Menu
Veiligheid / Zuid-Amerika

5 tips om alleen door Zuid-Amerika te reizen

Catheleyne reisde solo door Zuid-Amerika en deelt hier haar tips om alleen door Zuid-Amerika te reizen!

5 tips om alleen door Zuid-Amerika te reizen

Wanneer ik voor langere tijd op reis ga, doe ik dat eigenlijk altijd in mijn eentje. Vooral toen ik naar Zuid-Amerika ging hebben veel mensen me gevraagd of dat wel veilig was. Ik heb zelf gelukkig geen vervelende situaties meegemaakt, maar heb wel verhalen gehoord van backpackers die ik daar ontmoette. Hoewel je niet alles kunt voorkomen, is het nooit verkeerd om je een beetje extra voor te bereiden. Daarom hieronder een aantal tips om alleen door Zuid-Amerika te reizen, gebaseerd op mijn ervaringen in Peru en Bolivia.

#1 Leer (een beetje) Spaans

Toen ik mijn vliegticket had geboekt, reikte mijn kennis van het Spaans niet veel verder dan ‘Una cerveza, por favor’. Niet iedereen in Zuid-Amerika spreekt Engels, zelfs niet als ze in de toerismebranche werken. Het is dan wel fijn als je je in ieder geval een beetje kunt redden in het Spaans. Apps zoals Duolingo kunnen je helpen om snel een basiskennis op te bouwen. Je zult merken dat locals het waarderen en dat je meer voor elkaar krijgt in het Spaans!

#2 Neem een reisgids mee

Sommige mensen reizen liever zonder reisgids, omdat zo’n boekje ervoor zou zorgen dat je minder creatief en spontaan reist. Wat je voorkeur ook is, een gids zet veilige keuzes op een rijtje en kan in Zuid-Amerika daarom een aanwinst zijn. Lonely Planet vertelt je bijvoorbeeld op welke plekken toeristen vaak bestolen of zelfs aangerand zijn, maar ook waar het juist veiliger is geworden door meer politie op straat. Zeker als vrouw kan het nuttig zijn om te weten op welke plekken je ’s avonds beter niet in je eentje rondloopt.

#3 Vertrouw op je accommodatie als het gaat om vervoer

In Zuid-Amerika reizen de meeste backpackers per bus en is er dus een groot aanbod van maatschappijen. Helaas zijn deze niet allemaal even veilig. Over het algemeen geldt: hoe duurder, hoe betrouwbaarder (en luxueuzer). In je ho(s)tel weten medewerkers vaak welke busmaatschappijen veilig zijn en kunnen ze je helpen met boeken. Hetzelfde geldt voor taxi’s: laat de receptie er eentje voor je bellen. Je bent misschien wat meer geld kwijt, maar het is een stuk veiliger dan zelf een taxi aanhouden op straat. En het is natuurlijk nog steeds hartstikke goedkoop in vergelijking met een taxiritje in Nederland.

je-eerste-backpack-kopen

Alleen reizen door Zuid-Amerika is echt niet zo eng als het lijkt!

#4 Hou je waardevolle spullen altijd bij je

Dit is een voor de hand liggend advies voor elke reis, maar in Zuid-Amerika is het extra belangrijk. Toeristen worden er regelmatig bestolen. Goede ho(s)tels doen daarom veel aan security. Bij deze accommodaties staat er een bewaker bij de ingang en vind je in je kamer een kluisje per bed. Hiervoor neem je zelf een slotje mee. Wanneer je met een (nacht)bus reist, moet je je daypack nooit in het bagagerek boven je hoofd stoppen. Wanneer je even niet oplet of in slaap valt, gaat een ander ermee vandoor. Klem je tas in plaats daarvan tussen je benen of leg hem op schoot met je armen eroverheen.

#5 Wees je bewust van scams

Reizigersscams bestaan overal, ook in Zuid-Amerika. Reisgidsen of websites kunnen je op de hoogte brengen van populaire scams. Vertrouw nooit zomaar iemand op basis van uiterlijk. Kinderen zien er schattig uit, maar worden daarom juist vaak ingezet voor scams. Ook zogenaamde ‘politieagenten’ in officieel uitziende uniformen vragen nog wel eens om je paspoort, om er vervolgens mee vandoor te gaan. Tip: als je niks verkeerd doet, ben je niet verplicht om je paspoort te laten zien. Eventueel kun je zeggen dat je het niet op zak hebt en aanbieden dat ze met je mee naar je ho(s)tel lopen. Oplichters gaan daar nooit op in, aangezien ze weten dat ze daar ontmaskerd zullen worden.

5 tips om alleen door Zuid-Amerika te reizen

Het klinkt nu misschien alsof je constant achterdochtig moet zijn in Zuid-Amerika, maar het is ook weer niet de bedoeling dat je elke local wantrouwt. Het belangrijkste is eigenlijk dat je – zoals bij elke reis – gebruikmaakt van je common sense. Voeg daar nog een beetje extra voorzichtigheid aan toe, en er is geen enkele reden waarom je niet solo door Zuid-Amerika zou kunnen reizen! Met deze tips om alleen door Zuid-Amerika te reizen ga je de tijd van je leven hebben!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.