Menu
Algemeen / Tips

Met deze tips maak ook jij de mooiste vakantiefoto’s!

Met de komst van Facebook en alle andere social media is het je vast niet ontgaan: de hele wereld lijkt altijd op vakantie te zijn. En als je daarnaast ook nog reisblogs volgt lijkt het helemaal alsof iedereen altijd weg is. De mooiste foto’s van zonsondergangen en andere tropische stranden vliegen je dan ook om de oren. Dan kijk je weer eens naar je eigen foto’s en die zien er toch altijd minder mooi uit. Of lijkt dat alleen maar zo? Lees dan gauw verder, want met deze tips maak ook jij straks de mooiste vakantiefoto’s!

#1 Koop een goede camera

Een goede camera hoeft echt geen full frame camera van enkele duizenden euro’s te zijn. Kies waar jij je het beste bij voelt, je moet er zelf immers de hele dag mee lopen. En keuzes? Die zijn er zat. Van spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s met verwisselbare objectieven tot compactcamera’s en zelfs telefoons! Kies bij een telefoon wel voor een merk dat bekend staat om de goede camera’s, dit overzicht is daar heel fijn voor. Ik maak zelf het liefste foto’s met een compactcamera (Sony RX100III) – vooral vanwege het gewicht – met een WiFi-functie. Daarnaast schiet ik toch ook wel heel regelmatig foto’s met mijn telefoon (iPhone 7 / Samsung S6 Edge).

Ecuador-hooglanden

Foto gemaakt met Samsung S6 Edge

#2 Bewerk je foto’s met Snapseed

Foto’s die bewerkt worden zien er per definitie beter uit. Zien jouw foto’s er ook altijd anders uit dan de werkelijkheid? Dan is het echt niet erg om je foto’s een beetje te bewerken. Ik maak zelf heel veel gebruik van de app Snapseed. De app heeft super veel mogelijkheden om je foto’s te bewerken, van minimale bewerking tot bizarre filters. Ik combineer vaak het HDR-filter met een aanpassing van de exposure, het contrast en de verzadiging. Soms pas ik de temperatuur/warmte van de foto nog iets aan, maar dat ligt aan de kleuren op de foto en het effect dat ik wil bereiken. Het HDR-filter in Snapseed is vooral effectief bij flinke wolkenpartijen.

Snapseed-voor-de-mooiste-vakantiefotos

Ik gebruik Snapseed op mijn telefoon en Fotor op mijn MacBook

zonsopkomst-galapagos

Deze foto is achteraf bewerkt met Snapseed: HDR, exposure en temperatuur is licht aangepast

#3 Kijk naar je compositie

Je hoeft echt geen professionele fotograaf te zijn om mooie foto’s te schieten. Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden als je foto’s gaat maken is de compositie. De compositie maakt of breekt een foto. Elke situatie is anders en daardoor is ook elke compositie anders. Je leest vaak dat je je onderwerp beter niet in het midden van een foto kan zetten, want daar zou je foto saai van worden. In bepaalde situaties klopt dat, maar zet niet op élke foto je onderwerp aan één kant. Soms is het echt mooier om een onderwerp juist in het midden te zetten, maar dat moet je per situatie beoordelen. Een aantal eenvoudige tips: zorg dat je onderwerp er helemaal op staat of fotografeer juist een detail. Een kerk zonder punt is niet mooi. Kijk daarnaast naar je horizon; zorg dat deze recht is en niet schuin loopt! Per ongeluk toch schuin gefotografeerd? Zet deze dan recht met Snapseed. Pak ook eens een ander perspectief, zoals laag bij de grond of juist staand vanaf een bankje. Weerspiegeling in vlak water doet het ook altijd erg goed!

20.-Het-Kurhaus

Let er op dat de vlaggen op het gebouw bijvoorbeeld ook helemaal op de foto komen te staan

#4 Een palmboom doet het altijd goed

Letterlijk. Een palmboom doet het altijd goed. Mensen associëren palmbomen met vakantie, dus als je ergens de mogelijkheid hebt om een palmboom te fotograferen… Doen! Zorg er dan wel voor dat je de palmboom er helemaal op hebt staan en niet de bovenkant mist bijvoorbeeld… Het is helemaal perfect als je er dan óók nog een stukje strand op hebt staan, zodat je plaatje helemaal compleet is.

zonsondergang galapagos

Met palmbomen zit je altijd goed!

#5 Zorg voor diepte in je foto

Diepte zorgt ervoor dat je een beter beeld krijgt van een plek. Een foto van een wit strand met een blauwe zee op de achtergrond is leuk, maar wordt nog mooier als je slippers en een zonnebril in het zand legt bijvoorbeeld. Of kies juist voor een cocktail in je hand met een palmboom op de achtergrond. Of wat dacht je van liggend op een strandstoel met je voeten pontificaal in beeld? Cliché? Ja vast, maar het ziet er wél lekker vrolijk uit! Ook voor natuurfoto’s kun je kiezen voor diepte in je foto. Op onderstaande foto is het touw niet noodzakelijk, maar het geeft net wat meer diepte. Maak twee foto’s en kijk wat je zelf het mooiste vindt!

6-El-Cotillo-Fuerteventura

Iets op de voorgrond zetten geeft meer diepte aan je foto

#6 Dat gezonde zomerse kleurtje… Echt of niet?

Dat gezonde bruine kleurtje op je huid kun je best een beetje faken. Niet met zelfbruiner, maar wel met de juiste instellingen! Je moet wel een beetje kleur hebben opgedaan, anders werkt het niet. Je laadt de foto in Snapseed, schuift de exposure iets omhoog, past het contrast iets aan en zet de verzadiging iets omhoog. Niet teveel, anders word je heel geel! Op die manier zie je er net iets bruiner uit! En dat past heel goed bij de mooiste vakantiefoto’s, toch?

fuerteventura

Je kan de verzadiging nog veel meer omhoog gooien, maar daar wordt de rest van de foto niet mooier van

#7 Zorg voor schone spullen

Maak de lens van je camera regelmatig schoon. Zand, stof en condens zorgen ervoor dat je lens vies wordt en daardoor worden je foto’s vaak flets. Dat is zonde! Zeker de lens van je telefoon is gevoelig voor viezigheid, omdat je deze vaak gebruikt. Haal even een doekje langs je lens voordat je een foto gaat maken. Dat geldt zeker in donkere situaties, want dan zie je extra goed dat je een vieze lens hebt. Soms moet je je lens een paar keer schoonmaken, je herkent een schone lens door een foto te maken van een lichtbron (een lantaarnpaal bijvoorbeeld). Als je strepen ziet over je scherm dan is je lens vies.

1-Cocoa-Beach-Pier-by-night

Zeker bij avondfotografie is het belangrijk dat je lens schoon is

#8 Fotografeer tijdens de zonsondergang of -opkomst

Je kan overdag prima fotograferen, maar hou dan wel rekening met tegenlicht. Als je tegen de zon in fotografeert dan worden je foto’s al gauw flets en je onderwerp te donker. Het enige tijdstip waarop fotograferen tegen de zon in juist mooi is, is tijdens zonsondergang of zonsopkomst. Het onderwerp dat je wil fotograferen wordt dan een prachtig donker silhouette met een oranje, gele of rode achtergrond. Ook dieren zijn heel goed te gebruiken voor fotografie tijdens zonsondergang of zonsopkomst, net als palmbomen. Kies voor onderwerpen die een herkenbare omlijning hebben, zodat je foto’s juist heel herkenbaar worden!

wpid-kamelen-zonsondergang.jpg

Fotograferen tijdens zonsondergang geeft mooie beelden

#9 Geduld is een schone zaak

Wil je écht mooie foto’s maken dan is geduld een schone zaak, zeker als je graag dieren op je foto wil hebben. Vaak heb je een bepaald idee van hoe de foto eruit moet komen te zien en daar zijn soms wel 100 foto’s voor nodig. Dieren doen immers nooit wat jij wil dat ze doen… Met geduld worden je foto’s nóg mooier dan ze al zijn!

blue-footed-boobie-galapagos

Een portie geduld én een beetje geluk was nodig voor deze mooie foto!

Welke tips ga jij toepassen tijdens je volgende vakantie voor de mooiste vakantiefoto’s?

2 Comments

 • info@maudgeniet.nl'
  Maud - Maudgeniet.nl
  maart 5, 2017 at 10:42 am

  Wat een leuke tips! Met deze tips kan iedereen mooie foto’s maken! Foto’s bij zonsondergang of -opkomst vind ik vaak lastig..

  Reply
  • travelgirls.nl
   maart 9, 2017 at 7:55 pm

   Ja he? Het is soms ook maar net hoe je ze bewerkt, het gaat niet eens altijd om de juiste foto. Of nou ja, eigenlijk wel natuurlijk, maar het maakt het geheel wel af! Wat vind je lastig bij foto’s met een zonsopkomst of -ondergang?

   Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.