Menu
Algemeen / Reisnieuws

Algemeen | Bon Voyage! Expositie

Hou jij van geschiedenis? Ben je een kenner op gebied van cultuur en ontwikkeling? Dan is een bezoek aan Bon Voyage!, gelegen aan het mooie landgoed Haarzuilens, zeker iets voor jou.

Tijdens deze tentoonstelling maak je kennis met de ontwikkeling en eerste begrippen, die het vandaag de dag zo bekende begrip ‘reizen’ vormen.

Wist je bijvoorbeeld dat reizen vroeger alleen voor de elite was weg gelegd? Even een weekendje er tussen uit, was duur en onder de middenklasse zeer ongebruikelijk.

Onder de rijke delegatie ontstond het begrip rond trekken, door de vaak meerdere woningen die zij bezaten, én die minstens een periode per jaar bewoond werden.

Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild

Neem als voorbeeld de Baton en de Barones, die lange tijd eigenaar waren van het Kasteel de Haar, hun vaak lange en mooie reizen ontwikkelden zich als een gewoonte terwijl zij tussen hun verschillende woningen rond trokken.

Tijdens de tentoonstelling Bon Voyage, vind je onder meer hand geschreven kaarten, van de door hun bezochte bestemmingen, van de hand van de Barones. Daarnaast vind je een deel van de internationale collectie aan souvenirs die zij vaak terug brachten van hun reizen. Schilderijen, vervoersmidddelen, en andere accessoires.

Zo waren niet alleen de reizen zelf, een teken van het vermogen. Ook de spullen, de accessoires en souvenirs droegen bij aan het beeld van rijkdom naar de buiten wereld.

Kasteel de Haar

De tentoonstelling is een goede reden voor een bezoek aan het Kasteel. Maar dit historische pand heeft zeker nog meer te bieden. Zo is de kasteel tuin een combinatie van natuur en rust, en vind je in de goed onderhouden planten en bloemen een een mooie wandeling. Door de grote tuin en tal aan vrije natuur en open lucht zou je er makkelijk kunnen verdwalen. Gelukkig krijg je bij binnenkomst een plattegrond mee!

Buiten de tentoonstelling en de tuinen, staat het je natuurlijk vrij om een kijkje te nemen in het Kasteel. De mooie vertrekken, de eetzaal, het gastenverblijf. Alles rond en om het Kasteel wordt goed bijgehouden en doormiddel van de linten weet je waar je mag lopen en hoe de route voor bezoekers loopt.

Het kasteel wordt ook regelmatig verhuurd voor een feest of bijvoorbeeld een trouwerij.
Dus heb je binnenkort een feestje te vieren? Je zal er even flink voor in de buidel moeten tasten, maar dan heb je ook wat 😉

Goed te combineren

Een dag op Kasteel de Haar is zo gevuld met alles wat er zien is. Nu kan het natuurlijk zijn dat zo een hele dag cultuur misschien een beetje lang is.

Een uitstapje naar het Kasteel valt prima te combineren met een wandeling in de natuurlijke omgeving. Het groene gebied, met tal aan dieren, beekjes en natuur vormt de gangen rond het landgoed. Deze route is tevens geschikt voor een mooie fietstocht!

Het kasteel ligt op slechts op 16 km van het centrum van Utrecht. Dit is bijvoorbeeld binnen een half uur te reizen met zowel de bus als de auto. Ideaal om na een lange dag cultuur, uit te buiken op het terras en bij te komen van deze historische dag.

De voorstelling Bon Voyage! is nog tot eind december van dit jaar te zien bij Kasteel de Haar op het landgoed Haarzuilens, de entree voor volwassenen bedraagt 17 euro, maar wanneer je in het bezit bent van een museum pas is dit geheel gratis.

Meer info? Neem een kijkje op Bon Voyage Kasteel de Haar

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.