Menu
Verenigde Staten

Voor het eerst naar New York? Zo werkt het!

De eerste keer naar een nieuwe bestemming is toch altijd een beetje spannend. Hoe ziet het eruit? Wat kan ik verwachten? Waar moet ik op letten? Hoe werkt het openbaar vervoer? Moet ik een auto huren? Zo zijn er vast nog veel meer vragen die je jezelf stelt als je ergens voor het eerst heengaat. Wij hadden graag wat dingen van tevoren geweten toen we voor het eerst naar New York gingen… We vertellen je waar je op moet letten als je voor het eerst naar New York gaat en wat je wel en niet moet doen!

Voor het eerst naar New York!

Je hebt je ticket geboekt, je gaat naar New York! Waarschijnlijk een bestemming die al erg lang op je bucket list stond? New York is zo’n acht uur vliegen en heeft twee grote internationale vliegtuigen en een wat kleiner vliegveld. De kans is groot dat je landt op JFK of op Newark. Newark ligt in de nabijgelegen staat New Jersey en  JFK ligt in een van de buitenwijken van New York. Hoe je het makkelijkst van deze vliegvelden in de stad komt lees je verderop!

De wijken van New York

New York heeft vijf grote wijken. De bekendste wijk is natuurlijk het hart van New York City: Manhattan. Daarnaast heb je Brooklyn, Staten Island, Queens en The Bronx. Als je voor het eerst naar New York gaat en je hebt niet al teveel tijd dan is een bezoek aan alleen Manhattan meer dan voldoende. Hier staan alle bezienswaardigheden relatief dicht bij elkaar. Ben je al vaker in New York geweest of heb je minimaal een week de tijd? Dan is een bezoek aan een van de andere wijken ook leuk!

De vijf grote wijken zelf zijn ook weer opgedeeld in kleinere gedeelten. Zo vind je in Manhattan de wijken Midtown, Upper East Side, Greenwich Village, The Meatpacking District etc. Maar de meest handige manier om wegwijs te worden in New York is bekend raken met het stratensysteem. Dat is helemaal niet zo lastig als het lijkt. Je leest verderop hoe je dat het beste doet.

Hoe kom je van het vliegveld naar Manhattan?

Het ligt dus aan het vliegveld hoe je het makkelijkste naar Manhattan komt. Vanaf beide vliegvelden rijden taxi’s af en aan. Neem alleen een taxi bij de officiële opstappunten bij het vliegveld. Vervoer met een taxi is veruit de duurste optie, je bent al snel rond de $70-$80 per rit kwijt. Je kan er ook voor kiezen om een shuttlebus te nemen die naar Manhattan rijdt. De shuttlebussen vanaf JFK stoppen op Grand Central Station, Penn Station en Port Authority Bus Terminal en kosten tussen de $15-$20. Vanaf daar kun je op de metro stappen.

De grote shuttlebussen vertrekken alleen vanaf JFK, de kleine gedeelde shuttlebussen vertrekken van zowel Newark als JFK. Vanaf Newark kun je de trein nemen naar Penn Station. De trein kost $12,50. Vanaf de terminal neem je eerst een AirTrain naar het treinstation. Op het treinstation reis je verder naar Manhattan. Vanaf JFK neem je de AirTrain naar Jamaica Station of Howard Beach en vanaf hier zijn er twee mogelijkheden: metrolijn A of E naar Manhattan. De kosten van dit ritje zijn onder de $10 en dus veruit het goedkoopst, maar óók het langste.

Met de AirTrain naar Manhattan

Je kan er ook voor kiezen om met de AirTrain naar Jamaica Station te reizen en hier de Long Island Rail Road te nemen. Deze optie is iets duurder ($15), maar wel veel sneller. Het kopen van een kaartje kan wat ingewikkeld zijn. Je stapt op JFK gratis op een AirTrain, maar je koopt op Jamaica Station een kaartje om het station uit te komen. Dit kost je $5 (+ $1 voor de MetroCard). Je kan het station dan uit, maar je hebt nog geen kaartje voor de metro.

Je kan het beste bij de metro een nieuwe MetroCard kopen ($1) waar je vervolgens een 7-Day Unlimited Pass op kiest. Dat kost $31, maar dan reis je een week lang gratis met de metro en de lokale bussen. Het nadeel is dus dat je dit niet in één keer kan kopen bij dezelfde automaat, omdat de automaat voor de poortjes van de AirTrain deze optie niet heeft. Je kan overigens wel een losse metrorit kopen ($2,75) voor de poortjes van de AirTrain. Wij snapten er in het begin niets van en er zijn weinig mensen die ons te woord konden staan.

Kortom: de meest snelle en makkelijke manier is een taxi, maar tevens ook de duurste manier. De meest goedkope manier is de AirTrain en de metro, maar is ook iets ingewikkelder en duurt veel langer.

Hoe werkt de metro in New York?

De metro werkt eigenlijk heel simpel, zeker als je een 7-Day Unlimited Pass hebt. Je gebruikt dan een week lang dezelfde MetroCard, welke je door een lezer haalt waarna de poortjes openen. Mocht je met veel bagage reizen, dan kun je om assistentie vragen bij een kiosk, zodat ze voor jou een andere deur kunnen openen. Je moet dan nog wel je kaart langs de lezer halen zodat je ingecheckt bent. Je hoeft niet uit te checken bij het volgende station, een ritje met de metro in New York is namelijk altijd $2,75, ongeacht hoe ver je reist. Met een Unlimited Pass hoef je hier geen rekening mee te houden, deze is gewoon 7 dagen geldig. Het maakt niet uit hoe vaak je dan incheckt met je kaart.

Welke metrolijnen kun je nemen?

In New York stopt niet elke metro bij elk station. Op deze kaart vind je een overzicht van alle metrolijnen en alle stops. In New York heb je express trains en local trains. De express trains stoppen alleen op de grote stations (de witte rondjes op de kaart) en de local trains stoppen op alle stations (de witte en zwarte rondjes op de kaart). Per station zie je welke lijn waar stopt en zo leer je snel welke trein een express train is en welke trein een local train is.

Het is onmogelijk om een lijst te maken welke trein een local is en welke trein een express is. Dat komt omdat dit voor elke wijk weer anders is. Zo zijn de 2 en de 3 in Midtown wel express trains, maar in Harlem weer local trains. De enige manier om dat onder de knie te krijgen is deze kaart goed te bestuderen en regelmatig de metro te pakken! En, New Yorkers vinden het echt niet erg om je te helpen als je er niet uitkomt. De metrolijnen in New York zijn geletterd of genummerd. Dit komt doordat de metrolijnen vroeger door meerdere vervoerders werden uitgevoerd. Als een metro het station binnenrijdt staat er met een verlicht cijfer of letter aangegeven welke lijn het is. Je hebt namelijk niet op elk station een digitaal bord waarop staat wanneer welke metro komt.

Hoe weet je waar je uit moet stappen?

Ook dat ligt aan het treinstelsel. De moderne metro’s hebben een duidelijk beeldscherm aan boord die vertelt waar de metro zich op dat moment bevindt en waar de volgende haltes zijn. Zo weet je ook direct of je een express train of een local train te pakken hebt. De moderne metro’s rijden vooral in het zuiden van Manhattan. De wat oudere metro’s vind je vooral in het midden en noorden van Manhattan.

Hoe weet je welke kant de metro op gaat?

De metrostations zijn vaak duidelijk aangeven in New York. Er staat een groot bord bij de ingang met de naam van het station en de lijnen staan er in kleur en cijfer op. Maar hoe weet je nu welke kant de metro op gaat? Op elk bord staat altijd of de metro downtown of uptown gaat en vaak staat er ook een wijk bij. Je moet dus een beetje kennis hebben van de ligging van de wijken en de plek waar je je op dat moment bevindt.

Wil je vanaf de Empire State Building naar Central Park? Dan bekijk je op de kaart of Central Park boven of onder de Empire State Building ligt. Alles onder de Empire State Building is downtown en alles boven de Empire State Building is uptown. Je bekijkt elke rit dus altijd vanaf je huidige plek. Alles ten noorden daarvan is uptown en alles ten zuiden daarvan is downtown. Ligt jouw bestemming ten westen of zuiden van je huidige plek? Dan kijk je welke metro er langs komt en of deze uiteindelijk richting het zuiden of het noorden gaat. C’est ça! Het klinkt veel ingewikkelder dan het eigenlijk is.

Hoe leer je snel de weg in New York?

In het begin duizelde het mij enorm, al die verschillende wegen, namen en kruispunten. Maar eigenlijk heeft New York het meest simpele stratensysteem dat je je kunt bedenken. Alle avenues lopen van zuid naar noord en alle streets lopen van oost naar west. Dit geldt alleen niet voor het zuidelijke gedeelte van Manhattan, daar hebben alle straten gewoon een naam. De straten met even nummers zijn eenrichtingsverkeer van west naar oost en de straten met oneven nummers zijn eenrichtingsverkeer van oost naar west.

Fifth Avenue (Broadway) is een belangrijke ader in het hart van New York. Alle straten beginnen namelijk met tellen vanaf Fifth Avenue. De nummers lopen op naar mate je dichterbij het water komt. Daarnaast worden de straten ten westen van Fifth Avenue aangeduid met een W (van West) en de straten ten oosten van Fifth Avenue met een E (van East). Zo ligt 167 E 45th Street dus heel ver bij 167 W 45th Street vandaan, terwijl ze qua adres bijna gelijk lijken. Gek hè? Toch is de weg vinden in New York na een paar uur bijna gewoon geworden… Kun je het je voorstellen? Ben je niet zo’n held? Doe dan een van deze georganiseerde wandelingen met gids!

Is New York veilig? 

Is New York veilig? Dat is een vraag die wij onszelf ook gesteld hebben. New York is namelijk jarenlang beroemd en berucht geweest vanwege de vele overvallen, moorden en andere criminaliteit. Toch is New York op dit moment de veiligste stad van heel Amerika. Er is veel zichtbare politie op de been, vooral op de toeristische plekken. Soldaten en agenten bewaken de grote metro-, trein- en busstations. Central Park was vroeger dé plek waar mensen beroofd werden, maar ook dat valt tegenwoordig erg mee. Er wordt afgeraden om ’s nachts door de parken te lopen. Ook de metro nemen in de nacht wordt afgeraden, dit hoeft overigens in de avonduren geen probleem te zijn. Wees altijd alert op zakkenrollers, maar ook dat gebeurt overal ter wereld.

Wij hebben ons geen enkel moment onveilig gevoeld in New York, zelfs niet in de avonduren. In principe zijn de wijken Queens en Brooklyn ook prima qua veiligheid, probeer echter East New York, Brownsville en Bedford-Stuyvesant te vermijden. Dat geldt ook voor de omgeving van JFK Airport. Staten Island is de meest veilige wijk van New York, echter is hier ook weinig te beleven. The Bronx is een wijk die bekend staat om zijn overvallen, maar zolang je op de drukke wegen blijft gebeurt er vrij weinig. Dus of New York veilig is? Absoluut!

Praktische informatie

Je boekt je tickets al vanaf €400 naar New York. Deze goedkope vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! In New York reis je het beste met het openbaar vervoer. Je overnachtingen boek je alvast van tevoren via booking.com. zo weet je zeker dat je de goedkoopste overnachting boekt.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.