Menu
Algemeen / Gezondheid

Algemeen | Reisziekte: 3 tips om toch te blijven reizen

Reisziekte, wie kent het niet? Iedereen heeft wel een vriend(in) die maar een auto/boot hoeft te zien en direct groen aanloopt. Of misschien loop jij zelf al groen aan zodra je incheckt voor je vlucht? Reisziekte: het is geen ernstige ziekte, maar als je van reizen houdt… kan dit toch voor irritaties zorgen. Travelgirl Nikki kent het probleem en geeft je 3 tips om je reis goed door te komen!

 Reisziekte

Reisziekte: wat houdt het eigenlijk in? Medisch gezien houdt het in dat je evenwichtsorgaan in de war is. Het orgaan krijgt tegenstrijdige informatie, waardoor het niet goed meer weet wat te doen. Je lichaam probeert dit op te lossen door overmatig te geeuwen en je lichaamstemperatuur te laten stijgen. Je voelt je lusteloos, gaat zweten, je gaat diep of snel ademhalen en je gaat je misselijk voelen (niet onbelangrijk!). Ook kan je in het ergste geval gaan overgeven. Dit is natuurlijk nooit leuk en het zorgt voor veel ongemakken, vooral als je veel van reizen houdt. Je kunt ervoor kiezen om alleen nog maar met de trein te reizen, maar dat is natuurlijk ook niet alles. Daarom de volgende tips!

Tip 1: Medicijnen

Je kan ervoor kiezen om pillen te slikken om de reisziekte te onderdrukken. Deze kun je gewoon kopen bij de drogisterij. Deze moet je voor vertrek innemen en dit moet je om 2 à 3 uur herhalen.
Het nadeel hiervan is dat je wel met regelmaat pillen moet blijven slikken.
Je hebt ook speciale tabletten met gember hierin. Deze zouden ook goed werken, maar de werking is hiervan niet bewezen.  Ook kan je zelf gemberthee zetten of een gemberkoekje nemen voor vertrek.
Een ander medicijn komt in de vorm van een pleister. Het heet scopolamine en het wordt voorgeschreven door je huisarts. Het helpt goed tegen de misselijkheid. Je plakt het op achter het oor 6 – 15 uur voordat je op reis gaat. Een pleister werkt tot 3 dagen lang door. Het nadeel hiervan is dat je er suf en slaperig ervan wordt. Pas hierbij op als je gaat rijden!

Tip 2: Accupresuur

Je kan er ook voor kiezen om in plaats van medicatie te slikken te gaan voor accupersuur. Het klinkt heel ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. Het zijn een soort armbandjes die om je polsen gaan. Op de pols wordt er door een plastic bolletje in de armband druk uitgeoefend waardoor er blokkades worden opgeheven in de energiebanen. Deze bandjes kun je overal kopen via internet en via de drogisterijen. Het nadeel van deze bandjes zijn dat je ze continu moet dragen tijdens je reis en dat de aanschaf best prijzig is.

Tip 3: adviezen

Als je dan toch in de bus, boot of vliegtuig zit én je hebt geen van de bovenstaande middelen bij je, dan hebben we nog wat tips voor je:

 • Zorg voor frisse lucht
 • Kijk naar de horizon
 • Lees geen boek, speel geen games en schrijf geen blogs (nee, echt niet!)
 • Eet vooral lichte maaltijden
 • Als je met de auto reist: zorg ervoor dat je zelf rijdt of dat je voorin kan zitten
 • Zorg altijd voor een aantal plastic zakjes, just in case
 • Probeer te slapen
 • Luister naar muziek en kauw op kauwgom

Helaas is reisziekte niet te genezen, maar hopelijk helpen deze tips zodat je met een gerust gevoel op pad kan gaan. Op naar verre oorden met onbekende avonturen. Zie je daar!

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.