Menu
Azië / Laos

Laos | 5 redenen om Laos te bezoeken

Laos is een land in Zuidoost-Azië dat nog wel eens vergeten wordt. Waar Cambodja bekend staat om Angkor Wat en Vietnam om Ha Long Bay, lijkt Laos niet echt een bezienswaardigheid te hebben die eruit springt. Toch is dat beeld niet terecht. Laos is een fantastisch land, dat bovenaan je bucket list zou moeten staan. In deze blog geven we je 5 redenen om Laos te bezoeken.

#1 De architectuur

Het nationale symbool van Laos is Pha That Luang, oftewel de gouden tempel. Je vindt de tempel in de hoofdstad Vientiane. Doordat het gebouw volledig met bladgoud bedekt is, is het enorm indrukwekkend! Zeker een bezoekje waard.

In de omgeving van Vientiane vind je ook het bijzondere Buddha Park (Wat Xieng Khuan). Hier staan meer dan 200 verschillende hindoeïstische en boeddhistische beelden op één plek verzameld. Er zijn afbeeldingen van buddha, goden, dieren en demonen te vinden. Hoewel de verzameling beelden nogal willekeurig oogt, is het wel ontzettend bijzonder om zoveel religieuze beelden bij elkaar te zien.

#2 De natuur

Laos is een fantastisch mooi land met een prachtige natuur. Die komt het meest tot haar recht in de omgeving van Vang Vieng. Onderweg naar Vang Vieng kun je je alvast vergapen aan prachtige rotsformaties en spectaculaire uitzichten. Het dorp ligt aan de Nam Song rivier, wat mogelijkheden biedt tot kayaken en tubing. Ook kun je hier bergbeklimmen, een trekking ondernemen of een luchtballonvaart maken.

In de omgeving van Luang Prabang (noord-Laos) vind je de Kuang Si watervallen, waar je een dag heerlijk kunt doorbrengen met badderen en foto’s maken. Je vindt hier ook een Rescue Centre voor beren, dat je gratis kunt bezoeken. Op beren in Laos wordt gejaagd, omdat hun voorpoten volgens oud Chinees bijgeloof medicinale werkingen zouden hebben. Die voorpoten wordt afgehakt en in drankjes gestopt. In het Bear Rescue Centre kun je de beren bewonderen die dit lot gespaard is gebleven.

#3 De cultuur

Laotianen vinden het erg belangrijk om hun eigen cultuur te beschermen. Ze willen niet dat de westerse cultuur hun land overneemt. Dat wil niet zeggen dat jij als westerling niet welkom bent in hun land, integendeel. Wel is het respectvol om je aan te passen. Dit betekent onder andere dat je het beste je schouders en knieën kunt bedekken als je in Laos over straat loopt. Wanneer je een tempel bezoekt, is dit sowieso verplicht. Loop je toch in shorts rond, zal er overigens niets van gezegd worden, maar het is een kwestie van respect voor de lokale cultuur. Hoewel er een levendige backpackerscultuur bestaat in Laos, vooral in Vang Vieng, worden ook overmatig alcoholgebruik en drugs niet toegejuicht door de locals.

De locals van Laos zijn altijd vriendelijk. Als je vanuit Vietnam naar Laos reist, zul je meteen merken dat je op markten ineens niet meer lastig gevallen wordt door opdringerige verkopers. Laotianen laten jou lekker zelf bepalen of je iets wilt kopen. Dat shopt een stuk relaxter! Ook zijn er in Laos véél minder scooters dan in Vietnam, wat het verkeer een stuk aangenamer maakt.

Wil je de echte cultuur van Laos meemaken? Boek dan een homestay. Hiermee help je de lokale stammen financieel en leer je iets over hun cultuur.

#4 De geschiedenis

Hoewel de Vietnamoorlog zich voornamelijk in Vietnam afspeelde, is er ook veel gevochten in de grensgebieden met Laos. Daarnaast zijn er door de Verenigde Staten veel bommen gedropt boven Laos. Naar schatting liggen er in Laos nog zo’n 80 miljoen bommen die niet ontploft zijn. Locals zijn hier vaak de dupe van, doordat ze ongewild op zo’n bom stappen, die vervolgens ontploft. Het is een hele klus voor Laos om het land bomvrij te maken en om de mensen die slachtoffer zijn geworden van zulke bommen de juiste medische hulp te bieden.

Onder andere om deze reden is Laos pas sinds begin jaren ’90 open voor toerisme. Maar je hoeft je tijdens je verblijf in Laos geen zorgen te maken: alle toeristische gebieden zijn veilig en bomvrij. Wil je iets doen om Laos te helpen? Bezoek dan bijvoorbeeld COPE (The Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise) in Vientiane. Hier leer je alles over de onontplofte bommen en kun je een donatie doen om Laos een stapje dichter naar een bomvrij land te brengen.

#5 De keuken

De Laotiaanse keuken lijkt op de Thaise en de Vietnamese, met Franse invloeden uit de koloniale tijd. Verwacht dus veel rijst en noedels, super lekker klaargemaakt met de meest verse ingrediënten! Vis, vlees en groenten worden gecombineerd met heerlijke kruiden. Maak je gerecht af met sojasaus of een paar hete pepertjes en je hebt gegarandeerd een volle buik.

Maar wij weten ook: als je lang aan het rondreizen bent is het vaak toch wel fijn om een keertje westers te eten. Dan kunnen we Joma aanraden in Vientiane en Luang Prabang. Joma is een bakkerij die hartige broodjes verkoopt zoals wraps en bagels, maar ook zoetigheden zoals brownie en cheesecake. Bovendien gaat 10% van de opbrengst naar het goede doel. Allemaal naar Joma dus!

5 redenen om Laos te bezoeken

Samengevat zouden we kunnen zeggen dat Laos het kleine, minder ontwikkelde broertje is van Thailand. En daar zijn we eigenlijk alleen maar blij mee! Want waar Thailand door massatoerisme lijkt te worden opgeslokt, biedt Laos daar moedig weerstand tegen. Het helpt daarbij waarschijnlijk wel dat Laos geen stranden heeft. Hoe dan ook, het land blijft authentiek en ongerept en zou daarom absoluut bovenaan je bucket list moeten staan.

Heb jij nog andere redenen om Laos te bezoeken? Laat het ons weten!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.