Menu
Europa / Spanje

Een avontuurlijke wandeling door de kloof van Masca

Ben jij ook zo gek op uitdagingen? En vind je een portie spierpijn niet zo erg? Dan is deze avontuurlijke wandeling door de kloof van Masca, oftewel de Barranca de Masca, op het Canarische eiland Tenerife een echte must do!

Een wandeling door de kloof van Masca

Het piratendorpje Masca ligt ten noorden van de grote badplaats Los Gigantes in de streek Teno. Teno heeft een van de ruigste berglandschappen van het Canarische archipel. De wandeling door de kloof van Masca is pittig, maar daarom misschien juist wel de moeite waard! Er komen weinig toeristen, de natuur is echt fantastisch mooi en je hoeft de rest van de week niet meer te sporten. De wandeling door de kloof van Masca is voornamelijk naar beneden, maar over een onduidelijk en soms zeer steil pad. Er is verder geen telefonisch bereik en aan alle kanten kunnen de stenen je om de oren vliegen…

Dat betekent niet dat je de wandeling niet moet doen, maar wel dat je goed voorbereid moet zijn. De wandeling maak je het beste in een groep of met een gids, zodat je zeker weet dat je op tijd beneden komt, anders moet je het hele stuk weer terug. Omhoog. Deze wandeling brengt je naar het best bewaarde geheim van Tenerife!

Het piratendorp Masca

Masca is een echt piratendorp. Masca is lange tijd onbereikbaar geweest voor auto’s vanwege het ontbreken van een verharde weg. Alleen per ezel of paard kon je het schattige dorpje bereiken. Inmiddels ligt er een prachtige bergweg die je naar het hart van Masca brengt. Het rijden van de weg alleen al is absoluut de moeite waard.

Masca is lange tijd een populaire uitvalsbasis geweest voor piraten. Je kunt vanaf Masca de zee zien liggen, maar andersom niet. Masca was dan ook de laatste plek die door de Spanjaarden veroverd werd. Het dorpje zelf wordt overspoeld met toeristen, maar die laat je al snel achter je als je met de wandeling start. In Masca staat een restaurantje – tevens je laatste toiletkans -, een centraal plein en een handjevol huizen. Kijk niet raar op als je gids nog even een Barraquito naar achteren slaat in het restaurant. Een barraquito is koffie met melk en likeur. Juist, om 9.00 uur ’s morgens…

De wandeling door de kloof van Masca

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je de wandeling door de kloof van Masca gaat maken. Het is belangrijk om goede hoge wandelschoenen te dragen in verband met de ongelijke grond. Daarnaast zijn wandelstokken écht geen overbodige luxe, ook al vind je ze misschien een beetje suf.

Het eerste stuk van de wandeling gaat via een steil pad naar de rivier. Het pad is sommige stukken zanderig met losliggende kiezelstenen, dus kijk uit, want voor je het weet lig je op je gat. Been there done that. Het is belangrijk om goed op te letten waar je je voeten neerzet, maar vergeet ook vooral niet om je heen te kijken. Vanaf het begin zie je de meest prachtige planten en bomen. De kloof zelf is, in tegenstelling tot het grootste gedeelte van het eiland, erg groen. Bijna al het regenwater stroomt via deze kloof de zee in en baant zich een weg door de natuur.

Een Spaanse jungle…

Hoe verder je afdaalt in de kloof, hoe groener de natuur wordt. Op sommige stukken moet je zelfs onder planten en bomen doorkruipen. Een duidelijk wandelpad is er niet, de route verandert dagelijks vanwege de regenval. Dat is ook de belangrijkste reden om met een gids te gaan. De wandeling wordt op een gegeven moment steeds zwaarder vanwege het klimmen over en onder rotsblokken door. Soms zul je zelfs door diep(ere) plassen moeten stappen. Dat is het moment dat je heel dankbaar gaat zijn dat je met wandelstokken loopt, want je spieren zullen gaan protesteren en dat ga je voelen in de stabiliteit van je stappen.

Na een goede vier á vijf uur wandelen zul je langzaam maar zeker het geluid van de zee gaan horen. Een klein half uur verder loop je ‘zo’ de baai van Masca in. Helaas is de baai ook te bezoeken vanuit Los Gigantes, dus de kans is vrij groot dat het hier behoorlijk druk is. Het is aan te raden om even het water in te duiken en een paar rondjes te zwemmen om spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen.

Met gevaar voor eigen leven…

Een ander voordeel van de wandeling met een gids maken is dat je zeker weet dat je niet terug hoeft te lopen in het donker. De gids heeft – als het goed is – tickets voor de terugreis geregeld. Dat betekent dat je niet hetzelfde stuk omhoog hoeft te lopen. Het kan een leuke uitdaging zijn om vanaf de pier op de boot te stappen, aangezien de boot niet altijd goed kan aanleggen door de hoge golven. Hoe wij dat hebben ervaren? Nou, zo…

“De gids vertelt dat we onze handen vrij moeten hebben en dus alles wat we bij ons dragen aan onze tassen moeten binden. Dat doen we dan maar, geen idee wat ons verder te wachten staat. Inmiddels is de boot dichtbij genoeg om aan te raken, maar door de golfslag verandert de brug waar we op moeten stappen steeds van positie. Omhoog en omlaag en weer van het eiland af. We beginnen ons ernstig af te vragen of we überhaupt die boot wel op komen… Ineens begint een man af te tellen en bij drie worden we licht in onze rug geduwd en met de ogen dicht en vrezend voor onze camera en telefoon doen we op goede gok een stap naar voren. Even denken we dat we mis stappen, maar dan voelen we ‘vaste’ grond onder mijn voeten. We staan op de plank! We hebben het gehaald!”

Het best bewaarde geheim van Tenerife

Er zijn een aantal dingen waar je echt rekening mee moet houden als je de wandeling door de kloof van Masca gaat maken.

 • Let op het weer. Indien er regen of onweer voorspeld is, wordt de kloof van Masca een gevaarlijke plek om te zijn;
 • Draag goede hoge wandelschoenen met een diep profiel;
 • Gebruik wandelstokken om wat meer stabiliteit te hebben, dat is zeker aan het einde erg fijn;
 • Neem voldoende eten en drinken mee, er zijn geen faciliteiten onderweg;
 • Ga liever niet in je eentje de kloof in, het weer en het pad kan verraderlijk zijn;
 • Ga je toch zelfstandig? Koop dan van tevoren een kaartje voor de boot in Los Gigantes;
 • Pak niet zomaar iedere plant vast, deze kunnen giftig zijn;

Masca is echt een van de beste bewaarde geheimen van Tenerife, net als het behalen van de top van de vulkaan El Teide. Tenerife staat – helaas – bekend als massabestemming, terwijl er nog zoveel mooie plekjes te vinden zijn waar je echt nog helemaal terug bent in het oude Tenerife. De baai van Masca is leuk per boot, maar aan het einde van een zware wandeling is het echt een cadeautje. En dat is alles waard toch? En ja, óók die vreselijke spierpijn die maar liefst drie dagen duurde…

Heb jij ook zo’n hidden gem in een toeristisch gebied?

No Comments

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.