Het is een steeds grotere trend onder jonge professionals in de westerse wereld: leven als een digital nomad. Google geeft je bijna 3 miljoen links naar blogs en communities waar je andere digital nomads kan vinden. Maar wat is het precies? We hebben een aantal digital nomads onder onze bloggers, dus we leggen het voor je uit!
Digital nomads zijn mensen die hun werk (bijna) volledig digitaal doen en daarom overal ter wereld werken. Dit kan zijn omdat ze bijvoorbeeld een blog hebben, maar de meerderheid van de digital nomads zit in de data- en IT-wereld. Een app ontwikkelen of grote hoeveelheden data analyseren kan natuurlijk overal ter wereld. Een laptop en wifi is alles wat je nodig hebt, dus kan je ook je werk doen met je voeten in het zand aan het strand. Of onder een palmboom. Of in de bergen, ‘s middags na een ochtendtrekking.
Werkend reizen, reizend werken
Digital nomads reizen veel. Een paar maanden hier werken aan het strand, een paar maanden daar in de bergen: het kan allemaal. Als je geen vaste kosten van een appartement of huis hebt, hoef je vaak niet eens heel veel te verdienen om rond te kunnen komen. En als je dan ook nog eens gaat wonen en werken in landen waar het leven vrij goedkoop is wordt het helemaal aantrekkelijk.
Omdat het leven als digital nomad wel een beetje eenzaam kan zijn – je hebt immers geen vaste vrienden en familie waar je werkt – zoeken veel digital nomads elkaar op. Dat kan bijvoorbeeld in cafés en gedeelde werkplekken, of via online communities.
Hoe word ik digital nomad?
Lijkt het jou wel wat? Het vergt wat durf om zo’n zwervend bestaan aan te gaan, maar je krijgt er wel heel veel voor terug. Hoe kan je digital nomad worden?
#1 Zorg dat je een manier vindt om inkomen te genereren zonder vaste werkplek
Kan je jouw werk ook deels op afstand doen? Misschien een paar maanden per jaar, of helemaal? Of ben je bereid je werk op te zeggen en een nieuwe baan te zoeken die je wel online kan doen? Je hoeft niet te kunnen coderen of een groot blogger te zijn. Je kan ook vertaalwerk doen, businessplannen schrijven, via Skype bijles geven, etc. Er zijn veel websites waar je freelance werk kan vinden, dus je hoeft het niet eens allemaal zelf uit te zoeken. Kijk bijvoorbeeld eens bij Upwork, Credo, Outsourcely of Freelancer.com.
#2 Zorg dat je weinig (vaste) lasten hebt
Als je voor langere tijd wil vertrekken, zeg dan je huis of appartement op, of neem een onderhuurder. Kijk kritisch naar alle andere vaste lasten die je hebt – abonnementen, telefoonrekening, heb je die allemaal nodig als je in het buitenland gaat werken? Kijk ook goed naar je reis- en zorgverzekering, misschien is het handiger over te stappen naar een internationale reis- en zorgverzekering zoals deze van Joho, zodat je overal dekking hebt voor een lager tarief dan in Nederland.
#3 Creëer een buffer
Omdat je wellicht nog even je weg moet vinden voordat je genoeg inkomen hebt, is het handig een buffer te hebben met een beetje spaargeld. Dit hoeft natuurlijk niet, maar is wel zo prettig. Misschien heb je nog spaargeld van je huidige baan, of misschien heb je een aantal spullen die je wilt verkopen omdat je ze niet gebruikt als je in het buitenland gaat werken (Meubels? Fiets? Auto? Desktop PC?). Als je deze verkoopt, kan je de opbrengsten mooi achter de hand houden voor als je even wat minder inkomsten hebt of als je onvoorziene uitgaven moet doen.
#4 Kies je eerste bestemming zorgvuldig
Kies een bestemming waar je zeker weet dat er goed internet is (3G of wifi). Je kan hier heel makkelijk research naar doen via digital nomad communities. Daar vind je ook vaak veel informatie en tips over visa, verblijf, etc. in verschillende landen als digital nomad. Wellicht moet je een speciaal visum regelen voor als je langere tijd blijft, of kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van longstay accommodatie, of wil je weten waar de andere digital nomads zitten zodat je af en toe kan afspreken voor koffie of een cocktail aan het strand.
#5 Boek je vlucht, pak je koffer en ga!
Het allerengste moment: vertrekken. Bedenk maar bij jezelf dat niets definitief is, als het niet bevalt kan je altijd na een paar maanden weer terugkomen en een nieuwe baan zoeken in Nederland. Maar wie weet wordt het wel je beste keus ooit – nooit meer kantoor, van af nu werk jij alleen nog maar binnen als de zon niet schijnt en anders zit je lekker met je laptop onder een parasol met een cocktail van de zonsondergang aan zee te genieten ?
Zou jij wel een tijdje reizend willen werken? Betaald willen worden terwijl je reist? Klinkt goed, toch? Hopelijk durf je het aan met deze tips! En wie weet zien we je dan over een paar maanden wel samen met onze meiden van travelgirls.nl werken op een exotische locatie!
1 Comment
Kirsten
oktober 9, 2017 at 5:53 amHet klinkt als een droom! En ik besef dat het leven als digital Nomad ook echt hard werken is hoor 🙂 Maar werken op reis? Dat is toch fantastisch! Ik hoop het ook ooit mee te gaan maken 🙂