Menu
Europa / Noorwegen / Review / Zweden

Boek review | Onderweg, alleen over het St. Olavspad

Francine Postma neemt je in haar boek “Onderweg” mee over het St. Olavspad. Deze route loopt van het Zweedse Selånger naar het Noorse Trondheim. Het is een route van 580 kilometer lang, grotendeels door de ongerepte Zweedse en Noorse natuur. Wij opende haar boek en konden niet meer stoppen met lezen…

Het St. Olavspad

Het St. Olavspad is een pelgrimsroute voor Katholieken die in 1030 door niemand minder dan de Noorse Viking Olav Haraldsson gestart is. Helaas zeggen we; “gestart” want hij werd tijdens zijn tocht gedood, op 29 juli 1020 tijdens de slag van Stiklestad. Zijn lichaam is in het geheim naar Nidaros (het huidige Trontheim) gebracht en begraven. Hier is later in zijn eer een Kathedraal gebouwd, die het eind van de route aanduid. De route is 580 kilometer lang, tijdens de route leg je ongeveer 9000 hoogte meters af. Deze feiten en meer lees je tussen de regels door in het boek onderweg, alleen over het St. Olavspad.

Travelgirl Lara over het boek

Als reisblogster was het lastig om aan één stuk door te lezen. Normaal, wanneer ik een fijn boek lees absorbeert het verhaal mij helemaal. De sprookjesachtige Noorse en Zweedse namen nodigde mij uit om verder op onderzoek te gaan. Na ongeveer een kwart van het boek gelezen te hebben ontstond er bij mij al een bepaalde onrust; ik noem het altijd wegwee. Francine heeft er met haar boek voor gezorgd dat het St. Olavspad op mijn travelbucketlist beland is. Gelukkig start ik volgende week met het Pieterpad en zal ik in etappes mijn eigen pelgrimstocht door Nederland gaan afleggen. Komende zomer staat er een kanotocht door Zweden op de planning… mijn geduld wordt nog even op de proef gesteld maar dit boek is een fijne voorbereiding voor beide reizen.

Je moet dit boek lezen als:

 • Je nog nooit van het St. Olavspad gehoord hebt.
 • Je sinds het lezen van Wild (Cheryl Strayed, 2012), al droomt van het lopen van een Pelgrimstocht maar het er nooit van gekomen is.
 • Je denkt dat avontuurlijke reizen alleen voor jonge vrouwen is weggelegd en jij jezelf er te oud voor voelt.
 • Je de droom koestert om een pelgrimstocht te lopen maar je als excuus je werk, je kinderen of je lage salaris blijft gebruiken.
 • Je graag op reis gaat maar het niet kan door bijvoorbeeld een Pandemie (om maar eens iets geks te noemen).
 • Of elke andere reden die hierboven niet genoemd is.

Bestel dit fijne boek en droom lekker mee met Francine op haar toch!

1 Comment

 • mickel.keizer@gmail.com'
  Mike Keizer
  januari 30, 2023 at 4:40 pm

  Leuke review. Echter allen het Katholicisme kent bij ons (in West Europa) heiligen. Het protestantisme kent dat niet. Ik wijs op de beeldenstorm. Ik ben er vrijwel zeker van dat wij wel heiligen hebben die we delen met het Orthodoxe geloof maar geen heiligen die alleen maar orthodox zijn. OK eentje dan: Sinterklaas. Door de katholieke kerk van de heiligenlijst geschrapt maar nog altijd geeerd, aanbeden door de orthodoxe gelovigen. Dus te schrijven dat de Sint Olavs leden een katholiek iets is is dubbelop. Net als dat een pelgrimage ook uniek Katholiek / Orthodox is dat de protestantse geloofsrichtingen zo niet kennen.

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.