Menu
Europa / IJsland

IJsland | Autorijden in de winter

Praktische tips voor het rijden in een winter wonderland. Onze trip naar IJsland in de winter was tof en wij hebben nog eens de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet!

Autorijden in de IJslandse winter ja of nee?

Wij zeggen ja! Maar wij willen jou wel meegeven dat het aan jezelf ligt of je het wilt. Het vergt meer concentratie en een beetje planning. Als je denk dat je niet genoeg ervaring hebt om in winter omstandigheden te rijden, kun je er nog even over nadenken en deze blog lezen.

De wegen in IJsland

De wegen in IJsland worden goed onderhouden, ook in de winter worden ze vaak geruimd. De meeste wegen zijn geasfalteerd, vooral de Ringroad (Route 1) wordt goed onderhouden. Je zal wegen tegenkomen die gesloten zijn voor het verkeer in de winter, maar deze zullen vaak de bergen in gaan en je zult een waarschuwingsbord langs de weg zien staan dat deze weg gesloten is (meestal F-wegen).

De actuele weg conditie kan elke 10 minuten veranderen, je kunt dus ontzettend geluk hebben met de wegen, of ze zijn gesloten. Als je het weer op dat moment niet leuk vindt, gewoon even wachten, het waait over!

De Road.is website geeft up to date nieuws over de wegen in IJsland en helpt je veilig te navigeren.

Langs de wegen vind je hoge orange pilaren, deze geven de buitenkanten van de weg aan. Het helpt in een sneeuwstorm de weg te vinden. Rijd a.u.b zo snel als je je op je gemakt voelt.

Tankstations & Tanken

Wij hadden een beetje pech met een van de tankstations, doordat het koud was deed de selfservice automaat het niet, hierdoor moesten we rustig en zonder veel te accelereren naar het volgende tankstation rijden, wat hebben wij geleerd: niet tot het laatste moment wachten!

Wij hebben vaker snacks of een middag etentje in een tankstation gedaan, je kunt ze niet vergelijken met de tankstations die wij hebben. De soep is lang niet zo slecht en ze hebben vaak Nocco, Barebells en andere lekker snacks.

Een auto huren in IJsland

De IJslanders hebben voor alles verzekeringen, dus lees even de voorwaarden van je verzekering, voordat je een extra verzekering afsluit bij de autoverhuurder.

Voor de winter raden wij je aan een vierwiel aangedreven auto te huren en winterbanden (meestal met spikes). Het zorgt voor een betere grip, zodat je niet in de berm belandt!

Wij hebben alweer een goede ervaring met Sunny Cars gehad, zoals vele malen ervoor. Bij Sunny Cars zijn de verzekeringen inbegrepen en als er iets zou gebeuren, vergoeden ze het eigen risico.

Extra Tips

  • In IJsland dien je 24 uur per dag je licht aan te hebben.
  • De gordel moet om, net als thuis.
  • Houd genoeg afstand voor een langere remweg.
  • Geen abrupte veranderingen tijdens het sturen en niet te hard accelereren.
  • Het waait vaak hard in IJsland, houd de deur bij het open maken met beide handen vast. Vaak is een afgescheurde deur door de wind, niet verzekerd!
  • Neem voldoende eten en drinken mee, je wilt ook niet hangry worden.

Meer lezen over IJsland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.