Menu
Noord-Amerika / Panama

Panama | Coiba: een tropisch paradijs met een lugubere geschiedenis

Geschreven door Bente Hout. Aan de zuidkust van de provincie Verugas in Panama vind je Coiba, een prachtig Nationaal Park dat naast het Coiba eiland maar liefst 38 kleinere eilandjes omvat. Het park is in 2005 opgenomen in de lijst van Unesco Werelderfgoed. Al kost het wat moeite om Coiba te bereiken, we beloven je dat het die moeite dubbel en dwars waard is. Coiba mag je niet missen als je naar Panama gaat!

Lugubere geschiedenis

In 1918 vestigde de zwaarbewaakte gevangenis Coibal Penal Colony op Coiba eiland. De gevangenis was lange tijd omstreden vanwege de afschuwelijke wreedheden die er zouden plaatsvinden. Op zijn piekmoment vormde de Colony een thuis voor ruim 3000 gevangenen, waarvan velen het laatste levenslicht zagen op het eiland. Coiba werd destijds niet voor niets “het Devil’s Island van Panama” genoemd.

Groen paradijs voor hikers

In 2004 sloot de gevangenis zijn deuren en sindsdien kleuren de restanten ervan langzaam groen. De primitieve graven van gevangenen werden grotendeels opgeslokt door de jungle, waardoor het goed zoeken vereist om de sporen van de lugubere geschiedenis van Coiba te vinden.

Gelukkig maar, want anders zou je misschien vergeten dat Coiba ook adembenemend mooi is! Het eiland bestaat voor 80% uit “onaangeraakt” regenwoud en heeft een aantal prachtige trails, die dwars door de jungle en langs verschillende hot springs kronkelen. Tijdens het wandelen spot je veel vogelsoorten en met een beetje geluk zelfs een brulaap.

Magische onderwaterwereld

Voor de waterratten, waar wij ons tijdens onze trip naar Coiba onder schaarden, is er ook genoeg moois te zien! Tijdens de snorkeltour die wij deden zwommen we bij drie verschillende eilanden en zagen we naast heel veel kleurrijke vissen ook schildpadden, roggen en haaien. Tijdens de boottocht naar het eiland, die ongeveer 1,5 uur duurt, werden we vergezeld door dolfijnen!

Tours naar Coiba

Naast hiken en snorkelen is het ook mogelijk om te duiken en te kajakken in Coiba National Park. In het kustplaatsje Santa Catalina zijn tientallen kleine organisaties gevestigd die meerdaagse en eendaagse tours aanbieden met voor ieder wat wils.

Wij hebben een dag gesnorkeld en betaalden $70. Voor een dag duiken betaal je rond de $150 en toegang tot het park om te hiken kost je zo’n $40 per dag inclusief bootretour. Boek een tour minstens een dag van te voren bij een van de organisaties om te voorkomen dat alles vol zit en ga bij voorkeur in het droge seizoen (december-april), want dan heb je de grootste kans op het spotten van dieren!

Santa Catalina

Santa Catalina zelf is het bezoeken overigens ook waard als je houdt van surfen en zwemmen, of heerlijke smoothies en cocktails. Er zijn veel hostels en hotels te vinden. Als je graag op een bijzondere plek slaapt die ook nog eens heel betaalbaar is, raden we de Deseo Bamboo Ecolodge aan. Een lodge die, zoals de naam al doet vermoeden, volledig van bamboe gebouwd is en waar je naast relaxen in een hangmat ook heerlijke sushi kunt eten! Er zijn zowel dorms als privé kamers.

Hoe kom je in Santa Catalina?

In Santa Catalina kun je komen per bus. Doordeweeks reizen is het beste, want in het weekend rijden er minder bussen. Een bus naar Santa Catalina vind je alleen in Soná. Kom je uit de richting van Boquete, reis je via David en Santiago naar Soná voor ongeveer $15. Kom je vanuit Panama-Stad reis je via Santiago naar Soná en ben je ongeveer $12 kwijt.

Heb jij Coiba al eens bezocht of ben je dat van plan? Laat het ons weten als je meer tips nodig hebt!

Deze blog is geschreven door Bente Hout als gastblog voor Travelgirls.nl. Ook alle foto’s zijn door haar gemaakt.

1 Comment

  • info@spaansbenauwd.com'
    Jolien
    juli 6, 2018 at 11:48 pm

    Dankjewel voor jullie uitgebreide blog, ik ga hier heen, super veel zin in! Groetjes Jolien

    Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.