Menu
Tips / Zuid-Amerika

10 redenen om een reis naar Zuid-Amerika te boeken

Op de een of andere manier lijken veel backpackers het liefst naar Azië te reizen. Logisch, want qua budget is dat nu eenmaal ook het meest aantrekkelijk. Pas als heel Azië ontdekt is wordt er langzaam nagedacht over een ander werelddeel. Australië? Afrika? Of toch Zuid-Amerika? Wij geven je 10 redenen om een reis naar Zuid-Amerika te boeken!

1 Je ontdekt veel verschillende culturen

Zuid-Amerika is ongelofelijk cultuurrijk. De enige overeenkomst die de landen met elkaar hebben is dat ze daar allemaal Spaans spreken, een aantal landen uitgezonderd. Je reist door het boerenlandschap in de Andes, je leert kleden haken in Peru, je ontdekt bijzondere dieren in de Amazone, je leert surfen in Chili, je drinkt de lekkerste wijnen in Argentinië en hoort de mooiste verhalen van oorspronkelijke bewoners.

2 De jungle is ongelofelijk confronterend

De Amazone – ook wel long van de wereld genoemd – is ontzettend bijzonder én confronterend om te zien. Je overnacht bij lokale stammen die geheel zelfvoorzienend zijn, maar treft ook volken die uitgekocht zijn door oliemaatschappijen waarbij de grond letterlijk onder hun voeten weggeslagen wordt. Je ziet de oliepijpen door de groene natuur lopen en je hoort soms zelfs de zware machines ronken. Uren verderop kun je echter nog gewoon genieten van het moois dat dit gebied te bieden heeft: kaaimannen, toekans, aapjes, rivierdolfijnen… Probeer in contact te komen met een gids die je meeneemt naar een lokale stam. Niets is indrukwekkender dan met een sjamaan de jungle intrekken om mandjes te maken en te zien hoe je kan overleven in de natuur.

3 Je leert in no time een nieuwe wereldtaal

Het voordeel van Zuid-Amerika? Iedereen spreekt er Spaans en niemand spreekt er Engels. Hoe dat een voordeel kan zijn? Je wordt eigenlijk verplicht om Spaans te spreken! Neem een aantal lessen voordat je je reis gaat beginnen en je leert de taal verder vooral door te doen. De mensen zijn super vriendelijk en vinden het helemaal niet erg dat jij soms wat dingen op moet zoeken op je telefoon. Wedden dat je hier je hele leven baat van gaat hebben?

4 Je leert jezelf heel goed kennen

Reizen in Europa, Azië en Australië is relatief eenvoudig. Het openbaar vervoer is goed geregeld, de kosten zijn laag, het is relatief veilig en de kans is groot dat niet alleen hoeft te reizen. In Zuid-Amerika hebben wij dat echter anders ervaren. Het openbaar vervoer is redelijk goed geregeld, echter liggen de prijzen een stuk hoger en was ons gevoel van veiligheid niet heel hoog. Je leert daardoor anders denken, andere beslissingen nemen, maar óók ervaren dat veiligheid hartstikke relatief is. En nu? We zouden het liefst nu onze spullen pakken en vertrekken richting Zuid-Amerika!

5 Je beseft je dat veiligheid vaak maar relatief is

Zuid-Amerika wordt vaak in één adem genoemd met veiligheid. En dan niet in positieve zin. Voordat wij vertrokken naar Zuid-Amerika maakten wij ons daar best wel eens zorgen over. Op internet lees je de vreselijkste verhalen en ook de site van de Rijksoverheid belooft niet veel goeds. Het voordeel daarvan is dat je goed voorbereid op reis gaat, waardoor het achteraf eigenlijk hartstikke mee blijft te vallen. Sterker nog: in Azië werden we bijna opgelicht en in Londen zijn we beroofd van onze portemonnee. En in Zuid-Amerika? Gebruik je verstand en je zal zien dat het allemaal echt wel meevalt…

6 Dichter bij de Galápagoseilanden kom je niet

Oh de Galápagoseilanden… Een van de mooiste plekken op onze aardbol! Het blijft een feit: je komt niet dichter bij de Galápagos als tijdens je reis door Zuid-Amerika. Ben je in Ecuador? Dan mag je de Galápagos echt niet missen! Je kan dagelijks van Quito en Guayaquil vliegen naar deze bijzondere eilandengroep. Waarom je naar de Galápagos zou moeten? Dat lees je hier!

7 Je maakt vrienden voor het leven

Oké, dit is misschien niet zo zeer kenmerken van reizen in Zuid-Amerika, maar toch: je maakt er vrienden voor het leven! In Zuid-Amerika reizen veel mensen voor langere tijd alleen. Het is soms best zwaar om in je eentje in een vreemd land te reizen waar je de taal niet kent en men geen Engels spreekt.  Je hebt best snel aanspraak in hostels en daardoor leer je vrij snel mensen kennen, soms zelfs gewoon uit Nederland. En hoe fijn is het om na je reis nog met mensen af te kunnen spreken om herinneringen op te halen aan deze bijzondere tijd?

8 Je leert het eten in Nederland weer waarderen

Het ligt een beetje aan de landen die je gaat bezoeken in Zuid-Amerika, maar over het algemeen is het eten in dit werelddeel niet het beste wat je ooit gaat eten… In Ecuador hebben wij nou niet echt genoten van culinaire hoogstandjes… Het blijft vaak bij kip, rijst, bonen en een paar blaadjes sla. Delicatessen als cavia zagen we niet zo zitten… Over het algemeen geldt dat met name de landen in het noorden van Zuid-Amerika niet echt een rijke keuken hebben. In Argentinië daarentegen geldt dat weer helemaal niet! Hoe dan ook: je gaat het eten in Nederland zeker weten missen en weer waarderen als je terug bent.

9 Zuid-Amerika is soms echt next level reizen

Het blijft een bijzonder werelddeel om doorheen te reizen. De standaard is zo anders dan in Europa! Wegen die niet gemaakt worden, achternagezeten worden door zwerfhonden, enorme hoosbuien, extreme hitte, aardbevingen, vrieskou en corrupte politie… Je zou het zomaar op één en dezelfde dag kunnen treffen. Het voordeel daarvan is ook dat je steeds weer leert anticiperen op andere dingen. Uiteindelijk is het toch super stoer dat je het allemaal maar gewoon ‘even’ alleen gedaan hebt?

10 Je raakt niet uitgekeken op de natuur

Het is bijna bizar hoe afwisselend de natuur in Zuid-Amerika is. Hagelwitte stranden, spuwende vulkanen, lavagrotten, canyons, jungle en bizar hoge bergen wisselen elkaar af. Geen land is hetzelfde en zelfs binnen de landsgrenzen zijn de verschillen soms enorm! Het is onmogelijk om de natuur zat te zijn, want een paar uur verder bevind je je weer in een heel ander natuurgebied.

[slider ids=”11708,11707,11706,11705,11704,11703,11702″ fullwidth=”no” captions=”no” ]

10 redenen om een reis naar Zuid-Amerika te boeken

Moeten we je nog meer redenen geven om naar Zuid-Amerika te gaan? Nee toch? Op naar de winkel voor de nieuwste Lonely Planet en jij bent helemaal klaar om jouw reis naar naar Zuid-Amerika te boeken! Heb jij nog meer redenen om een reis naar Zuid-Amerika te boeken?

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.