Menu
Algemeen / Review / Tips

Recensie | Wie (niet) reist is gek van Ap Dijksterhuis

Onze Travelgirls Tara en Lara raakten samen in gesprek over het in mei 2017 gepubliceerde boek: ‘Wie (niet) reist is gek’ van Ap Dijksterhuis. Beiden hadden ze een een andere mening over het boek. Om deze reden besloten ze samen een recensie te schrijven om zo een zo eerlijk mogelijk beeld te schetsen. Twijfel je nog of je het boek moet lezen of cadeau moet geven aan een reisfanaat lees dan snel deze recensie. 

Wat vind jij de sterke kanten van ‘Wie (niet) reist is gek’?

Lara: “Het boek is een duidelijk geheel maar bestaat uit losse hoofdstukken van gemiddeld 5 pagina`s. Hierdoor is het gemakkelijk om steeds een klein stuk te lezen. De humoristische schrijfstijl van Dijksterhuis maakte mij vaak aan lachen. Hij heeft uit verschillende boeken goede quotes gehaald waar veel reizigers zich aan kunnen relateren. Daarnaast verzint hij woorden en maakt hij zinnen zoals “Wegwee. Ik leid aan wegwee.”. De uitleg die hij erbij schrijft activeert mijn reiszin”.

Tara: “Helemaal mee eens! Het boek leest lekker makkelijk weg en Dijksterhuis heeft veel humor. Makkelijk dus om op reis te lezen of tussendoor in Nederland, omdat je steeds kleine stukjes kan lezen en dan niet perse de draad kwijtraakt. Ik kan me ook wel vinden in zijn beschrijvingen soms – bijvoorbeeld als hij het over wegwee heeft inderdaad”.

Wat vind jij de minder sterke kanten van ‘Wie (niet) reist is gek’?

Lara: “Wie (niet) reist is gek is geschreven vanuit de ik-vorm, dit creëerde voor mij de sfeer van een dagboek. Dit gaf mij het gevoel dat er relatief weinig moeite en creativiteit in het schrijven van dit boek gestoken was. Dit gevoel was echter wel erg in contrast met het grote leesplezier dat ik aan dit boek beleefd heb”.

Tara: “Ik vind het perspectief erg elitair en westers en daarin erg beperkt. Dijksterhuis noemt dit zelf wel even aan het begin, maar reflecteert er daarna te weinig op in mijn ogen. Sommige van de anekdotes vind ik echt tenenkrommend van naïviteit en een soort superioriteitsgevoel t.o.v. de ander die je op reizen ontmoet. Ik ben het zeker met Dijksterhuis eens dat reizen een goede manier is om je blik te verbreden, maar het is zeker niet de enige manier en ook zeker geen gegarandeerd succes. Ik had graag gezien dat Dijksterhuis iets meer nuance in zijn verhaal had zitten”.

Zou je het boek aanraden?

Lara: “Om meerdere redenen zou ik het boek aanraden. Omdat reizen voor mij het fijnste is wat er bestaat en dit boek je echt mee neemt op reis maar tegelijkertijd ook de ruimte geeft om af en toe te stoppen met lezen en je gedachten af laat dwalen naar oude of komende reizen. De prijs €15,- was voor mij doorslaggevend om een boek te kopen van een voor mij op dat moment nog onbekende auteur. Het handzame boek dat bestaat uit 180 blz. past gemakkelijk in je handbagage”.

Tara: “Ik weet het niet zeker. Ik vind het perspectief erg beperkend en rechtlijnig, dus daarom zou ik het niet aanraden. Maar als je dat in gedachten meeneemt en je wel de mogelijkheid hebt om te reizen maar dit bijvoorbeeld nog een beetje eng vind, dan is het wel weer een goed boek om te laten zien dat dat niet nodig is. Het leest in ieder geval lekker weg en maakt je aan het lachen, dus het is geen verspilde tijd”.

Het boek is, zoals Ap Dijksterhuis het op de eerst pagina schrijft geschreven “Voor alle reizigers, en voor degene die dat willen zijn. En vergeet nooit: Bij twijfel, ga op reis!” Bij die laatste woorden sluiten wij natuurlijk ons volledig aan!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.