Menu
Duitsland

Duitsland | Een bezoek aan concentratiekamp Dachau

Een zeer persoonlijke blog van onze travelgirl Sandra, die concentratiekamp Dachau een aantal jaar geleden bezocht vanuit München. 

Vanuit München is een bezoek aan concentratiekamp Dachau eigenlijk een must. Kamp Dachau was het eerste concentratiekamp in nazi-Duitsland waar de geschiedenis nog erg zichtbaar is…

Een gruwelijke geschiedenis

‘In de verte zie ik enorme omheiningen die mij een gevoel van onheil geven. Hoe dichterbij ik kom, hoe heftiger het gevoel wordt. Grote stalen deuren staren mij aan. Mijn oog valt op de tekst Arbeit macht frei. Het kippenvel verspreidt zich over mijn hele lijf. Ik duw de zware deuren open en betreedt de poort des doods. Aan weerszijde staan barakken en exact op deze plek werden mensen vernederd en mishandeld. Uren op de plaats stilstaan totdat men zeker wist dat iedereen er nog was en de telling voorbij was. Uren waarin afzien en kou de overhand hadden. Nu is het stil op het terrein.

Ik hoor de vogels fluiten, maar de geschiedenis heeft zijn sporen achtergelaten. Muren rijzen voor mij op. Muren waar, dat lees ik later, mensen zonder pardon zijn neergeknald. En waarom? Omdat ze geen übermensch waren. Daarom. Omdat ze Joods waren. Of Roma. Of homoseksueel. En dat breekt mijn hart. Ik slik een paar keer en vervolg mijn weg door concentratiekamp Dachau. Toen wist ik niet dat de geschiedenis nog veel gruwelijker was dan ik ooit had kunnen bedenken…’

Opleidingsplek Dachau

Concentratiekamp Dachau ligt iets ten noordwesten van München en is één van de best bewaarde kampen van Duitsland. München was de hoofdstad van de nazi’s en speelt hiermee een belangrijke rol in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het kamp werd opgericht door Heinrich Himmler, hoofd van de SS. Het kamp is meer dan 12 jaar in gebruik geweest, tot de bevrijding van de Amerikanen in april 1945. In kamp Dachau werden SS-bewakers en SS-leidinggevenden opgeleid zodat ze in vernietigingskampen elders konden gaan werken.

De hel die geen vernietigingskamp heette…

Kamp Dachau was geen vernietigingskamp en toch vonden hier de meeste politieke moorden plaats van alle concentratiekampen. Bijna 26.000 mensen vonden hier de dood en het gevoel dat daarmee achtergelaten wordt is nog overal voelbaar… De mensen die opgesloten werden in kamp Dachau werden ingezet als dwangarbeider. Concentratiekamp Dachau bestond uit twee gedeelten: het crematorium en het concentratiekamp. De binnenplaats tussen de centrale keuken en de gevangenis werd gebruikt als executieplaats. Je ziet de kogelgaten nog in de muren…

Gruwelijke experimenten in kamp Dachau

Naast dat veel dwangarbeiders stierven van de honger werden er gruwelijke experimenten uitgevoerd met mensen. Gruwelijk met een hoofdletter G. Ik heb lang getwijfeld of ik hier wel een blog over zou schrijven, maar ik heb niet het recht om hierover te zwijgen. De dingen die gebeurd zijn in kamp Dachau kunnen eigenlijk het daglicht niet verdragen, maar toch vind ik dat de wereld kennis moet hebben van wat hier gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik waarschuw jullie wel, het is gruwelijk om te lezen en nog gruwelijker om de foto’s te zien die in kamp Dachau te vinden zijn… Ik heb er bewust voor gekozen om deze foto’s niet in dit artikel te plaatsen, omdat de beelden echt heel erg confronterend zijn.

Luchtdrukverschillen

Er is een project opgezet waarbij meer dan 200 gevangen zijn blootgesteld aan enorme luchtdrukverschillen. Er werd onderzoek gedaan naar de reactie van het menselijk lichaam bij een snelle stijging naar twintig kilometer hoogte en bij een plotselinge val van die hoogte. Dit werd gedaan in een decompressiekamer die geïnstalleerd werd door de Luftwaffe. Bijna de helft van de mensen overleefden dit experiment niet. In het kamp vind je foto’s van mensen die het experiment niet overleefden en verhalen van mensen die het wel hebben overleefd. De verhalen zijn echt gruwelijk om te lezen.

Onderkoeling

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Duitse piloten om het leven door onderkoeling. Daarom besloot men te onderzoeken welke wijze van opwarmen het beste was voor het menselijk lichaam. Gevangenen werden langere tijd ondergedompeld in een bassin met ijskoud water en vervolgens op verschillende manieren weer opgewarmd. Ook hier kwamen bijna honderd mensen (van de driehonderd) bij om het leven.

Malaria

In 1942 werd onderzoek gedaan naar medicijnen tegen malaria. 1100 gevangen werden verplicht gesteld om mee te doen aan dit experiment. Zij werden blootgesteld aan malaria, waarna verschillende methodes werden toegepast om de ziekte te bestrijden. Dit experiment werd meer dan drie jaar lang uitgevoerd.

Mensonterende experimenten in kamp Dachau

Naast bovenstaande experimenten werd er ook onderzocht hoe lang een mens zonder zuurstof kon, wat het effect van zeewater drinken op het lichaam was en hoeveel G-krachten iemand kon verdragen. Veel mensen overleefden deze experimenten niet en indien men het experiment wel overleefde, was men vaak blijvend invalide. In kamp Dachau vind je een enorme expositie waar meer uitleg gegeven wordt over deze experimenten. Ik heb hier uren rondgelopen en viel van de ene verbazing in de andere. Elk verhaal en elke foto zorgde voor kippenvel en ongeloof. Dat de mens wreed kon zijn wist ik, maar zo wreed?

De beruchte dodenmars en de bevrijding

Vlak voordat concentratiekamp Dachau bevrijd werd startte op 26 april 1945 de beruchte dodenmars. Zo’n zevenduizend gevangenen werden meegenomen uit het hoofdkamp voor een kilometerslange voettocht. Onderweg werden veel gevangen doodgeschoten door de SS of stierf men door ondervoeding, kou of uitputting. Op 29 april 1945 werd kamp Dachau bereikt door de geallieerden. Daar vond men een goederentrein met open wagons. Hier lagen meer dan tweeduizend lijken op. Ook in het crematorium werden drieduizend lijken gevonden.

De Amerikaanse soldaten schoten vervolgens alle achtergebleven kampwachten dood omdat ze zo geschrokken waren van wat ze aantroffen in het kamp. De soldaten hebben de inwoners van het stadje Dachau gedwongen om het kamp te bezoeken. Zij waren enorm onder de indruk en verklaarden niets geweten te hebben van wat er zich heeft afgespeeld in al die jaren. In kamp Dachau bevonden zich een aantal gaskamers die gebruikt werden om kleding te ontluizen. De gaskamers zijn, voor zover bekend, nooit gebruikt voor het massamoorden van gevangenen.

Een traan voor alle slachtoffers van concentratiekamp Dachau…

‘Ik kan ze aanraken. De ovens van het crematorium. Ik sta midden in één van de gaskamers en ik voel de tranen branden. Ik voel mij zo nietig en zo dankbaar dat ik kan en mag leven in vrijheid. Maar ik moet hier weg. Meer gruwelijke verhalen en beelden kan ik nu even niet aan. Ik loop langs de executieruimte en sla mijn ogen neer. Het liefst wil ik gaan rennen, de vrijheid tegemoet. Het lukt me om die neiging te onderdrukken. Ik loop met respect verder naar de uitgang en pak het hek vast. Nog één keer draai ik me om en neem ik met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel afscheid van concentratiekamp Dachau. Ik neem afscheid voor de vele mensen die dit zelf niet mochten doen. Een traan rolt over mijn wangen. Een traan voor alle slachtoffers van kamp Dachau…’

Een bezoek aan concentratiekamp Dachau

Mijn bezoek aan kamp Dachau heeft enorme indruk gemaakt… De meeste barakken zijn goed bewaard gebleven en zowel de gaskamers als het crematorium zijn te bezoeken. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik de foto’s bekijk. Mocht je ooit in München zijn, beloof je mij dan dat je een bezoek brengt aan Dachau?

Ik ben zelden zo onder de indruk geweest op reis… Jij?

Praktische informatie

Je boekt je tickets al vanaf €71 naar München. De goedkoopste vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Een auto huur je het beste bij bekende huurmaatschappijen als Sunnycars en Sixt. Je kan natuurlijk ook de huurprijzen van de auto’s vergelijken op rentalcars.com, happycar.nl of momondo.nl! Zo weet je zeker dat je de goedkoopste huurauto boekt!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.