Menu
Noord-Amerika / Verenigde Staten

VS | New York: bezoek het indrukwekkende 9/11 monument en museum

9/11 behoeft waarschijnlijk geen introductie: iedereen weet wat er op die fatale dag in 2001 gebeurde in New York. Maar, het is wel zo dat de reizigers van nu vaak tussen de 20 en 30 jaar oud zijn. We waren dus nog jong toen vliegtuigen zich op 11 september in de Twin Towers boorden, en hebben misschien niet alles meegekregen van die heftige aanslagen. Daarom kunnen wij van Travelgirls.nl een bezoek aan het 9/11 monument en museum in New York alleen maar aanraden.

Het 9/11 monument: Ground Zero

Misschien heb je de term Ground Zero al wel eens eerder gehoord. Het is de naam voor de plek waar de Twin Towers vroeger stonden. Hier vind je nu het 9/11 monument. Monumenten kunnen soms een beetje saai zijn als je weinig feeling hebt met de gebeurtenis die plaatsgevonden heeft, maar dat kan van het 9/11 monument absoluut niet gezegd worden. Het kunstwerk beeldt op een prachtige, symbolische manier de instortende torens uit. Bovendien staan de namen van alle (bijna 3000) mensen die op die dag omkwamen vermeld op het monument. Zeker een kippenvelmoment als je hier staat en je realiseert dat al die mensen er niet meer zijn.

Het 9/11 museum

Direct naast het monument vind je het 9/11 museum. Hier leer je alles over wat er die dag nou precies gebeurde. Naast de vliegtuigen die zich in de Twin Towers boorden, waren er nog twee vliegtuigen op weg om die dag een aanslag te plegen. Het ene vliegtuig boorde zich in het Pentagon in Washington D.C., het andere vliegtuig stortte neer in een veld buiten Pittsburg. Passagiers hadden weten te voorkomen dat dit gekaapte vliegtuig haar doel bereikte. Aangenomen wordt dat de terroristen op die vlucht het gemunt hadden op het Capitool of het Witte Huis.

Brokstukken van de aanslag

Bijzonder aan het museum is dat je er letterlijk brokstukken van de aanslag kunt bekijken. Delen van gebouwen, het vliegtuig of de omgeving waar de crash plaatsvond. Dat maakt het gevoel alleen maar echter op het moment dat je door het museum rondloopt. Wat meteen opvalt zijn de twee 24 meter lange stukken staal, die de basis vormden van het originele World Trade Center. Deze zijn nog roodbruin gekleurd vanwege de branden die na de aanslagen nog 99 dagen gewoed hebben.

De laatste momenten

Wat ook super heftig is, is dat je de laatste momenten kunt beleven van passagiers en medewerkers in het vliegtuig. Zo zijn bijvoorbeeld reconstructies gemaakt van de laatste telefoontjes die aan boord zijn gepleegd en de gesprekken die tussen stewardessen hebben plaatsgevonden. Iedereen belt nog snel met zijn of haar geliefden om afscheid te nemen. Dit is confronterend om te horen, maar ook wel weer erg mooi.

Verslag in de media

Natuurlijk is er ook ruimte voor de mega impact die 9/11 had in de wereldmedia. Ooggetuigenverslagen, mensen die het hele gebeuren gefilmd hebben vanuit hun appartement, of buitenlandse media die er die dag achter probeerden te komen wat er nou precies gebeurd was. En uiteindelijk natuurlijk president Bush, die als gevolg van de aanslagen de ‘war on terrorism’ verklaarde.

Het 9/11 monument en museum bezoeken

Waarom zou je het 9/11 monument en museum bezoeken? Omdat het oprecht ontzettend indrukwekkend is. Zeker als je nog jong bent, zul je ongetwijfeld details horen die je nog niet wist over de aanslagen. En het gevoel dat je krijgt is onbeschrijflijk. Natuurlijk is een stedentrip naar een stad als New York vaak juist een vrolijke aangelegenheid, maar het leren over een belangrijk stuk uit de wereldgeschiedenis is ook wat waard. Het geeft je uiteindelijk zelfs meer inzicht in hoe de politiek in Nederland zich gevormd heeft tot wat het nu is.

Praktische tips

Hoe kom je bij het 9/11 monument en museum?

Het 9/11 monument en museum bevinden zich op Ground Zero, waar vroeger de Twin Towers stonden. Dit is in het zuidelijke deel van Manhattan, het financiële district. De gemakkelijkste manier om er te komen is per metro. Welke lijn je moet hebben, hangt af van je vertrekpunt. Plekken waar je uit kan stappen zijn Fulton Street, Cortlandt Street en World Trade Center.

Entreeprijzen en openingstijden

Het 9/11 monument is gratis te bezoeken van 07:30 tot 21:00. Het museum heeft wisselende openingstijden (check ze hier) en de entree is 26 dollar voor volwassenen.

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer heftige uitstapjes op vakantie?

Vakanties zijn meestal leuk, maar soms kan een uitstapje ook heel heftig of confronterend zijn, zoals een bezoek aan het 9/11 monument en museum. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een bezoek aan de concentratiekampen Dachau en Auschwitz. Op Travelgirls.nl lees je de ervaringen van onze bloggers.

Wat kun je nog meer doen in New York?

Travelgirls.nl heeft mega veel tips over New York! Zoals onze 7 dingen die je echt moet doen. Benieuwd naar wat een weekje New York kost? Wij rekenden het voor je uit en vertellen je meteen of je beter uit bent met een New York CityPASS of niet. Of heb je een laag budget en wil je deze gave stad toch ontdekken? Geen probleem met deze blog. Als je toch bezig bent, check dan ook meteen de mooiste uitzichten en de beste wandelingen in de stad. En ben je nou nog helemaal nooit in de the Big Apple geweest, laat je dan geruststellen door onze tips voor first-timers. Alvast veel plezier op je trip!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.