Menu
Europa / IJsland

IJsland | Waarom Reykjavik als uitvalsbasis geen goed idee is

Reykjavik, de grootste stad van IJsland, maar er is niet veel te doen. Op walvisjacht, naar een geometrisch zwembad, wandelen door het park of in het winkelgebied, uitgaan tot na middernacht, maar dan heb je wel zo’n beetje alles gehad. Het is daarom niet gek dat er vanuit Reykjavik vele dagtrips worden aangeboden naar de vele bezienswaardigheden van het eiland. Je bent alleen zoveel reistijd (en geld) kwijt als je steeds een losse dagtrip boekt, dat je waarschijnlijk uitkomt bij de Golden Circle tour, een bezoekje aan de Blue Lagoon en misschien nog één andere dagtrip. Maar er is zoveel moois te zien, met korte reistijden van elkaar. Hieronder som ik wat mooie plekken op die wij bezochten tijdens onze rondreis door het Zuid-Oosten van IJsland.

Hundafoss en Magnúsarfoss

In het National park Skaftaffel ligt de bekende Svartifoss waterval. Svartifoss ligt aan de rechterkant van de waterstroom en hier zul je vele andere toeristen volgend vanzelf terecht komen. Links van de waterstroom kun je echter ook naar boven en het is hier veel rustiger. Je komt hier twee mooie andere watervallen tegen, Hundafoss en Magnúsarfoss.

Fjaðrárgljúfur

Deze mooie kloof kun je van bovenaf en onderaf bekijken. Hoe ver je onder door kunt lopen ligt aan de waterhoogte. Voor de weg erheen is het wel raadzaam een 4×4 auto te huren…

Gljúfrafoss

Er gaan vele trips naar Seljalandsfoss, maar de touroperators vergeten er vaak bij te vertellen dat een paar minuten verderop deze mooie grotwaterval te vinden is! Als je met je gezicht naar Slejalandsfoss staat bevindt hij zich er links van.

Kvernufoss

Wat mij betreft de mooiste waterval van IJsland. Met een beetje geluk kun je hier naar het einde van de regenboog lopen. Voor ons helaas geen pot met goud, maar het vinden van deze waterval is al goud waard! Linksom lopend kun je zelfs achter de waterval komen.
Hoe je hier kunt komen? Als je het “dorpje” bij Skogarfoss inrijdt, bevindt Skogarfoss zich helemaal links en Kvernufoss bevindt zicht rechts. De waterval vinden is een klim- en klautertocht die je begint met het overgaan van hekje naar een schapenveld (er staat een trappetje) achter en rechts van het museum in het dorpje. In het schapenveld neem je vervolgens de eerste “afslag” naar links en als je zoveel mogelijk langs het beekje blijft lopen en kom je er vanzelf.

Reykjadalur

Een bezoekje aan IJsland kon natuurlijk niet zonder een geometrisch bad (dit is een door de vulkaan verwarmd bad, Blue Lagoon is hier ook een voorbeeld van). Er zijn er vele van in IJsland, maar de meesten zijn door de IJslanders gebouwd en onze eis was een echt natuurlijke te bezoeken. Zo kwamen we uit bij Reykjadalur.

Veel van deze plekken zul je overigens ook missen wanneer je een fly & drive boekt en strikt volgt. Ik raad daarom aan zelf een reis samen te stellen, zie mijn eerdere blog met tips hoe deze samen te stellen.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.