Menu
Europa / Turkije

Turkije | Dit zijn de 5 mooiste steden van Turkije

Turkije is een veelzijdig land, waar oost en west elkaar tegenkomen. Enerzijds vind je er moskeeën die zo uit een 1001 nacht-sprookje zouden kunnen komen, anderzijds is de architectuur in het land modern en up-to-date. Wist je trouwens dat je in Turkije ook veel overblijfselen kunt vinden van de oude Grieken en Romeinen? Als je van geschiedenis houdt, dan moet Turkije eigenlijk sowieso op je bucket list staan. Dit zijn de mooiste steden van Turkije!

#1 Oost meets west in Istanbul

Met stip op 1 staat Istanbul, een populaire stad voor een stedentrip. Doordat Istanbul als enige stad ter wereld verdeeld is over twee continenten, symboliseert het de ontmoeting tussen oost en west perfect. Een hoogtepunt van de stad is de beroemde Hagia Sophia, een voormalige moskee die nu als museum dienst doet. Ook het Topkapipaleis mag je niet missen bij een bezoek aan Istanbul. Hier woonde vroeger de sultan, dus je kunt je de pracht en praal die je vanbinnen ziet wel voorstellen! Ook de blauwe moskee (Sultan Ahmet-moskee) met haar 6 minaretten is in Istanbul een echte trekpleister.

Ben je fan van Dan Brown, dan wil je misschien ook een bezoekje brengen aan het waterreservoir van de stad (de Basilica Cisterne). Dit gebouw speelde een belangrijke rol in het boek ‘Inferno’.

#2 Een ballonvaart in Cappadocië

Dit is echt een bucket list item: een ballonvaart in Cappadocië. En voor ons mocht deze wens vorig jaar in vervulling gaan! Om dit ook mee te kunnen maken reis je naar Göreme, het middelpunt van toerisme in Cappadocië. Uit ervaring kunnen we je vertellen: het is echt magisch om tijdens de zonsopgang zo hoog boven de aarde te zweven. Je uitzicht over de vallei van Göreme is echt prachtig, en je ziet tientallen kleurrijke luchtballonnen om je heen. En het mooiste is: het is niet eens zo duur als je misschien zou verwachten! Check onze blog over een ballonvaart in Cappadocië voor onze ervaringen en een indicatie van de prijzen.

#3 Bezoek de ruïnes van Efeze

Efeze behoort absoluut tot de mooiste steden van Turkije. In de oudheid was Efeze een belangrijke haven- en handelsstad, tot het in de Middeleeuwen in verval raakte. Het is nog steeds een van de grootste archeologische opgravingen uit de Griekse oudheid. Je vindt hier onder andere ruïnes van tempels, een bibliotheek, een badhuis en een theater. Het meest bijzondere van Efeze is dat je zoveel historische bouwwerken op één plek kunt bezoeken: dat kan in weinig andere steden in Europa (Rome uitgezonderd natuurlijk!). Is Efeze je wat te druk? Dan kun je ook ruïnes bekijken in Pergamon (Bergama), waar het een stuk minder toeristisch is.

 

#4 Badderen in Pamukkale

Wil je tijdens je vakantie in Turkije helemaal tot rust komen, dan moet je echt een bezoek brengen aan Pamukkale. Pamukkale is een bijzonder natuurfenomeen, waar sterk kalkhoudend water langs een aantal terrassen naar beneden stroomt. Zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet, die de helling een bijzondere aanblik geven. ‘Pamukkale’ betekent in het Turks dan ook ‘kasteel van katoen’. Buiten dat dit een super bijzonder gezicht is, heeft het kalkhoudende water ook nog eens een temperatuur van 35°C. En dat betekent: warmwaterbaden! Combineer een relaxed ochtendje in de baden van Pamukkale met een bezoek aan het nabijgelegen Hiërapolis, een bekend Romeins opgravingsgebied.

#5 De bekende badplaatsen: Antalya, Side, Bodrum

Okee, we spelen een beetje vals, want dit zijn drie steden in één. Antalya, Side, Bodrum: wie heeft er niet van gehoord? Stuk voor stuk zijn het populaire badplaatsen in Turkije. Hoewel wij van Travelgirls.nl geen nee zeggen tegen lekker bakken in de zon, combineren wij dit op vakantie graag met wat avontuurlijkere activiteiten. En het mooie is: dat kan in Turkije gewoon! Wist je dat Antalya bijvoorbeeld echt een mooi historisch centrum heeft? En ook in Side en Bodrum vind je meer dan alleen luxe resorts. Bezoek bijvoorbeeld de tempel van Apollo of het kasteel van Bodrum. Zo combineer je zon, zee en strand met cultuur.

Een visum voor Turkije

Je zou het bijna vergeten, maar voor een bezoek aan Turkije heb je een visum nodig. Dit moet vooraf geregeld zijn en kan tegenwoordig niet meer op het vliegveld gekocht worden. Een visum voor Turkije vraag je voor maar € 21,90 aan bij turkijevisumaanvragen.nl. Je kunt hier veilig online betalen en je hebt het visum binnen 12 uur in je bezit. Het gaat dan overigens om een e-visum Turkije, wat goedkoper en efficiënter is dan een papieren visum. Wel zo handig! Let er ook op dat je paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Turkije.

De mooiste steden van Turkije

Wat ons betreft zijn dit de mooiste steden van Turkije, maar hebben we nog een stad gemist? Dan horen we dat graag! Laat het ons weten in de reacties.

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.