Menu
Budget / Europa / IJsland / Tips

IJsland | Wat kost een week rondreizen in IJsland?

IJsland staat bij veel mensen op de Bucketlijst zo ook bij onze Travelgirl Simone. We horen vaak dat IJsland geen goedkoop land is om rond te reizen. Maar wat kost een week in ijsland nu eigenlijk precies onze travelgirl Simone heeft alle kosten op een rijtje gezet.

Reizen naar het zuiden van IJsland

Het is wel handig om een referentiekader te hebben. Wij reisden 8 dagen door het zuiden van IJsland:

  • Rondreis met twee personen;
  • ongeveer 1554 kilometer
  • 7 overnachtingsplekken; 8 dagen
  • 1EUR = 135 KR
  • Reisperiode Maart 2019

Alle prijzen zijn gebaseerd op twee-persoonsbezetting, maar omgerekend naar prijs per persoon.

Vliegtickets naar IJsland

De vliegtickets naar Ijsland waren niet de goedkoopste uitgave van de reis. We vlogen met een tussenstop vlucht van British Airways naar Reykjavik en betaalden hier €311 euro voor. Dat is een redelijke prijs voor een retourvlucht naar Ijsland.

Kan het goedkoper?

Ja het kan goedkoper: vaak vind je tickets tussen de 180-250€ voor een retour naar ijsland. Wij kozen voor de fijne tijden en met baggage inclusief. Vaak als je met goedkopere airlines vliegt moet men de baggage extra betalen.

Autohuur in IJsland

IJsland, de naam zegt het al, IJsland is (ijs)koud in maart en wij raden dus ook aan een goede auto te huren. Het is niet prettig met voorwielaandrijving een berg op te tukken met ijs op de weg, een 4×4 is hiervoor beter gemaakt.
Wij boekten een SUV 4×4, in de winter hebben ze winterpakketten voor de huurautos met spikes op de banden. Het werd een Jeep Renegade, deze zijn niet goedkoop en de borg ook niet!

Een borg van €2200 werd van onze creditcard afgeschreven. De Autohuur was inclusief een extra bestuurder, alle verzekeringen en een tank brandstof.

Kan het goedkoper?

Absoluut! Een kleinere auto zelfs een kleinere SUV, denk aan een Jeep Jimny, scheelt al gauw in kosten. Reizen met het openbaar vervoer is nauwelijks een optie, de infrastructuur is hier niet naar, alleen in Reykjavik lukt dat erg goed, maar hier kun je ook wandelen.

Brandstof voor de huurauto

Brandstof is in IJsland is iets goedkoper dan in Nederland, maar het tikt alsnog aan als je veel kilometer rijdt. Wij reden 1554 kilometer. In totaal waren we dus €178,46 kwijt aan diesel. Als je dat uitrekent kom je uit op 11 cent per kilometer. De ene dag reden we meer dan de andere dag, maar reken gemiddeld €11,15 per dag voor diesel.

Kan het goedkoper?

Natuurlijk, des te minder je rijdt, des te goedkoper het is. Maar je ziet dan ook minder. Je moet voor jezelf de afweging maken hoeveel je wil zien. En in welke periode je IJsland wilt ontdekken, in de winter zijn vaak wegen afgesloten. Wij hebben de Zuidelijke kant van het eiland ontdekt en hebben het noorden voor een volgende keer gelaten.

Overnachtingen in IJsland

Als je niet te veel eisen stelt aan je overnachtingsplek dan kun je redelijk goedkoop slapen. Ze hebben vaak hostels of kamers met gedeelde badkamers. Wij gingen uit van minimaal €100-€120 per nacht, door geluk en last minute boeken via de apps booking.com en hotelstonight, hadden we goede prijzen te pakken! Met vaak €60-€90 per nacht.
Reis je alleen ben je waarschijnlijk duurder uit. Wij sliepen vaak in een eenvoudig hotel of appartement, met een schone badkamer en schoon bed.

Kan het goedkoper?

Het heeft te maken wat je wilt, maakt het jou niet zoveel uit tussen 8 andere personen te slapen of de badkamer delen, dan kan je makkelijk in een hostel of goedkoper hotel. Je bent dan aan overnachtingen iets goedkoper uit.

Eten en in IJsland

Eten en drinken kun je in IJsland zo duur maken als je zelf wil. De meeste overnachtingen in het hotel waren inclusief ontbijt, dus daar hebben wij niets aan uitgegeven. We lunchten meestal iets van de supermarkt, bijvoorbeeld Skyr. Gedronken hebben wij gewoon kraanwater, goed te doen in IJsland.
Het avondeten was heel wisselend, soms aten we iets zelf gemaakts in het appartment of gingen uiteten en testten IJslandse gerechten.

Kan het goedkoper?

Uiteraard kan het goedkoper. Je kunt alles zelf koken en zelfs al een paar ingrediënten meenemen vanuit thuis. Denk aan pasta, pesto en havermout voor ontbijt. De vraag is alleen of je dat wilt, wij genoten van de vakantie en proefden heerlijke gerechten!

Dagelijkse boodschappen in IJsland

Eens in de zoveel dagen kochten we wat Skyr, bananen en tussendoortjes bij de Kronan. In totaal waren we aan boodschappen €124,48 kwijt (inclusief frisdrank).

Kan het goedkoper?

Ja hoor, alleen water drinken en geen groente en fruit nemen. IJsland importeert grotendeels, hierdoor zijn de prijzen flink duurder. Kies het goedkopere fruit en de groente. Als je het helemaal niet eet ben je natuurlijk goedkoper, maar of het gezonder is, is een andere vraag. Dit is alleen verstandig als je tijdens de lunch of diner salade met groente neemt en een fruitsmoothie tussendoor.

Wat kost drie weken rondreizen in IJsland?

In totaal waren wij dus €1.413,71 kwijt voor 8 dagen rondreizen in het Zuiden van IJsland. Poeh… Toch wel een behoorlijk bedrag voor iets meer dan een week! In onderstaande tabel zie je heel overzichtelijk wat onze kosten waren en waar je rekening mee moet houden als je een trip naar IJsland gaat maken.

Wat?Totaal prijs
per persoon?
Dagprijs?Opmerkingen?
Vlucht€311,98 n.v.t.Vlucht via
London
Parkeerplaats
vliegveld
€15,00 n.v.t.8 Dagen
parkeren op het vliegveld
Autohuur€257,48€32,18 Fullsize SUV
Overnachtingen€360,59 €51,51 Verschillende
hotels
Eten en
drinken
€217,73 €27,22 Uiteten
Benzine€89,23€11,15€0,11 per km
Entree/Uitjes/
anders
€98,96 €12,37 postkaarten en
entree voor de
Blue Lagoon
Supermarkt€62,74 €7,84 Snacks en
ontbijt
Totaal€1.413,71€142,27 zonder vliegtickets en
parkeerplaats
n.v.t.

Rondreizen in IJsland is niet goedkoop, maar het is wel een van de tofste dingen die je kan doen. Rondreizen in Azië gebeurt veelal met het openbaar vervoer, dat is in IJsland nauwelijks te doen. We iedereen aanraden om vooral te gaan rondreizen door IJsland.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.