Menu
Algemeen / Veiligheid

Op reis met je (vrouwelijke) lover: dit zijn gay-friendly reisbestemmingen!

Een vriendin of dé vriendin? Dé vriendin. En als je met jouw lover een reisbestemming moet kiezen, is dat niet altijd even makkelijk. In Nederland is het in de meeste gevallen geen probleem om hand in hand te lopen met je grote liefde. Ook wanneer deze van hetzelfde geslacht is. Veel verder dan een vreemde blik gaat het (gelukkig!) vaak niet meer. Toch is dit niet in alle landen vanzelfsprekend. Voordat je samen reisplannen maakt is het dus goed om te checken waar dit in het openbaar wel of niet verstandig is. Wij droppen hier een lijstje met ‘te -vermijden’ én gay-friendly reisbestemmingen voor jou en je vriendin!

Mensenrechten, niet voor iedereen

Waar het in Nederland al tweehonderd jaar niet meer strafbaar is om een relatie te hebben met iemand van hetzelfde geslacht, geldt het tegendeel in 72 landen wereldwijd. En hou je vast: in 8 landen staat de doodstraf op het hebben van een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. Daarbovenop komen nog tientallen landen waar je een celstraf staat te wachten wanneer je openlijk je liefde uit. Nee, dat klinkt nou niet echt als je ultieme reisdroom (hoewel Orange Is The New Black-fans hier wellicht anders over denken).

Met name in Afrika, het Midden-Oosten en enkele landen in Azië zijn mensen minder tolerant op dit gebied. Op basis van wetgeving en huwelijksmogelijkheden komen een aantal landen als ‘minst homovriendelijk’ uit de bus. De belangrijkste reden hiervoor is de hoge religieuze invloed op de samenleving. Zo is het onverstandig om je genegenheid openbaar te laten zien in landen als Somalië, Nigeria, Saudi-Arabië of zelfs in het populaire vakantieland Egypte. Ook Iran is een slecht idee: hier zijn mensen zelfs openbaar geëxecuteerd om deze reden.

In Rusland en Jordanië worden homoseksuelen ook nog vaak vervolgd voor hun homoseksualiteit. En sorry alvast voor de grootste bummer: die huwelijksreis naar de Malediven kun je maar beter skippen. Je loopt hier namelijk het risico op een gevangenisstraf als je je liefde openlijk uit. Hopelijk komt daar in de toekomst verandering in, want halló: ieder kersverse koppel wil daar toch lekker ronddobberen op een roze opblaasflamingo?!

Gay-friendly reisbestemmingen

Gelukkig is er de laatste jaren ontzettend veel gebeurd op het gebied van erkenning voor stellen van hetzelfde geslacht. Eind dit jaar zijn er zelfs 24 landen waar het homohuwelijk wordt toegestaan! De volgende landen zijn een aanrader als het gaat om tolerante reislocaties.

Gay-friendly reisbestemmingen in Europa

Waarschijnlijk had je het al verwacht: ons eigen continent doet het zo slecht nog niet als het gaat om homorechten. Net zoals in Nederland worden koppels van hetzelfde geslacht erkend in onder andere Denemarken, België, Portugal, Frankrijk en een tal van eilanden in het Middellandse Zeegebied. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat Zweden en Groot-Brittannië de meest gay-friendly bestemmingen zijn ter wereld. Dit is gebaseerd op wetgeving en mogelijkheden in het huwelijk. Ook Duitsland is een prima bestemming; toch is pas op 1 oktober 2017 (!) het eerste homohuwelijk gesloten in ons buurland.

Gay-friendly reisbestemmingen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika

Ook in andere werelddelen ontstaat steeds meer erkenning voor paartjes van hetzelfde geslacht. Zo is Canada ook ábsoluut een gay-friendly reisbestemming! En je zou het misschien niet meteen denken: ook Argentinië is een van de meest progressieve landen ter wereld. Zij introduceerden als een van de eerste landen in Latijns-Amerika de huwelijksgelijkheid. Ook Midden-Amerika kent landen waar homoseksuele koppels prima worden geaccepteerd. In Mexico bijvoorbeeld is men vrij conservatief, maar toch wordt Mexico-Stad gezien als de meest homovriendelijke stad in Midden-Amerika. In de Verenigde Staten heeft San Francisco al 47 keer de San Francisco Pride gevierd, en Californië is de eerste staat in Amerika die het homohuwelijk toestond.

Gay-friendly reisbestemmingen in Azië, Afrika en Australië

Toch liever naar Aziatisch grondgebied afreizen? Kan! Thailand en Taiwan behoren zeker tot fijne bestemmingen voor jou en je lover. Laatstgenoemde heeft zelfs anti-discriminatiewetten opgenomen ter bescherming voor homoseksuelen, iets wat vele andere Aziatische landen nog niet hebben. En hoewel de engste horrorverhalen de rondte doen over Afrikaanse bestemmingen, kun je in Zuid-Afrika gelukkig al gewoon een relatie hebben met wie jij wilt, ongeacht gender. De grote steden Kaapstad en Johannesburg zijn vergelijkbaar met gay-friendly steden in ons eigen continent. Verder kun je op je dooie gemak met je lover hand-in-hand lopen in Australië en Nieuw-Zeeland. En heel waarschijnlijk kunnen we over een paar jaar weer een aantal nieuwe landen toevoegen aan dit rijtje. Yes!

Iedereen is van de wereld…

En de wereld is van iedereen! Natuurlijk moet homoseksualiteit je er niet van weerhouden deze fantastische bestemmingen tóch eens te bezoeken. Wanneer je het niet van de daken schreeuwt, zal niemand er iets van merken. En zo kunnen jullie die dosis reiservaring tóch weer in de backpack stoppen! Kun jij niet met je vriendin op reis zonder 24/7 aan haar te plukken, dan is de keuze ook reuze als het gaat om gay-friendly reisbestemmingen. Welke zou jij nog willen toevoegen aan het lijstje?

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.