Menu
Azië / Cambodja

Cambodja | Tips voor een bezoek aan Angkor Wat

Een bezoek aan Angkor Wat staat bij veel reizigers op de bucketlist, zo ook bij mij. Al vele malen zag ik de geweldige foto’s voorbijkomen en dus kon ik niet wachten om dit met eigen ogen te gaan bekijken. Op naar Siem Reap in Cambodja, waar dit bijzondere tempelcomplex staat!

We reisden met de bus vanuit Bangkok in Thailand en zodra we de grens met Cambodja waren gepasseerd werd het landschap anders. Vlak, zanderig, grauw en niet heel uitnodigend. Langs de wegen staan kleine zelfgefabriceerde hutjes waar mensen voor de deur ‘leven’. Toch verandert dit zicht als we zo’n 3 uur later de stad Siem Reap binnenrijden. Een levendige, bruisende en redelijk ontwikkelde stad!

Cheap Siem Reap

Ook de hotels zijn geweldig in Siem Reap, voor ongeveer 15 euro per persoon per nacht boek je al snel een viersterrenhotel met zwembad, vlakbij het centrum! Daarnaast zijn de prijzen voor eten echt onwijs laag! Voor 1 dollar heb je een verse fruitsmoothie of een heerlijke verse bananenpannenkoek. In Cambodja wordt overal met de Amerikaanse dollar betaald (dit komt ook uit de pinautomaat), maar wordt wisselgeld vaak in Cambodjaanse Riel terug gegeven. Dit mag je dan ook wel weer uitgeven bij de meeste supermarkten en restaurants, beide valuta’s zijn geaccepteerd.

Angkor Whaaaaat?

Dan begint natuurlijk de grote organisatie voor een bezoek aan Angkor Wat. Wij zagen door de bomen het bos niet meer… Er zijn namelijk talloze mogelijkheden voor een bezoek aan Angkor Wat. Je kunt er komen met een tuktuk, met een georganiseerde tour, met de fiets, met de scooter, met de e-bike, met een auto etc… Daarnaast kun je nog kiezen voor een tourguide en of je een pas voor 1, 3 of 7 dagen zou willen. Ook kun je kiezen uit een small tour, een big tour en de keuze uit een sunrise of sunset tour. Aaah! Hoe maak je nu de juiste beslissing en wat kun je precies verwachten aan je bezoek aan Ankor Wat? Wij vertellen het je!

Stap 1:  Georganiseerd of zelfstandig?

Het belangrijkste is om jezelf af te vragen: waar liggen mijn interesses? Wil ik vrij kunnen rondkijken of hecht ik veel waarde aan de geschiedenis en het verhaal achter Angkor Wat? Op basis hiervan kun je namelijk bepalen of je met een georganiseerde tour gaat of dat je kiest voor een privé tourguide waarbij je echt achtergrondinformatie krijgt. Een andere optie is de keuze voor alleen vervoer, waarbij je dus zelfstandig het complex gaat verkennen en de informatie uit de borden of een reisgids kunt halen. Er zitten best grote prijsverschillen in en daarom hebben wij gekozen voor de laatste (en tevens goedkopere) optie. Daarnaast vinden wij het altijd fijn om zelf te bepalen hoe lang we ergens blijven en om rustig onze eigen foto’s te kunnen maken.

Stap 2: Vervoer

Bij een georganiseerde tour ga je met een bus en bij een privétour met een auto, dat is dan bij de vorige stap al bepaald. Als je kiest voor eigen vervoer is er nog steeds geruime keuze. Na enige research blijkt dat het complex gigantisch is en je dus tussen de verschillende tempels jezelf moet kunnen verplaatsen. De meest bekende opties:

Tuktuk: In Siem Reap staat op elke hoek van de straat een Tuk Tuk, de chauffeurs willen je maar al te graag ergens naartoe brengen. Zo is dit ook het meest gebruikte vervoer om een bezoek aan Angkor Wat te brengen. Let op: de chauffeurs mogen niet gidsen, maar kunnen je wel naar de beste plekjes brengen en hier en daar een flesje water of koud handdoekje verzorgen.

Scooter: Durf je scooter te rijden in Azië? Dan is dit misschien wel een toffe optie! De weg naar de tempel vanaf Siem Reap is prima te doen en je hebt zelf de vrijheid om te stoppen en te bepalen waar je wel of niet heen wil. Dit doe je wel volledig op eigen gelegenheid dan.

Fiets: Fietsen, wij Nederlanders staan erom bekend! Maar ook in Cambodja kun je prima fietsen huren. Let er wel op dat met de hoge temperaturen en het vele lopen door de tempelcomplexen je echt in goede conditie moet zijn!

E-bikes: Durf je geen scooter te rijden en vind je fietsen iets te vermoeiend? Dan is er de e-bike. Een elektrische fiets waarmee je snel en zonder teveel inspanning door de tempelcomplexen heen kunt komen. Hoe leuk is dat?

Stap 3: Tijdsplanning

Het complex is de hele dag geopend, maar in de middag is het vaak rond de 40 graden en is het dus niet aan te raden om hier te gaan rondlopen. Daarom worden de opties sunrise en sunset geboden. Vroeg in de ochtend is het koeler en heb je dus een extra geweldig uitzicht! Het enige nadeel? De wekker om 4.00 uur in de nacht! In de middag is zonsondergang een optie, maar dit gebeurt niet bij Angkor Wat. Er zijn wel andere omliggende tempels waar een mooie zonsondergang kan zijn.

Stap 4: Hoeveel dagen naar Angkor Wat?

Daarnaast heb je de keuze voor het aantal dagen: 1, 3 of 7. Ben je een echte geschiedenisfan en wil je alles zien, dan kies je voor 7 dagen. Wil je de belangrijkste tempels zien maar niet te diep ingaan op de stof, dan kies je voor een dagpas. Wil je verschillende elementen doen, zoals sunrise, sunset en rustig op je gemak alles bekijken? Kies dan voor middenweg: de 3 dagen.

Tarieven (prijspeil februari 2017):
Dagpas = 37 Dollar
Pas 3 dagen = 62 Dollar
Pas 7 dagen = 72 Dollar

Tip: Kies je een dagpas? Haal je ticket dan rond 16.00 uur in de middag. Je hebt namelijk 24 uur toegang en op deze manier kun je sunset en sunrise op twee verschillende dagen meemaken, terwijl je alleen voor de dagpas betaalt. Je moet dan wel twee keer vervoer naar het complex regelen.

Stap 5: Big or small tour?

Tot slot is er nog keuze uit een kleine tour of een grote tour. Bij de kleine ‘small tour’ bezoek je zo’n vijf verschillende complexen in acht uur. Bij de grote ‘big tour’ bezoek je zo’n acht tempelcomplexen in twaalf uur. Wij vonden de small tour voor één dag voldoende, maar als je gekozen hebt voor een meerdaagse pas, dan kun je dit natuurlijk ook opsplitsen.

Overige tips voor een bezoek aan Angkor Wat

  • Travelgirls opgelet: schouders en knieën dienen bedekt te zijn bij het betreden van de tempels. Er wordt op het complex ook de juiste kleding verkocht, maar het is handiger om het vooraf zelf al aan te trekken. Een doek of sjaal voor over de schouders mag ook.
  • Neem water mee, maar koop dit ook zeker tussendoor. Met temperaturen richting de 40 graden is het drinken van voldoende water echt nodig!
  • Neem je tijd en dus ook je rust tussendoor. Als het goed is heb je voldoende tijd voor jouw programma na het maken van de juiste keuze en is het echt prima om ergens iets langer te blijven hangen of ergens even wat te eten.
  • Zorg voor een goede (opgeladen) camera. Geloof me, je blijft foto’s/video’s maken!
  • Kies je voor de sunrise? Bekijk deze dan niet binnen in het complex, maar vlak voor de ingang met uitzicht op het meer. Zo heb je minder ‘last’ van de menigte en heb je eigenlijk een veel mooier uitzicht! Nog een voordeel is dat de meeste mensen al achterin het complex zijn als jij binnenkomt, waardoor het een stuk rustiger is!

Het tempelcomplex Angkor Wat heeft op ons enorm veel indruk gemaakt en was echt een hoogtepunt tijdens onze reis door Azië. Je kan nog zoveel foto’s bekijken en verhalen lezen, maar niets evenaart de ervaring van een bezoek aan Angkor Wat. We hopen dat jullie met bovenstaande mogelijkheden en tips ook de perfecte Angkor Experience zullen krijgen! Ben jij onlangs ook bij de Angkor Wat geweest? Laat dan een reactie achter over jouw ervaringen. Heb je nog vragen? Stel deze dan ook gerust!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.