Menu
Azië / Japan

Japan | Waarom Japan het ultieme land van comfort is

Japan is niet het goedkoopste land dat je kunt bedenken als je het over Azië hebt. Maar Japan heeft veel kwaliteiten die het de moeite waard maken om te bezoeken. Het land staat onder andere bekend om zijn inventieve handigheidjes. En het valt niet ontkennen als je er bent geweest: over werkelijk alles is van tevoren nagedacht. Bereid je voor op 10 dingen – variërend in niveau van ingeniositeit – die Japan comfortabeler maken dan welke andere plek dan ook.

#1 De super snelle Shinkansen brengen je binnen no time van de ene plek naar de andere

Het woord shinkansen slaat eigenlijk op de spoorlijnen, maar wordt gebruikt om de hogesnelheidstreinen aan te duiden. Deze treinen worden ook wel bullet trains genoemd. Met een snelheid tot maar liefst 320 kilometer per uur zoef je door het Japanse landschap. Erg praktisch en tijdbesparend als je in korte tijd veel van het land wilt zien! Bovendien biedt de Japan Railways Group toeristen de mogelijkheid om een meerdaagse pas aan te schaffen, waarmee je een hoop geld bespaart ten opzichte van losse treinkaartjes.

#2 Snelle WiFi is overal te vinden

Het thuisfront op de hoogte houden als toerist is allang geen obstakel meer. Ook handig om tussendoor even op Google Maps de bussen of je looproute te checken.

#3 Zie wat je bestelt in een restaurant!

Bijna alle restaurants hebben een etalage waarin plastic voorbeelden staan van de maaltijden die er geserveerd worden. Japanners erkennen dat hun taal moeilijk is, zeker voor buitenlandse toeristen. Gelukkig zijn ze niet te beroerd om ons een handje te helpen. Naast menukaarten hebben restaurants daarom food replica’s: levensechte gerechten, maar dan wel van plastic. Zo kun je gewoon aanwijzen wat je wilt bestellen!

japan-voorbeelden-in-de-etalage

#4 In een restaurant hoef je nooit langer dan 10 minuten te wachten op je maaltijd

En als je dan eenmaal besteld hebt of gekozen hebt uit de plastic voorbeelden, wordt je maaltijd binnen 10 minuten geserveerd. Need we say more?

#5 Naast koelkasten hebben Japanse supermarkten ‘verwarm-kasten’, waar allerlei dranken in flesjes worden opgewarmd

Warme koffie of chocomel meenemen in je tas is dus geen enkel probleem. Daar kan de AH to go nog wat van leren.

#6 Op elke hoek van de straat staan zogenaamde vending machines

Vending machines, ook wel bekend als voedselautomaten – vind je op iedere hoek van de straat. Vending machines komen meestal niet alleen, maar in drie- of viertallen. En ze duiken overal op: zelfs naast een eeuwenoude tempel of op de top van de heuvel. Enorme trek of ongelooflijke dorst onderweg vinden Japanners gewoon niet nodig.

vending-machines-japan

#7 Eten in de supermarkt is zo verpakt dat de smaak optimaal blijft

Een mooi voorbeeld hiervan is onigiri, een pakketje rijst in de vorm van een driehoek, gevuld met bijvoorbeeld zalm of tonijn. Hieromheen hoort een dun laagje zeewier. Om te voorkomen dat de smaken zich met elkaar vermengen, zit het zeewier in een apart stukje plastic verpakt. En als we het toch over verpakkingen hebben: uiteraard is er over nagedacht hoe je de onigiri op de beste manier kunt openen en hoe je het zeewier perfect om de rijst heen vouwt. Just follow the steps.

#8 Als je de weg vraagt aan een Japanner, zal hij er alles aan doen om te zorgen dat jij je bestemming bereikt

En dit is niet eens overdreven: al moet hij het hele stuk met je meelopen. Deels zou het kunnen liggen aan het feit dat Japanners in het algemeen geen ster zijn in de Engelse taal en dus moeite hebben om in woorden uit te leggen welke route je moet lopen. Maar waarschijnlijk doen ze dit vooral vanuit beleefdheid en vriendelijkheid, wat in de Japanse cultuur ingebakken zit. Het Japanse woord hiervoor is omotenashi: in dienst staan van de ander en de ander helpen zonder iets terug te verwachten. Stiekem wel heel erg handig als toerist…

#9 Een bezoek aan het toilet wordt zo aangenaam mogelijk gemaakt

De wc-brillen in Japan worden automatisch voorverwarmd. Waar vind je dat? Daarnaast zijn er knopjes op de muur om je toiletbezoek nóg prettiger te maken. Hiermee kun je kiezen voor een geluidje tijdens je wc-bezoek, een type reinigingsstraal (al is er gelukkig ook gewoon toiletpapier) en de intensiteit van het doorspoelen. Wauw.

#10 Japan is super hygiënisch

 Voorafgaand aan de maaltijd krijg je bijvoorbeeld altijd een vochtig doekje waarmee je je handen kunt reinigen. Maar ook de straten en toiletten zijn meestal uiterst schoon, zelfs de openbare toiletten zijn prima. Ook dáár kunnen we in Nederland nog wat van leren.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.