Menu
Algemeen / Women only

5 tips om als vrouw alleen in het Midden-Oosten te reizen

5 tips om als vrouw alleen in het Midden-Oosten (of eigenlijk overal) te reizen

Er doen veel verhalen en vooroordelen de ronde over hoe je als westerse vrouw behandeld wordt in het Midden-Oosten – of eigenlijk overal ter wereld – als je alleen reist. Ontneem jezelf die kans niet uit angst voor de verhalen en vooroordelen, want je mist een heleboel prachtige plekken en ontmoetingen.

Tara heeft de afgelopen jaren veel rondgereisd in de regio, zowel alleen als met vriendinnen en ze vindt het een fantastische regio! Ze deelt haar tips om veilig te reizen in het Midden-Oosten op basis van haar eigen ervaring. Hiermee ga je zeker vol goede moed op pad!

#1 Kijk naar de locals en pas je aan zover jij je prettig voelt

Wat dragen de lokale vrouwen? Lees je in van tevoren, vraag rond en kijk vooral ook om je heen op je bestemming. Als ik op reis ga doe ik dat ook om de lokale cultuur te leren kennen en dit is onderdeel daarvan. Mij zul je dus niet zo snel in shorts zien lopen in het Midden-Oosten of Azië, omdat ik mij liever aanpas aan de lokale gebruiken. Als ik zie dat alle vrouwen schouders en knieën bedekken, doe ik dat ook. En ben ik in een badplaats waar ook dames in bikini lopen, dan doe ik dat.

Op reis probeer ik de lokale gebruiken zoveel mogelijk te respecteren, zodat ik zelf ook met respect behandeld wordt. Natuurlijk zijn hier ook grenzen aan. Ik zal bijvoorbeeld niet zo snel een hoofddoek dragen, tenzij dit verplicht is. In landen zoals Iran of in moskee is het wel verplicht en doe ik het wel. Kijk dus vooral goed om je heen, respecteer de lokale cultuur en blijf daarbij binnen je eigen grenzen.

#2 Bedek je schouders en knieën

Een stelregel die eigenlijk overal wel werkt is om ervoor te zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn. Dit geldt niet per se voor Beiroet of de kosmopolitische wijken in Amman en Dubai, maar daarbuiten kom je een heel eind. Ik zorg altijd dat ik iets draag wat kniëen en schouders bedekt of dat ik bijvoorbeeld een losse shawl bij me heb die ik om kan slaan mocht ik toch in een andere wijk of omgeving belanden dan gepland. Als ik alleen reis draag ik ook weleens een ring die ik als trouwring kan gebruiken mocht ik dergelijke vragen krijgen.

#3 Laat je niet van de wijs brengen

Toen ik mij aan het voorbereiden was voor mijn eerste reis naar het Midden-Oosten gaf een collega mij een heel waardevol advies. Zij heeft jarenlange reiservaring en ze zei: “Zolang je uitstraalt dat er niet met jou te spotten valt, heb je eigenlijk niet snel problemen of vervelend gedrag.” Dit advies heeft mij altijd erg geholpen. Daarnaast heb ik ook geleerd dat blaffende honden niet bijten. Mocht je dus ooit nageroepen worden of wel erg veel ‘hello’s’  naar je hoofd krijgen terwijl je naar de winkel op de hoek loopt – bedenk dan dat het in 99% van de gevallen altijd daarbij blijft. Ik negeer het meestal of zeg gewoon hallo terug en loop verder door. Realiseer je ook dat al die aandacht lang niet altijd kwade wil is, vaak zijn mensen ook gewoon nieuwsgierig naar jou.

#4 Leer een paar woorden in de lokale taal

Het is altijd handig om een paar woorden in de lokale taal te kennen, maar zeker als je als vrouw alleen bent en je niet afhankelijk wil zijn van opdringerige gidsen of vertalers. De lokale begroetingen zijn een goed begin. Ook al spreek je de taal verder niet, mensen waarderen het altijd als je de moeite heb genomen de lokale groet te leren. Verder zijn natuurlijk de standaard woorden handig om te weten die te maken hebben met hotels, restaurants of om vervoer te regelen. Daarnaast voel je je misschien ook zekerder – zie tip 3 – als je een aantal woorden weet als ‘Houd op’, ‘Genoeg’, of ‘Ga weg’. Er zijn verschillende, soms hilarische, artikelen te vinden op internet met briljante comebacks in het Arabisch als je het graag een niveau hoger zoekt.

#5 Betrek omstanders als er iets gebeurt

En als er ondanks dat toch iets gebeurt, betrek er dan onmiddelijk omstanders bij zodat je niet alleen bent. Een vriendin van mij werd ooit in haar bil geknepen door een man die ons passeerde op straat in India. Het eerste wat wij deden was heel veel lawaai maken en tegen hem gaan schreeuwen in het Engels en Nederlands. Bijstanders schoten onmiddellijk te hulp en joegen de man weg (iets te hardhandig naar ons idee, dat was nou ook weer niet de bedoeling). Maar ach, het hielp wel!

Tips om als vrouw alleen in het Midden-Oosten te reizen

Houd deze tips in je achterhoofd, volg je instinct en geniet vooral van alle mooie dingen op je reis. Heb jij nog meer tips om als vrouw alleen in het Midden-Oosten of Azië te reizen? Deel ze in de comments!

Wil je meer reisinspiratie zien? Bekijk dan de foto’s van Tara en volg haar op Instagram!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.