

Ken je dat, die stress van alles te moeten regelen op reis? Met Stray valt dat allemaal van je af. Excursies en hostels worden (als je wilt) allemaal voor je geregeld. Er gaat elke dag een lijst rond in de bus met het hostel en de activiteiten van die dag. Als je daar gebruik van wilt maken, hoef je alleen maar je naam op de lijst te zetten. Het is zelfs zo gemakkelijk dat wij ongemerkt stiekem best wel wat geld uitgaven aan uitstapjes! Daar staat tegenover dat alles goed geregeld is en je waar krijgt voor je geld.

#3 Je hoeft niet zelf te rijden

In een groot land als Nieuw-Zeeland ben je al snel een paar uur per dag onderweg om je bestemming te bereiken. Rijden in een vreemd land is bovendien altijd wel een beetje spannend. Het is dus best wel fijn dat je in de hop-on hop-off bus niet achter het stuur hoeft te zitten. In plaats daarvan kun je van het uitzicht genieten, bijslapen of je reisgenoten leren kennen. Ondertussen zorgt de chauffeur ervoor dat je veilig op je bestemming aankomt. Goede deal, toch?

Cons

#1 Je blijft op het gebaande pad

Stray doet haar best om je naar bijzondere, unieke locaties te brengen. Deels slagen ze daar wel in: een overnachting bij een Maori-familie bijvoorbeeld. Maar je bezoekt toch vooral locaties waar veel toeristen komen. Dat hoeft niet erg te zijn, zeker niet als je voor het eerst in Nieuw-Zeeland bent. Maar als je graag op verborgen juweeltjes stuit kan de vrijheid van eigen vervoer wel aantrekkelijker zijn. Bovendien is volgens sommige reizigers het geregel en de faalmomentjes die daar bij horen juist een onderdeel van de reis. En daar is ook wel weer wat voor te zeggen.

#2 Afscheid nemen is moeilijk

Stray biedt je de vrijheid om te doen wat je wilt. Of toch niet helemaal? Het ‘probleem’ met de bus is dat je al snel vrienden maakt. En dus wil je bij hen in het hostel slapen en zolang mogelijk samen blijven. Maar ja, zo werkt reizen niet altijd. Iedereen heeft andere plannen en voorkeuren. Zo kan het gebeuren dat de vrijheid van op- en afstappen wanneer je wilt omslaat in alwéér een afscheid van je reismaatjes. Wij gingen bijvoorbeeld van de bus af omdat Stray niet standaard een bezoekje aan Hobbiton (de Lord of the Rings-set) aanbiedt. Of toen onze skydive werd gecanceld vanwege bewolking en we het de volgende dag opnieuw wilden proberen. Dit zijn wel moeilijke momenten. Aan de andere kant kun je contact houden met je reismaatjes en wie weet zie je ze tijdens een later punt op de route weer terug.

#3 Minder vrijheid dan je denkt

Hop-on hop-off klinkt alsof je de volledige vrijheid hebt. Deels is dat waar, maar wij ervoeren ook wel wat minder vrije momentjes. Zo was het soms lastig om weer een plekje in de bus te bemachtigen nadat je van de bus was gestapt. Zeker als je een strak reisschema hebt, kan dat best frustrerend zijn. Daarnaast zijn een paar accommodaties – juist omdat ze off the beaten track zijn – verplicht. Dat komt omdat de chauffeur je niet zomaar bij een ander hostel kan afzetten in the middle of nowhere. Logisch, maar je bent dan dus ook verplicht om de prijs die zij vragen te betalen. Toegegeven: onze ervaring met Stray stamt uit 2014, dus wie weet heeft de busmaatschappij wel wat dingen verbeterd. Het kan slim zijn om hiernaar te informeren als je van plan bent om te boeken.

Door de voor- en nadelen van een hop-on hop-off bus op een rijtje te zetten, hopen we dat we de keuze iets makkelijker voor je hebben kunnen maken. Wat is jouw ervaring met reizen in Nieuw-Zeeland, of ga je er nog naartoe? Laat het ons weten!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.