Menu
Noorwegen

5 toffe dingen om te doen in Tromsø

Geschreven door Yamilla Gijsbers. Wie aan een winter wonderland denkt, denkt natuurlijk aan veel sneeuw, rendieren, bij het vuur zitten met chocomel, huskysafari’s én natuurlijk het noorderlicht. Al dit moois is te vinden in de poolcirkel. Wegens mijn grote wens om het noorderlicht met eigen ogen te zien, ben ik afgereisd naar Tromsø, de meest noordelijke stad van Europa. Dit zijn de 5 tofste dingen om te doen in Tromsø!

#1 Welkom in het sprookjesachtige Tromsø

Tromsø is een moderne en sprookjesachtige stad om te bezichtigen. In de stad zijn voldoende hippe hotels en restaurants. Bij een activity company kan je diverse activiteiten boeken. Buiten het centrum is de moderne ijszeekathedraal gelegen. Het is aanbevolen om een wandeling naar de ijszeekathedraal te maken. De route naar de ijszeekathedraal is prachtig, omdat je via een lange brug met mooie uitzichten loopt. Verderop van de ijszeekathedraal bevindt zich de kabelbaan Fjellheisen. Vanuit de kabelbaan wordt je naar de Fjellheisenberg gebracht. Op de Fjellheisenberg zie je een magisch panorama van het eiland Tromsø.

#2 Kennismaken met de husky’s

Als eerste stond de huskysafari op de planning. Als dierenvriend zijnde had ik hier heel veel zin in. In Breivikeidet is een diervriendelijke huskyfarm. Ruim 125 lieve, enthousiaste husky’s staan te wachten om met jou te mogen sleeën en je hart te stelen. De teams worden samengesteld door de gidsen, omdat niet alle honden goede vrienden van elkaar zijn en een team heel goed moet kunnen samenwerken.

Bij de huskyfarm krijg je de mogelijkheid om vrijblijvend kleding te lenen. Dit is zeker aan te raden, deze pakken zijn wind- en waterdicht en voorzien van een hele warme laag met reflecterende strepen. Hieronder heb je je eigen thermokleding aan. Ook de laarzen en handschoenen kan je bij de huskyfarm in bruikleen krijgen.

Honden, musher en bijrijder

Inmiddels zijn we warm ingepakt en worden we voorzien van duidelijke instructies met betrekking tot de sledetocht en dat het welzijn van de honden voorop staat. De gids vertelde ons dat een sledeteam bestaat uit drie belangrijke schakels; de honden, de musher en de bijrijder. Deze drie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: zonder elkaar is het niet mogelijk om te sleeën.

Nadat de instructies duidelijk zijn mochten we ons team uitkiezen. Voordat we daadwerkelijk gaan sleeën, maken we kennis met ons team door heerlijk met ze te knuffelen. Ondertussen konden we prachtige foto’s maken.

Ready… Set… Go!

De honden waren luidruchtig en druk, tot het moment waarop het startsein gegeven werd door de gids. Zodra de honden gaan rennen, wordt je omarmd door een serene stilte, die ik niet in woorden uit kan drukken. Deze stilte is op vele momenten tijdens de tocht zo aanwezig, dat je de stilte kan horen. De husky’s renden enorm hard.

Ik was erg onder de indruk van de prachtige vallei en de geweldig mooie bergen. Ik had geen kippenvel van de kou, maar kippenvel van al het moois dat de natuur ons liet zien. We maakten onderweg verschillende stops om de prachtige natuur op de gevoelige plaat vast te leggen.

Verdwaald in een sneeuwstorm

Halverwege de tocht veranderde het weer en kregen we onderweg te maken met een sneeuwstorm. Ik kon niets meer zien, alleen nog maar sneeuw. Ook onze husky’s hadden last van slecht zicht en raakten af en toe even de weg kwijt. De husky’s pasten gelukkig zelf de snelheid aan. De musher moest derhalve de honden vaak helpen, om bijvoorbeeld hoge heuvels over te komen. Na afloop van een adembenemende huskysafari, brachten wij ons eigen team naar de hokjes om te rusten.

In deze korte tijd bouw je een hele fijne band op met de honden. Deze band draait om wederzijds vertrouwen, samenwerking en harmonie. Met de husky’s sleeën was een ervaring om nooit te vergeten en je zéker mee moet maken als je in de poolgebieden bent. Na de tocht hebben we genoten van een warme chocolademelk met de lokale cake: Lefsegodt. Dit alles rondom een warm, knetterend vuurtje in een houten hut. Cosy! Een huskytocht is een van de leukste dingen om te doen in Tromsø.

#3 De Sami bezoeken

Een rendierfarm bezoeken is een must. Het allerleukste is om een Sami-volk met eigen rendieren te bezoeken. Deze volkeren leven volledig in de natuur met de rendieren en behandelen de dieren en natuur met veel respect. Bij het Sami kamp wordt je hartelijk verwelkomd in een tipi met kampvuur. Hier geven de Sami’s uitleg over de Sami cultuur en rendieren.

Na de uitleg krijg je een emmertje met eten voor de rendieren. Zodra je met de emmertjes rammelt, stormen er tientallen rendieren op je af. Sommige rendieren willen wel geaaid worden, terwijl de andere rendieren liever met rust gelaten worden. De reden hiervan is dat zich ook wilde rendieren bij de Sami-kudde voegen. De wilde rendieren zien dit als een makkelijke manier om (in de poolgebieden schaars) voedsel te nuttigen.

Een selfie met een rendier!

Tijdens het voeren van de rendieren kan je veel mooie foto’s maken. Zo ook selfies, omdat de rendieren ontzettend dichtbij komen. Om op te warmen werden we gevraagd om naar de hut te komen voor warme chocolademelk of thee met een koekje. Ook de lokale soep van het Sami-volk werd aangeboden. Als extra arrangement hebben wij gekozen voor een sledetocht met de rendieren.

Zodra we weer opgewarmd waren, liepen we naar de standplaats van de sleeën. Voor de slede worden enkel gecastreerde en sterke mannetjes gespannen. Deze rendieren hebben enorme geweien en stonden klaar om ons wederom een prachtig stuk natuur te laten zien. Hoewel rendieren niet zo hard lopen als husky’s, is dit een unieke manier om de natuur in te trekken.

De rendieren zijn ontzettend vriendelijk en de vacht voelt enorm zacht aan. Het is een echte aanrader om op deze manier kennis te maken met de Sami cultuur en de fluffy rendieren.

#4 Het indrukwekkende noorderlicht spotten

Tijdens onze vijfdaagse reis heb ik tot wel drie keer het noorderlicht, ofwel de Aurora Borealis, mogen aanschouwen. Omdat ik het noorderlicht zo graag wilde zien, was het enorm spannend om op noorderlichtjacht te gaan. Ondanks dat de kansen groot zijn in het hoge noorden, heb je nooit garantie op het noorderlicht.

Het verschijnsel laat zich namelijk enkel zien als er magnetische activiteit is vanuit de ruimte, de hemel heel helder en niet bewolkt is en je op het juiste moment op de juiste plaats bent. Toen ik het noorderlicht plots boven me zag dansen en het de meest wonderlijke en mooie vormen aannam, kreeg ik een gevoel van overwinning. Ik was sprakeloos. Het noorderlicht bewoog zich boven een meer tussen de bergen en het werd alsmaar sterker zichtbaar. Na deze eerste ontmoeting met lady Aurora, heb ik haar nog twee keer mogen zien. Wat een geluk en wat een magisch verschijnsel!

#5 Last but not least: een fjordencruise

De laatste dag wilde ik goed afsluiten en besloot een fjordencruise te maken met de boot. Je vaart tussen de prachtige Noorse fjorden. Zodra je bij de overgang van zout naar zoet water gaat, zie je een bevroren zee. De mooie natuur kan je vanuit de boot bekijken, maar het leukste is om het dek af en toe op te gaan.

Wat trek je aan in de poolcirkel?

Het is in de gehele poolcirkel aangeraden om je goed te wapenen tegen de kou. Kleding in laagjes, een muts, goed schoeisel en een water- en winddichte jas zijn geen overbodige luxe. Tevens zijn handschoenen heel belangrijk. Als tip voor de fotografen onder ons is het handig om onder de normale handschoenen touch handschoenen aan te doen, deze handschoenen zijn voor een klein prijsje te koop. Dankzij deze handschoenen bevriezen je handen niet tijdens het maken van mooie foto’s. Het gezegde van de lokale bevolking luidt: ‘Slecht weer bestaat niet, enkel een slechte kledingkeuze en voorbereiding’. En daar zijn we het helemaal mee eens!

Het vervoer naar Tromsø

Tromsø is te bereiken via twee aansluitende vluchten (dus met één tussenlanding). Tijdens de landing in Tromsø merk je direct dat je in de poolcirkel bent. Het vliegtuig landt namelijk op een landingsbaan met alleen maar bevroren sneeuw en ijs. Super tof!

In de poolcirkel vindt je echt alles wat je zoekt voor een magische en onvergetelijke winterbestemming. Een bestemming welke absoluut op je bucketlist hoort en je nooit zal vergeten. Een bestemming waar je warm van wordt, ondanks de kou. En daar doen we het voor!

2 Comments

 • lindavaneffrink@hotmail.com'
  Linda
  maart 19, 2018 at 8:23 pm

  Precies 1 jaar geleden waren mijn man en ik in Tromsø. Prachtig, wat een beleving! Maar daarna zijn we door gevlogen naar Spitsbergen. Dat was helemaal bijzonder! Echt een aanrader!

  Reply
 • melislambooij@gmail.com'
  Bep
  mei 30, 2019 at 10:38 am

  Wat mooi!!
  Prachtige fotos v d mooi natuur
  En wat n mooi verslag ,
  Dikke ??? liefs van Gerard en mij

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.