Menu
Algemeen / Review / Spanje

Boekreview | In Spanje schijnt altijd de zon

Droom jij ervan in het buitenland te wonen en te werken? Het koude Nederland achter je te laten en opnieuw beginnen op een plek waar de zon schijnt? Brenda van Es deed het en schrijft er over in haar nieuwe boek In Spanje schijnt altijd de zon.

In Spanje schijnt altijd de zon

In 2013 zeiden Brenda en haar man hun baan in Nederland op. Ze verhuurden hun huis en pakten al hun spullen in een auto. Ze gingen op weg naar Andalusië, om daar eerst Spaans te leren en dan ieder hun eigen bedrijfje op te zetten. In haar boek beschrijft Brenda de jaren die daar op volgen. Ze beschrijft de praktische kant van in een nieuw land gaan wonen, en hoe het is om je aan te moeten passen aan een nieuwe cultuur die je vaak niet helemaal begrijpt.

Haar liefde voor Spanje komt steeds weer terug, in de korte intermezzo’s met beschrijvingen van de omgeving, of in de uitleg die ze geeft van de vele gebruiken en gewoontes die de Spanjaarden haar leerden. Een perfect boek voor Spanje-liefhebbers dus. Maar ook als je dat niet bent, kan je door Brenda’s schrijfstijl genieten van Spanje door haar ogen.

De struggles van het ondernemerschap

Ergens anders gaan wonen is één ding, er ook nog eens je eigen bedrijf op zetten is een ander. Brenda laat prachtig zien hoe de struggles van ondernemerschap samenkomen en worden verweven met het aanpassen aan een nieuwe cultuur. Hoe kom je aan klanten, hoe bepaal je je product? Hoe zorg je ervoor dat je genoeg betaald wordt voor het werk dat je doet? En hoe bouw je een website, hoeveel tijd en geld besteed je aan marketing? Wat doe je met klanten die je eigenlijk niet wil? Allemaal vragen waar beginnende ondernemers tegen aanlopen. Inmiddels geeft Brenda het hele jaar door schrijfretraites in Spanje, maar dat ging niet meteen vanaf het begin vanzelf. Gedurende het boek voel je met Brenda mee. Wij baalden tijdens het lezen ook als het even tegenzat, of deden een fistpump bij een volgende stap vooruit.

Genuanceerd beeld

Tel daarbij dat naar het buitenland verhuizen soms eenzaam en frustrerend kan zijn, en je hebt een genuanceerd beeld om de droom tegen af te zetten. En precies dat is wat In Spanje schijnt altijd de zon beoogt en doet: een genuanceerd beeld geven van de droom om in een warmer klimaat een bestaan op te bouwen. Want reken maar dat er veel geluksmomentjes zijn als de zon lekker schijnt en de tapasbar om de hoek heerlijke handgemaakte tapas serveert. Of als de klanten binnenstromen en je geen financiële zorgen hebt. Maar voordat dat zo is zal je heel wat hobbels over moeten.

Zelf lezen?

Als je In Spanje schijnt altijd de zon wil lezen, kan je hier een gesigneerd exemplaar aanvragen (zonder extra kosten) of het boek gewoon hier via bol.com bestellen.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.