Menu
Het Pieterpad / Nederland

Pieterpad | Onze handige etappe indeling

Tenzij je de luxe hebt om het Pieterpad in één maand te lopen zal je een verdeling moeten maken over de verschillende etappes. Wij vonden het flink puzzelen en hebben het daarom in een overzichtelijke blog gezet zodat dit jou tijd kan schelen in het maken van een planning. Deze verdeling is gebaseerd op wandel weekenden of midweken. Afhankelijk van waar je woont kan je zelf jouw eigenlijk handige etappe indeling maken. Deze indeling is gebaseerd op een vertrek vanuit regio Eindhoven.

Etappe 1 Pieterburen – Winsum en etappe 2 Winsum – Groningen

Wanneer je ongetraind gaat lopen is twee dagen lopen in het begin al best pittig. Daarom kozen wij er voor om te starten met twee dagen wandelen. De auto hebben we gratis geparkeerd op P & R Groningen Kardinge. Vanuit hier hebben we twee bussen genomen naar Pieterburen. Je kunt ook gratis parkeren bij de Lidl in Groningen Noord. Vanuit hier zit je dichtbij station Groningen Noord, adres: Eikenlaan 19-27, 9741 EH Groningen.

 • Etappe 1 Pieterburen – Winsum 12 km
 • Etappe 2 Winsum – Groningen 21 km

Etappe 3 Groningen – Zuidlaren en etappe 4 Zuidlaren – Rolde

Station Groningen is eigenlijk vanuit heel Nederland goed te bereiken met het OV. Probeer Zuidlaren ergens tussenin te plannen omdat dit dorp meestal niet lekker aansluit bij je andere verbindingen. In theorie is het vanuit Assen en Groningen binnen 10 minuten te bereiken toch zorgt er vooral bij een langere treinreis voor dat je al snel 1,5 uur langer onderweg bent. Wanneer je in Rolde wil eindigen kun je gratis je auto parkeren bij de Kerkbrink bij de Jacobuskerk. Vanuit Rolde reis je binnen een uur met het OV naar Groningen. Wil je alles met het OV doen dan zit je vanuit Rolde al binnen 10 minuten op station Assen.

 • Etappe 3 Groningen – Zuidlaren 21 km
 • Etappe 4 Zuidlaren – Rolde 17 km

Etappe 5 Rolde – Schoonloo, etappe 6 Schoonloo – Sleen, etappe 7 Sleen – Coevorden

Voor ons blijft Rolde een goede uitvalbasis. Het is goed bereikbaar, je parkeert er gratis en de auto staat er veilig. Vanuit Rolde is Schoonloo met de bus in 13 minuten te bereiken. Wil je een etappe verder dan zit je in Sleen en dit is een kleine 40 minuten met de bus. Wij kiezen er voor om de auto in Coevorden te parkeren en dan de trein naar Emmen te pakken en de bus naar Rolde. De reistijd is dan op de heenweg ongeveer 1,5 uur extra maar deze heb je dan op de terugweg niet meer. Al deze plaatsen waren voor ons vanuit het zuiden lastig te bereiken met het OV omdat de reistijd simpelweg te lang werd.

 • Etappe 5 Rolde – Schoonloo 18 km
 • Etappe 6 Schoonloo – Sleen 24 km
 • Etappe 7 Sleen – Coevorden 21 km

Etappe 8 Coevorden – Hardenberg en etappe 9 Hardenberg – Ommen

Coevorden is weer erg goed bereikbaar met de trein. Voor ons was dit daarom weer handig om met het OV te bereizen. Hetzelfde geldt voor Hardenberg en Ommen daarom geven we bij deze twee etappes geen auto opties weer.

 • Etappe 8 Coevorden – Hardenberg 19 km
 • Etappe 9 Hardenberg – Ommen 21 km

Etappe 10 Ommen – Hellendoorn en etappe 11 Hellendoorn – Holten

Omdat de trein ons nu via Den Bosch, Nijmegen, Arnhem kan brengen zijn we wederom goed af met de trein en doen we ook deze etappe met het OV.

 • Etappe 10 Ommen – Hellendoorn 21 km
 • etappe 11 Hellendoorn – Holten 16 km

Etappe 12 Holten – Laren en Etappe 13 Laren – Vorden

Hetzelfde geluk hebben we om Holten en Laren te bereiken. Deze etappes gaan we ook met de trein bereiken en lopen. Vaak is het zo hoe dichter je bij je eigen woonplaats in de buurt komt hoe gemakkelijker je het startpunt van de etappe kunt bereiken.

 • Etappe 12 Holten – Laren 15 km
 • Etappe 13 Laren – Vorden 14 km

Lees meer over het Pieterpad:

Hopelijk neemt onze handige etappe indeling bij jou een beetje werk weg. Mocht jij nou ook een handige etappe indeling gemaakt hebben vanuit jouw regio dan ontvangen wij hem graag! Wij kunnen hem dan weer delen met andere Pieterpad wandelaars en zo helpen we elkaar een beetje.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.