Heb jij ook de droom om ooit een lange afstandswandeling te maken, maar vind je dit lastig om allemaal te regelen? Je hoeft niet ver weg. Met het Pieterpad kun je Nederland te voet verkennen. In deze blog delen we alle informatie die je nodig hebt om jouw reis goed voorbereid te starten. Tevens zitten er een aantal linkjes toegevoegd naar andere blogs die jouw wandeltocht tot een succes zullen maken!
Het Pieterpad
De twee vriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens bedachten tussen 1978 en 1983 het Pieterpad. De route bestaat uit ongeveer 480 kilometer aaneengesloten wandelroutes. Deze gaan grotendeels over onverharde paden. De route loopt van de Groningse waddenkust bij Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. De officiële website vind je via deze link. Via deze website kun je de wandelgidsen kopen met de route en nog meer informatie vinden.
Verschillende etappes
De route is onderverdeeld in verschillende etappes. De etappes zijn tussen de 12 en 22 kilometer lang. De indeling is zo gemaakt dat je het begin en eindpunt altijd kunt bereiken met het openbaar vervoer. Travelgirl Lara heeft zichzelf als doel gesteld om in 2021 de volledige route te wandelen. Een verslag per etappe komt als link in onderstaande opsomming te staan. De route is eenvoudig aangegeven middels rood-witte bewegwijzeringstekens.
Etappes deel 1
- Pieterburen – Winsum 12 km
- Winsum – Groningen 21 km
- Groningen – Zuidlaren 21 km
- Zuidlaren – Rolde 17 km
- Rolde – Schoonloo 18 km
- Schoonloo – Sleen 24 km
- Sleen – Coevorden 21 km
- Coevorden – Hardenberg 19 km
- Hardenberg – Ommen 21 km
- Hellendoorn – Holten 16 km
- Holten – Laren 15 km
- Laren – Vorden 14 km
Etappes deel 2
- Vorden – Zelhem 17 km
- Zelhem – Braamt 17 km
- Braamt – Millingen a/d Rijn 24 km
- Millingen a/d Rijn – Groesbeek 20 km
- Groesbeek – Gennep 14 km
- Vierlingsbeek – Swolgen 23 km
- Swolgen – Venlo 21 km
- Venlo – Swalmen 23 km
- Swalmen – Montfort 21 km
- Montfort – Sittard 23 km
- Sittard – Strabeek 22 km
- Strabeek – Sint Pietersberg 17 km
De voorbereiding op de tocht
Allereerst moet je nadenken over hoe je op een bepaald startpunt komt. Het handigst is met het openbaar vervoer, omdat je bij voorkeur niet terug wil reizen naar je startpunt om je auto op te halen. Daarnaast moet je een plek vinden om te slapen. Via booking.com kun je verschillende luxere accommodaties vinden. Wil je het graag low-budget houden, dan raden wij je aan om lid te worden van Stichting vrienden op de Fiets. voor €8,- ben je een kalenderjaar lid en slaap je voor €22,50 per nacht (exclusief toeristenbelasting) bij iemand thuis. De luxe van je slaapplek verschilt per accommodatie, maar je kunt altijd een schoon bed, warme douche en een ontbijt verwachten. Vergeet niet om een Pieterpad badge te bestellen voor op je tas zodat iedereen je kan herkennen als échte Pieterpad wandelaar.
Bekijk ook deze handige inpaklijst voor de maximale voorbereiding van je tocht.
Wij wensen je veel voorpret tijdens het regelen van je reis. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op via info@travelgirls.nl, je vragen over het Pieterpad mag je richten aan redactielid Lara.
No Comments