Menu
Algemeen / Gezondheid

Welke medicijnen mogen niet ontbreken in je backpack?

Tijdens het inpakken voor je reis is het verstandig om goed na te denken of je medicijnen mee wil of moet nemen. De één gebruikt normaal gesproken vaker medicijnen dan de ander, maar zeker als je op reis bent is het verstandig om voor de zekerheid een kleine voorraad mee te nemen. Simpelweg omdat je niet altijd de mogelijkheid hebt om in een ander land medicijnen te kopen. Madelon, student geneeskunde, deelt een paar adviezen met jullie!

Paracetamol

Het meest bekende medicijn onder de bevolking is er natuurlijk één die niet mag ontbreken in je bagage. Paracetamol is een pijnstiller en kan zonder veel complicaties gebruikt worden. Hét middel voor veel klachten en/of ongemakken die zich kunnen voordoen tijdens je reis. Neem hier dan gerust een voorraadje van mee. Bedenk wel, paracetamol is zó bekend dat het eigenlijk overal ter wereld wel te koop is. Neem daarom niet 10 dozen mee.

Diarreeremmers / ORS

Voor veel reizigers is een bezoek aan het buitenland een trigger voor de darmen om van slag te raken. Een andere omgeving betekent ook: andere bacteriën, andere hygiëne, ander klimaat. Ook mensen die normaal geen of nauwelijks darmklachten hebben, lopen het risico op problemen van de darmen. Houd dus rekening met het risico op diarree en wees daarop voorbereid door diarree remmers mee te nemen. Wil je optimaal voorbereid zijn voor dit soort situaties? Neem dan ook ORS mee, dit staat voor Oral Rehydration Solution. Het is een poedermengsel van zouten en suikers. De functie van ORS is het tegengaan van uitdroging door braken, diarree of overmatig zweten.

Medicijnen tegen reisziekte

Als je nooit echt last hebt van reisziekte, sta je hier wellicht niet snel bij stil. Op reis is de kans aanwezig dat je vaker een boottocht zal maken dan normaal die misschien niet even rustig is. Ook zijn de wegen een stuk minder vlak dan in Nederland. Hierdoor kun je reisziek worden en je erg beroerd voelen. Dit kun je voorkomen door medicijnen tegen reisziekte mee te nemen en vlak voor de betreffende reis in te nemen. Hiermee voorkom je dat je misselijk, draaierig wordt of zelfs moet overgeven. Daar wordt niemand echt blij van, dus take it easy… neem een tabletje in! Nadeel is wel dat je soms wat suf kunt worden hiervan.
Beschikbaarheid van dit middel verschilt, uit ervaring weet ik dat in Azië dit opzich aardig te verkrijgen is maar je kunt er niet altijd vanuit gaan. Neem dus een kleine voorraad mee als je weet dat je hier gevoelig voor bent.

welke-medicijnen-neem-je-mee-op-reis

Niet alle medicijnen zijn in ieder land even goed verkrijgbaar. Bereid je dus goed voor!

Je eigen medicatie

Logisch, maar vergeet natuurlijk niet je eigen (standaard) medicatie mee te nemen voor de reisduur van je reis. Ga hier dus even rustig voor zitten en bespreek met je arts/apotheek of dit haalbaar is. Speciale medicatie is namelijk een stuk moeilijker te verkrijgen in het buitenland. Meer over medicijnen mee op reis, lees je hier! 

Malariatabletten

Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van waar je naartoe gaat. Check het kaartje op deze site om te kijken of dit ook voor jou van toepassing is. Zo ja, maak dan een afspraak met je huisarts, op de reizigerspoli of een andere instantie die daarvoor kan zorgen.

Zonnebrandcrème

De kans is groot dat je op reis gaat naar een warm(er) land dan Nederland. In dat geval is het raadzaam om jezelf van een flacon zonnebrand te voorzien met een hoge factor, maar zeker geen mega tubes mee te nemen. In warme landen is er meer dan genoeg zonnebrand te koop, maar het is handig om bij aankomst gelijk wat paraat te hebben.  

Klein EHBO-set

Er zijn heel veel varianten van… groot en klein. Maar in principe is een klein, compact EHBO-setje voldoende. Ik was er erg blij mee toen ik op dag 2 van mijn reis mijn enkel open haalde aan een straatsteen en dit dus ook graag even wilde desinfecteren en afdekken. Zeker in het buitenland zijn er talloze bacteriën waar je vooral niet geïnfecteerd mee wil raken. Een wond geneest in de warme, vochtige temperaturen ook een stuk minder goed dus zorg dat je tenminste iets van desinfectie doekjes/jodium hebt, gaasjes en tape/pleisters.

In principe moet dit voldoende zijn om je reis zonder al te veel (gezondheids)problemen door te komen, mis jij nog iets in deze lijst? Laat het dan gerust in de reacties weten!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.