Menu
Azië / Mongolië

4 redenen waarom Mongolië op jouw bucketlist zou moeten staan!

Als je van plan bent om te backpacken of een andere mooie trip naar Azië wil boeken, is Mongolië wellicht niet het eerste land waar je aan denkt. Toch heeft dit land heel veel te bieden en is het misschien wel het best bewaarde geheim van Azië… Vandaag vertelt Penny je waarom Mongolië op jouw bucketlist zou moeten staan!

Mongolië heeft indrukwekkende ongerepte natuur

De Gobi-woestijn, uitgestrekte steppes, gebergtes met besneeuwde toppen, enorme bossen, grote rivieren en prachtige rotswanden… Mongolië heeft het allemaal! De natuur is ontzettend bepalend voor de Mongoolse bevolking. In de zomer en lente zijn veel gebieden niet toegankelijk vanwege de grote rivieren. In het najaar en winter vriezen deze op en is het gehele land ‘gemakkelijk’ te bereizen met een 4×4. De Mongolen weten als geen ander met de natuur om te gaan en te leven in en met deze natuur. Ze zijn er dan ook erg zuinig op! In Mongolië vind je de authentieke steppes, woestijn en gebergtes zonder dat deze zijn ingericht voor toerisme of henzelf. De echte ongerepte natuur dus!

Mongolië heeft zeer vriendelijke inwoners

De jongere generatie Mongolen spreekt een redelijk woordje Engels, de oudere generatie (nog) niet. Dat maakt communiceren soms wat lastig, maar met handen- en voetenwerk kom je heel ver! Het feit dat zij jou niet kunnen verstaan – en jij hen niet – maakt het voor de Mongolen des te meer een reden om je thuis te laten voelen in hun land. Je krijgt gemakkelijk een lift, yakmelk en schapenvlees te over bij een bezoek aan een yurt (typisch Mongoolse tent van nomadenfamilies) en ze wijzen je graag de weg.

Tijdens mijn bezoek aan Ulaanbaatar wist ik niet waar ik precies naartoe moest. Dat was niet zo gek, want in Mongolië werken ze met coördinaten in plaats van straatnamen of nummers. Gelukkig werd ik geholpen door een vriendelijke Mongoolse man. Toen hij zich niet verstaanbaar wist te maken in het Engels, zette hij mij en mijn reisgenoot achter in zijn auto om ons naar de plek van bestemming te brengen. En dat zonder hem daarvoor iets te geven. Mongolen vinden het namelijk een belediging om voor hun gastvrijheid geld te krijgen.

Mongolië is ontzettend veilig én goedkoop

Omdat Mongolië weinig toerisme kent, is het eten er erg goedkoop. Daarnaast is het land heel veilig. In de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbataar, was het volgens de Lonely Planet opletten geblazen. Er zouden veel zakkenrollers actief zijn.  De Mongoolse bevolking is relatief arm en zakkenrollers zullen ongetwijfeld actief zijn, maar niet meer als in iedere andere grote stad. Sterker nog, tijdens mijn reis is er geen enkel moment geweest dat ik nauwlettend mijn spullen in de gaten heb moeten houden.

Buiten de stad is er helemaal geen reden om extra waakzaam te zijn: de bevolking is ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Als vrouw alleen is het overigens een fijn land om te bereizen. Mannen vinden het namelijk vervelend om een vrouw haar zware tas te zien tillen. Ze brengen daarom met liefde jouw backpack naar boven op de berg!

Mongolië kent nauwelijks toerisme

Wil je je liever niet te veel tussen de westerse toeristen wanen? Ook dan is Mongolië zeker een land waar je aan moet denken! Mongolië is de afgelopen jaren steeds makkelijker bereisbaar en het toerisme komt langzaam maar zeker op gang. Toch is het land er niet volledig op ingericht en zijn de westerse restaurants, feesten voor toeristen en Engelssprekende hostels ver te zoeken. Kortom: de ultieme plek voor een authentieke en bijzondere Centraal-Azië ervaring!

Houd je van nét even anders dan anders? Van hiken over de steppe, paardrijden in de Gobi-woestijn en dwalen door de prachtige paleizen in Ulaanbataar? Mongolië heeft zo ontzettend veel te bieden én is makkelijk bereisbaar als vrouw alleen. En, heb jij Mongolië nu ook op jouw bucketlist gezet?

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.