Menu
Europa / Nederland

Nederland | De leukste hotspots in Leiden

Je hebt soms van die steden die je op de een of andere manier altijd maar overslaat als je in Nederland een stad bezoekt. Leiden is voor ons zo’n stad. Op de een of andere manier staat deze constant onder aan ons lijstje, totdat we vorige week besloten toch maar eens een bezoek aan deze (historische) stad te brengen. Ons doel? Al wandelend de leukste hotspots in Leiden ontdekken!

De leukste hotspots van Leiden

Leiden ligt tussen Den Haag en Amsterdam in en is zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. Er zijn tal van parkeerplaatsen en het station ligt centraal in de stad. Vanaf het station loop je via de Stationstraat richting de leukste hotspots in Leiden. Een van de leukste dingen om te doen in Leiden is het bezoeken van de verschillende hofjes, maar ook een drankje op een terrasje in de zon is natuurlijk niet verkeerd.

#1 Bezoek de Leidse burcht

Leiden heeft veel verborgen plekjes en het is ze zelfs gelukt om een grote burcht te ‘verstoppen’. Midden in het centrum ligt namelijk een oude burcht op een heuvel. Je kan de burcht gewoon bezoeken, als je maar weet waar je moet zijn. De burcht stamt al uit de 9e eeuw, hoe bizar is dat? Vanaf de burcht heb je mooi uitzicht over de stad, met name op de oude gasfabriek, de Hooglandse kerk en de Marekerk. Je kan een rondje over de burcht lopen of lekker relaxen in het gras voor de burcht als het mooi weer is. De burcht ligt aan het Van der Sterrepad, aan de overkant van de Vismarkt.

#2 Bekijk de verschillende (verstopte) hofjes

Wist jij dat Leiden zoveel verschillende hofjes had? Het zijn er maar liefst 35, waarvan een groot deel gewoon toegankelijk is voor het publiek. Het ene hofje is wat beter onderhouden dan het andere hofje, maar ze zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. In sommige hofjes vind je goed onderhouden moestuinen (inclusief appelbomen en kiwibomen), terwijl andere hofjes ingezet zijn als studentenwoningen. Daar groeien de bierflesjes uit de tuin… Het handigste is om bij VVV Leiden het boekje met de Hofjeswandeling te kopen. Deze kost €3,50 (september 2017) en biedt alle informatie en locaties die je nodig hebt.

#3 Lunch op de vlonder bij Annie’s

Wat ons betreft is Annie’s echt een van de leukste hotspots in Leiden, vooral als de zon schijnt. Annie’s heeft namelijk een super groot terras op een vlonder in het water, dus je kunt hier heerlijk in de zon lunchen. Er is redelijk wat aanbod van vegetarische gerechten en de homemade ice tea is echt een van de lekkerste die we geproefd hebben. Wellicht deden de leuke potjes waar de thee in geserveerd werd een goede duit in de zak. De groentekroketjes zijn een echte aanrader en de zelfgemaakte mosterd is delicioso.

#4 Breng een bezoek aan de Waag

De Waag is een van de oudste gebouwen van de stad en staat prominent aan het water aan de Aalmarkt. De Waag is inmiddels een rijksmonument en gebouwd rond 1657. Het oude gebouw ligt aan het Waaghoofd, de kade waar vroeger de schepen werden gelost. Helaas zijn de kranen niet meer aanwezig, maar het gebouw zelf is nog steeds imposant om te zien. Je kan de Waag van binnen bekijken, het is namelijk een restaurant met een terras geworden. Je kan hier heerlijk genieten van een drankje in de zon.

#5 Bezoek de verschillende boetiekjes

Uiteraard vind je in Leiden de grote winkelketens, maar nog leuker zijn de kleine boetiekjes in de smalle straatjes. De grote winkelketens vind je voornamelijk in de Haarlemmerstraat, de kleine boetiekjes in de straten eromheen. Er zijn boetiekjes die producten van gerecycled materiaal verkopen, maar ook kitscherige meubels of bijzondere kleding. Leuk om langs de etalages te struinen!

#6 Ga naar het atelier van Rembrandt

De bekende schilder Rembrandt van Rijn is geboren in Leiden. Je kan zijn geboorteplek zelfs bezoeken, hoewel zijn ouderlijk huis er niet meer staat. Een leuke plek om te bezoeken als je van kunst houdt is de Stadstimmerwerf. Hier vind je namelijk een replica van het atelier van Rembrandt. Super leuk!

#7 Koop meel bij de molen

De beroemde molen de Put is een aantal keer herbouwd, maar de laatste honderd jaar is de molen vrijwel niet veranderd, behalve op de trap na. De molen is te bezoeken. Er worden verschillende souvenirs verkocht en je kunt er versgemalen meel krijgen. Tip voor een mooie foto: loop even het bruggetje over en maak een foto met zowel de brug als de molen erop!

Hotspots in Leiden bezoeken

Het verbaasde ons hoeveel leuke hotspots Leiden eigenlijk heeft. Vooral in de herfst, als de bomen langzaam bruin beginnen te kleuren, worden de grachten nog veel specialer. Leiden is op geen enkele manier te vergelijken met andere steden, maar heeft van iedere stad wel iets weg. De grachten die aan Amsterdam doen denken, de winkelstraten waar Den Haag mee vergeleken wordt en de smalle straatjes zoals je deze alleen nog in oude steden vindt… Wij vinden Leiden echt de moeite waard om te bezoeken! Kies een mooie dag uit en geniet van de vele terrasjes.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.