Menu
Ecuador / Zuid-Amerika

Ecuador | Een inheemse stam in de jungle bezoeken

Een van de belangrijkste redenen om te gaan reizen is het verbreden van je blik. Je maakt dingen mee op reis die je niet mee zou maken als je thuis zou zijn gebleven. Dit zijn niet altijd leuke dingen, maar ook de minder leuke dingen zijn gelukkig altijd leerzaam. Soms zoeken we zelfs dingen op die we achteraf misschien niet nog een keer zouden doen. Dat kan zijn omdat het tegenviel, maar misschien ook omdat je hebt gevonden waar je naar op zoek was. Zo bezochten wij in de Ecuadoriaanse jungle een inheemse stam. Dat was misschien wel een van de meest indrukwekkende dingen die we hebben meegemaakt. Lees snel verder voor onze avonturen diep in de jungle!

Een stam in de jungle bezoeken

Een reis wordt des te interessanter als je dingen hoort, ziet en meemaakt die je niet snel meer zal vergeten. Toen wij naar Ecuador gingen wisten we zeker dat we een aantal dagen in de jungle door zouden willen brengen. Als je zo dicht in de buurt van de jungle der jungles bent móét je de Amazone natuurlijk van dichtbij bekijken. En zo geschiedde: we boekten een privétour in het Cuyabeno gebied met de nadrukkelijke wens om zo ver mogelijk bij het toerisme vandaan te blijven. En dat lukte! Eerst drie uur in de auto over onverharde wegen naar de boot. En dan nog eens acht uur in een houten boot over de Cuyabeno River. Onderweg horen we aapjes, zien we ara’s en komen we in stroomversnellingen terecht. Je moet er wat voor over hebben…

De eerste ontmoetingen

De eerste uren zit je vol adrenaline en kan je niet wachten om de jungle te ontdekken. Je wil zien en ervaren hoe het leven in de jungle is. En dat hebben we geweten… Na uren varen in een oncomfortabele boot minderen we vaart en leggen we aan bij een uit de klei gehakte trap. We worden direct verwelkomd en we mogen niets meer aanraken met onze handen. Alle bagage en spullen die we nodig hebben worden voor ons uit de boot getild. We klimmen de trap omhoog en zien een houten huisje op een door jungle omringd grasveld. Toeristisch? Nee, ab-so-luut niet. Sterker nog, toeristen kennen ze niet en we worden dan ook uitgebreid bekeken door de familie die er woont.

Een cultuurshock?

Er is geen stroom, geen stromend water en geen andere voorzieningen. Er is water dat opgevangen wordt in filterbakken, maar dit kunnen wij als toerist niet drinken. Je bent dus aangewezen op water dat je zelf hebt meegebracht. Je behoefte doe je op een houten plank met een gat, ook wel gekscherend eco toilet genoemd. Het gat wordt afgedekt door een houten plank en de vliegen komen je tegemoet als je de plank van het gat schuift om er boven te gaan hangen. Koken gebeurt op open vuur en douchen is jezelf wassen met gefilterd water of een duik in de bruine Cuyabeno River.

Een cultuurshock? Zeker weten. Je kan jezelf niet voorstellen hoe het is om zo te leven en toch sta je er ineens middenin. De eerste uren voel je je waarschijnlijk opgelaten en misschien zelfs een tikje depressief. Herkenbaar? Definitely een cultuurshock. Een naar gevoel, maar wel een gevoel dat je op den duur gelukkig kunt uitschakelen. En dan? Dan kan het grote genieten beginnen!

Een nachtwandeling door de jungle

Onze gids bereidt ons er alvast op voor: we gaan ‘s nachts onze eerste junglewandeling maken. We worden verplicht om hoge laarzen aan te trekken om slangenbeten te voorkomen. We dragen hoofdlampjes en daarmee trekken we de jungle in. De geluiden in de jungle zijn oorverdovend. Overal, maar dan ook echt overal waar we kijken worden we aangestaard door rode en blauwe oogjes. Het voordeel? Je kan de dieren makkelijk ontwijken. Het nadeel? Je wist niet dat er zóveel dieren in de jungle woonden… Honderden oogjes kijken je aan als je over het gras naar het ‘toilet’ loopt. OMG.

Ontbijten tussen de aapjes

De nachten in de jungle zijn lang, héél lang. Het wordt om 18.00 uur pikdonker en rond 6.00 verschijnen de eerste voorzichtige zonnestralen aan de horizon. Iedere dag opnieuw. De nachten worden doorgebracht in de open lucht, op een matje en onder een klamboe. Het houten dakje boven ons hoofd houdt de heftige regenbuien grotendeels tegen. In de ochtend word het ontbijt geserveerd door onze gids met het voedsel dat meegebracht is vanuit Lago Agrio. De aapjes slingeren rond ons verblijf en we horen de kaaimannen in de verte schreeuwen. Onwerkelijk…

Piranhas, rivierdolfijnen en boze aapjes

Een van de leukste dingen die we deden tijdens het bezoeken van een stam in de jungle is het maken van een boottocht in de vroege ochtend. De mist hangt nog boven het water als we de boot instappen. We spotten roze rivierdolfijnen (wauw!), vangen piranha’s voor het avondeten en ontwijken de appels van de boze aapjes die ons liever weg willen hebben. We zien ara’s en zelfs kaaimannen die aan de waterkant liggen. Wat een geweldige ervaring!

Op stap met de sjamaan

Een bijzondere ontmoeting met de sjamaan – Enrico – volgt later op de dag. De 75-jarige man is het opperhoofd van de stam en wordt beschouwd als heilig. Hij neemt ons mee de jungle in, maar eerst worden we mooi beschilderd. De sjamaan leert ons van alles over de jungle, van natuurlijke pleisters tot het nuttigen van palmhart. We slingeren aan lianen en Enrico laat ons zien hoe je sterke manden en zelfs hangmatten kan maken van bladeren. Jaloers? Het wordt nog magischer als er een wolkbreuk losbarst boven ons hoofd. Door het dichte bladerdak duurt het wel tien minuten voordat de eerste druppels op ons hoofd vallen. De jungle is gewoonweg magisch. ‘s Avonds eten we piranha met cassavewortelpannenkoekjes, een hels karwei om te maken, maar zó lief.

Een stam in de jungle bezoeken

Een stam in de jungle bezoeken heeft onze kijk op de wereld voor een groot deel veranderd. Het bezoek aan de stam heeft zoveel indruk gemaakt dat we dingen op een andere manier zijn bekijken. Materialisme? We hebben er niets mee. Dat is misschien wel de grootste verandering die we hebben doorgemaakt sinds ons bezoek aan de jungle. Nog dagelijks schieten deze aardige en gastvrije mensen door ons hoofd en vragen we ons af hoe ze het op dit moment hebben. Is er nog genoeg water? Leeft Enrico nog? Hoe vergaat het de kinderen? Twijfel je nog of een stam in de jungle bezoeken iets voor jou is? Niet twijfelen, gewoon gaan!

Zorg ervoor dat je je van tevoren verdiept in de verschillende tours. Wij wilden heel graag van tevoren contact met de gids, zodat we onze wensen konden bespreken. We wilden namelijk absoluut niet in zo’n enorme groep aan de rand van de jungle zitten. We wilden avontuur en de échte Amazone leren kennen. En dat hebben we geweten, dit was een van de tofste dingen die we ooit hebben gedaan!

2 Comments

  • hendriks_m_@hotmail.com'
    Marjolein
    januari 5, 2019 at 8:37 pm

    Hi! Super leuk om dit stuk te lezen. Ik ben van plan in april naar Ecuador te gaan en een jungle Tour zoals jij beschrijft is wat ik wil!!! Ik reis echter wel alleen ….wat ik me afvroeg is waar jullie de Tour hebben geregeld? Vanuit welke plaats. En of je de naam van de operator nog weet. Was er een Engelstalige gids mee? Mijn Spaans is redelijk basaal….. Hadden jullie regenlaarzen, slaap matjes etc zelf mee of was dat geregeld? Hoor graag van je!

    Reply
    • travelgirls.nl
      januari 17, 2019 at 5:42 pm

      Hoi Marjolein, allereerst: wauw, mooi vooruitzicht! Ecuador is zo fantastisch mooi! Wij hebben de tour geregeld bij Cuyabeno Adventures. Wij hadden een privé tour (erg prijzig), maar ze hebben ook groepstours waar je je bij aan kunt sluiten. Ik durf niet te zeggen of die ook zo ‘remote’ zijn, wij hebben daar heel specifiek om gevraagd namelijk en kregen daardoor een programma op maat, maar dat betaal je wel voor. Er was een Engelstalige gids mee, echter wel Zuid-Amerikaans Engels ;-). Prima voor basic info, kon veel vertellen in het Engels, maar echt diepgaande gesprekken zul je niet voeren. De stammen zelf spreken vrijwel geen Spaans, alleen stamtaal, dus je de gids is ook meteen je tolk haha. Nee, alles werd geregeld, je moet alleen zelf kleding meenemen en wat je verder nodig hebt. Wij hadden wel een lakenzak bij ons, qua temperatuur is dat prima. Klamboe, matrasje, eten, drinken en laarzen worden voor je geregeld. Wij hebben het vanuit Nederland al geregeld, omdat er best wat voorbereidingen getroffen moesten worden door het bedrijfje. We vlogen vanuit Quito op Lago Agrio en werden daar door de gids opgewacht. Was prima geregeld! Je kan van tevoren contact opnemen met Wilmer die dit regelt, via: reservations@cuyabenoadventures.com

      Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.