Menu
Afrika / Algemeen / Avontuur / Zuid-Afrika

Bucket list | Drie dagen in de wildernis in het Krugerpark

Wij zijn soms best eigenwijze reizigers… We lopen niet graag in het gareel, zoeken zo nu en dan de grenzen op en verdiepen ons graag in bekende bestemmingen. Dat geldt ook voor het Krugerpark in Zuid-Afrika, misschien wel een van de meest bekende natuurparken ter wereld. Uiteraard deden we de ‘gewone’ safari met de auto, maar zochten we ook onze grenzen op door wandelend het Krugerpark te verkennen. Of we dit aanraden? Lees snel verder!

Het Krugerpark bezoeken

De meest gangbare manier om het Krugerpark te bezoeken is per auto. Sterker nog: je hebt vrij weinig andere mogelijkheden, aangezien je het park niet op een andere manier kan bezoeken. Maar als je goed zoekt, dan vind je ook mogelijkheden om het park te voet te ontdekken en dát is nu juist waar we naar op zoek waren!

Wandelen in het Krugerpark

Nogmaals: het is niet de bedoeling dat je op eigen gelegenheid te voet het park gaat ontdekken. De regel dat je te allen tijde in de auto moet blijven zitten is er natuurlijk niet voor niets. Toch kun je met speciaal georganiseerde tours te voet het Krugerpark ontdekken. Je boekt deze tours ruim van tevoren (denk aan maanden) en dat betekent ook dat je je reis om je wandeling heen moet plannen.

Wilderness Trails in het Krugerpark

Het Krugerpark kent zogenaamde Wilderness Trails. Deze Wilderness Trails zijn altijd vier dagen en drie nachten. Je slaapt niet in de bekende rest camps, maar je verblijft met je groep op primitieve kampen in het hart van het Krugerpark. Je groep bestaat uit maximaal acht personen en twee gidsen, dus het is altijd kleinschalig. De kampen bestaan uit houten hutten voor twee personen met twee losse bedden en een klamboe. Er zijn twee hokjes met een toilet en twee hokjes met een (natuur)douche. Wij namen afgelopen november deel aan de Wolhuter Wilderness Trail en delen onze ervaringen graag met je!

De Wolhuter Wilderness Trail

De Wolhuter Wilderness Trail vertrekt van het enigszins luxueuze Berg-En-Dal rest camp. De trails vertrekken op zondagmiddag en woensdagmiddag. Je kan je huurauto laten staan op het parkeerterrein van het rest camp. Je wordt, samen met je bagage, opgehaald bij je auto. In ongeveer een uur rijd je met de twee gidsen naar het Wilderness Camp, in ons geval het Wolhuter Camp. De eerste dag maak je kennis met de kok en met de gidsen en ervaar je je eerste heftige nacht in het park…

Dag 1 – Aankomst op het kamp

De eerste dag krijg je een briefing over wat je wel en niet mag en moet doen als je deelneemt aan de Wilderness Trail. Deelname is geheel op eigen risico en hoewel er vrijwel nooit iets fout gaat, schoot ons hart toch wel even in onze keel toen we de briefing te horen kregen. Het kamp is afgezet met kippengaas van ongeveer een meter hoog, dat is wel even anders dan de grote rest camps. De gidsen vertellen ons dat het hek vooral bedoeld is om aan te geven tot waar we mogen komen en dat de dieren er in principe geen boodschap aan hebben.

Het Wolhuter Camp ligt vlakbij een klein meertje, waar overdag en ’s nachts dieren komen drinken. We zien de eerste dag meteen al een olifant, zwijnen en buffels. Die olifant had het trouwens vrijwel direct op ons voorzien en wilde ons even goed laten weten dat we niet welkom waren door tot twee keer toe op ons af te komen rennen. Aaah!

Dag 2 – De eerste wandeltocht in het Krugerpark

Na een hell of a night werden we gebroken wakker gemaakt door onze gids, exact om 4.30 uur… De zon komt op om 4.30 uur, dus dat betekent: ready, set, go! We hebben geen oog dichtgedaan vanwege de olifant die rond onze hut scharrelde, maar ook het gehuil van de hyena’s en het geroep van de leeuwen maakte het er niet makkelijker op. En als je dan ook nog eens halverwege de nacht ontzettend nodig moet plassen…

Na een kop thee en drie droge boterkoekjes gaan we het wagen: met tien man sterk het park in. Twee gewapende gidsen voorop, acht ietwat angstige toeristen achter hen aan. Om de beurt wisselen we van plek en al snel spotten we de eerste dieren: neushoorns! Wauw, wat een gigantische dieren van zo dichtbij… Nog geen half uur later treffen we drie hyena’s die zich heerlijk kauwend vermaken met een dode neushoorn. En wij mogen er getuige van zijn, hoe tof!

Na zo’n vijf uur wandelen keren we terug naar het kamp waar we lunchen en een middagdutje doen en ondertussen genieten van de neushoorns en de olifanten die een bad komen nemen. In de middag rijden we naar een andere plek in het Krugerpark en doen daar een wandeling van een uur. We treffen een grote groep olifanten met kleintjes, super spannend om er zo dichtbij te zijn… We drinken een heerlijk biertje onder het genot van de ondergaande zon… Wat is het leven goed!

Dag 3 – Koppies beklimmen in het Krugerpark

Gelukkig was de tweede nacht in het kamp iets minder spannend en al gauw horen we geklop op de deur. Voor onze hut staat een teil met warm water, zodat we ons even op kunnen frissen. Een half uur later staan we in het gareel en beginnen we aan de tweede wandeltocht van zo’n vijf uur. Het tempo is niet hoog, maar vandaag worden er wel wat kleine hoogteverschillen overbrugd.

Na drie uur wandelen beklimmen we een ‘koppie’, Afrikaans voor een heuvel in het Krugerpark. Terwijl een van de gidsen op de uitkijk staat genieten we van pinda’s, bananen, toastjes en lycheesap met een uitzicht dat niet zou misstaan in de Lion King.

Na de korte break bezoeken we de oorspronkelijke woonplek van de Bosjesmannen. Je ziet er rotstekeningen die je alleen kan bezoeken tijdens de Wolhuter Wilderness Trail. Ondertussen kijken we natuurlijk goed om ons heen of we niet gezien worden als lekkere prooi. Het is zo’n bijzondere ervaring om al wandelend door het Krugerpark te lopen. Het is zo onwerkelijk om neushoorns, olifanten en hyena’s op zo’n korte afstand te zien en te horen. En dan nog maar niet te spreken over de olifant die ’s nachts het dak van onze hut als midnight snack verorberde.

Bij terugkomst op het park zien we een kleine antilope bij het hek liggen, helaas dood… Ze is opgejaagd door wilde honden en zo hard tegen het hek aangelopen dat haar nek gebroken is. Het beestje is nog warm, maar begint wel al stijf te worden. Tja, ook dat is de natuur…

Dag 4 – Terug naar het luxueuze kamp

We ontbijten met een echt Zuid-Afrikaans gerecht: pap, sheba en droëwors. En… Het is hartstikke lekker! We genieten nog eenmaal van de opkomende zon, het geroep van de leeuwen, het gejank van de hyena’s en het geritsel van de olifanten. We stappen in de auto en beleven een ijskoude rit terug naar het luxueuze rest camp. Waar we de eerste dag juist moesten wennen aan het primitieve, raakten we hier een beetje van slag van alle gemakken die we weer hadden. Een soort reversed culture shock dus.

De Wolhuter Wilderness Trail

Naast de Wolhuter Wilderness Trails zijn er nog zes andere trails die je kan lopen onder begeleiding van een ranger. De Wolhuter Wilderness Trail schijnt een van de mooiere trails te zijn, maar ook dat is natuurlijk maar een mening. Wij raden de Wolhuter Wilderness Trail in ieder geval aan! De kosten liggen op ongeveer €300 per persoon, dit is dan inclusief fooi voor de gidsen. Boek ruim van tevoren, de trails zijn vaak al maanden vol. Boeken doe je op de website van South African National Parks.

Heb jij vragen over jouw komende reis naar Zuid-Afrika? Stel deze dan op het forum!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.