Menu
Europa / Oostenrijk / Tips

Oostenrijk | 6 aanraders voor je stedentrip naar Wenen

Een stedentrip naar Wenen is altijd een goed idee. Het is nog geen twee uur vliegen vanaf Amsterdam. Je kunt er Duits praten, al is dat in mijn geval niet een enorme geruststelling. Gelukkig is Engels ook geen probleem. Wat Wenen in mijn ogen speciaal maakt, is de luxe uitstraling. Deze uitstraling is te danken aan de vele musea en theaters die de stad rijk is. Grote fonteinen, standbeelden en dure auto’s versterken het luxueuze gevoel. In dit artikel mijn aanraders voor een stedentrip naar Wenen.

#1 Stephansplatz en Stephansdom

Mijn tip is om op dag 1 van je stedentrip naar Wenen naar het centraal gelegen Stephansplatz en de Stephansdom te gaan. Dan ben je in een keer goed ingewijd. Stephansplatz is een plein omringd door winkels en luchcafé’s. Op de top van de Stephansdom kun je de complete stad bekijken. Eenmaal terug op de begane grond is het de moeite waard om ook even in de Dom te kijken, waar je je kunt verbazen over alle rooms-katholieke pracht en praal. En vlak voor de ingang zul je veel mannen verkleed als lakei tegen komen. Ze doen hun uiterste best om je tickets voor de opera en het ballet te verkopen. Daarover meer bij punt 5.

#2 Naschmarkt

Op de Naschmarkt waan je je even in Oost-Europa. Aan het eten dat er verkocht wordt kun je verschillende invloeden van buurlanden van Oostenrijk zien (en proeven!). Denk aan bergjes gekleurde kruiden, vele soorten paprika’s en zoete lekkernijen als baklava. De Naschmarkt is ook een gezellige plek om even te gaan zitten voor een lunch.

# 3 Praterpark

Een mooi park is wat mij betreft sowieso een pre in een grote stad. Je kunt er lekker bijkomen van alle drukte. Maar dit is niet zomaar een park. Het Praterpark heeft namelijk een heleboel attracties. Doordat de attracties al heel oud zijn, doet het pretpark denken aan een oude filmset (een typische Wie is de Mol-locatie!). Het historische reuzenrad, al gebouwd in 1896, is een aanrader om in te gaan. Letterlijk een cultureel hoogtepuntje.

# 4 Schönbrunn

Wenen zou Wenen niet zijn zonder reusachtig paleis. Schönbrunn is het voormalige vakantieverblijf van Sisi en ligt even buiten de stad. Wij zijn er zelf niet in geweest, maar konden ons vergapen aan de buitenkant van het paleis, de fontein, de enorme tuinen en de rondrijdende koetsen. Na een wandeling heuvelopwaarts heb je mooi uitzicht op het paleis met daar achter de stad. Trakteer jezelf na de klim (nee oké, dat valt mee, maar is een redelijk excuus) op een verfrissende ijscoupe.

# 5 Opera

Opera te exclusief en duur? In Wenen is dat anders. Juist omdat Wenen de stad van de klassieke muziek en de opera is, wordt het bezoeken van voorstellingen gestimuleerd en laagdrempelig gemaakt. Je kunt voor een prima prijs een kaartje kopen (zelfs voor minder dan €10,-). Als dat niet is gelukt of als je niet van opera of ballet houdt, is een heel leuk alternatief een rondleiding door de ‘Staatsoper’. De inrichting is indrukwekkend, met haar rode tapijten, gouden pilaren en prachtige kroonluchters. Het is bijzonder om te merken hoe groot theater in Wenen is gebleven, zelfs in onze moderne tijd. Dit merk je aan de ruime keus aan voorstellingen. Sterker nog: als je wilt kun je dagelijks naar het theater, zonder ook maar één keer dezelfde voorstelling tegen te komen.

# 6 Koffie met gebak

Wat ik persoonlijk heel erg leuk vond zijn de koffiehuizen, waar Wenen ook bekend om staat. Ooit afgevraagd waar de naam ‘Wiener melange’ vandaan komt? Precies. Daarnaast is er enorme keuze in heerlijk gebak. Met Apfelstrudel zit je natuurlijk altijd goed. Ook Sachertorte is populair (een chocoladetaartje). Maar er is nog veel meer keus… Ik hoop dat jullie, net als wij, in een lekker kneuterig koffietentje terecht komen. Met bloemetjesbehang, lichtroze lampenkappen en serveersters met lange rokken en sokken in sandalen.

 

 

Tot slot: als je tijd over hebt en nog nooit in Slowakijke bent geweest, is het ook leuk om vanuit Wenen een dagtocht te maken naar Bratislava. Met de trein ben je er in anderhalf uur. Wat Bratislava speciaal maakt is dat het totaal níét speciaal is. Eerlijk gezegd vond ik het de saaiste hoofdstad die ik ooit heb gezien. Maar als je dat weet, maakt dat het juist interessant. Bovendien breng je op die manier wat contrast aan in je reis, want de tegenstelling met Wenen kon haast niet groter zijn. Mijn tip is om naar het ‘UFO Observation Deck’ te gaan voor een uitzicht over Bratislava. Verder is het leuk om gewoon door de straatjes van het centrum te lopen.

Auf wiedersehen in Wenen!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.