Menu
Europa / Malta

Malta | 10 dingen die je nog niet wist over Malta!

Malta is zo’n (ei)land waarvan mensen weten dat het bestaat, maar er eigenlijk nooit komen. Wij bezochten het land jaren geleden en realiseren ons nu eigenlijk pas hoe uniek Malta eigenlijk is. Het was vroeger een van de meest geïsoleerde plekken van de Middellandse Zee en het heeft daardoor zijn authenticiteit weten te behouden, tot op de dag van vandaag. Malta is zo authentiek dat jij deze 10 dingen die je nog niet wist over Malta vast voor het eerst hoort!

#1 Maltees is echt een taal

Wij zijn opgegroeid in de tijd van de Maltesers. Nee, niet van die ontplofte wandelende wolbolletjes, maar die chocoladeballetjes. Dus Maltees is bij ons onlosmakelijk verbonden met chocoladeballetjes, we kunnen er niks aan doen. Het Maltees is een onleesbare en onverstaanbare taal voor de meeste mensen, het is namelijk een mengeling van Arabisch, Italiaans, Frans en Engels.

#2 Malta heeft ook euro’s

Dat klinkt heel logisch, maar dat is het eigenlijk niet. Malta is namelijk pas sinds 1 mei 2004 toegetreden tot de EU en heeft pas sinds 1 januari 2008 de euro als wettelijk betaalmiddel. Daarvoor betaalde je birra ‘gewoon’ met de Maltese pond en kwam je het land alleen binnen met een paspoort. Dan weet je ook direct de reden waarom er geen in ding flof bips zit.

#3 Het meest heldere water van Europa

Rondom de eilanden Gozo en Comino – overigens ook onderdeel van Malta, maar daarover later meer – en het noorden van Malta vind je het meest kraakheldere, pijnlijke water van Europa. Kraakhelder omdat het gewoon écht kraakhelder is en pijnlijk omdat er op sommige plekken hele families zee-egels leven. Maar echt, er zijn maar weinig plekken in Europa waar het water zo helder is als in de Blue Lagoon.

#4 Malta is het warme Engeland

Malta is heel lang een Britse kolonie geweest, tot 1964 zelfs. Je vindt op Malta dan ook heel veel invloeden uit Engeland. Engels is de tweede officiële taal van het land, men rijdt er links en betaalde vroeger met ponden. Malta heeft eigenlijk heel veel weg van Engeland, maar dan warm vanwege het mediterrane klimaat. Eigenlijk net zoals Gibraltar, hoewel dat officieel natuurlijk nog tot Groot-Brittannië behoort.

#5 Malta heeft een rijke keuken

Of iedereen het even lekker vindt is maar de vraag. Door de ligging van het land heeft het ontzettend veel invloeden van verschillende culturen. Zo is het Arabisch diepgeworteld, maar heeft men ook gerechten uit de Italiaanse keuken meegenomen. En nee, dan hebben we het niet over de pizzeria op de hoek, maar echt lekkere gerechten. Zo vind je in gbejniet (geitenkaas) en pastizzi (gefrituurde deegrolletjes met ricotta) echte Italiaanse invloeden. Als je op Malta bent moet je ook echt zalzett (Maltese worst met koriander) en bigilla (paté van tuinbonen) proberen!

#6 Malta heeft geen bomen

Nou ja, dat is misschien wat kort door de bocht, maar je vindt er toch echt geen bos. Echt. Niet. Je hebt er natuurlijk wel wat losse bomen, maar er zijn geen geconcentreerde stukken met bomen of dichte begroeiing. Het is vooral rotsig en zanderig wat je ziet, maar in combinatie met de rijke cultuur van Malta is dat juist een te gek gezicht! Daarnaast zijn er ook nauwelijks zandstranden te vinden…

#7 Malta is eigenlijk een archipel

Het land Malta bestaat uit meerdere eilanden en is hiermee dus eigenlijk een archipel. Het grootste eiland, Malta, is tevens het drukste eiland van de drie. Gozo is het tweede eiland en het zo goed als onbewoonde eiland Comino ligt precies tussen Gozo en Malta in. Comino staat bekend om haar heldere Blue Lagoon en mag echt niet overgeslagen worden!

#8 Vertrouw nooit een klok op Malta!

Wie al eerder op Malta is geweest is het misschien niet eens opgevallen: geen enkele klok op Malta loopt gelijk. Dat komt voort uit het geloof, maar liefst 98% van de bevolking is rooms-katholiek. Men gelooft dat het weergeven van verschillende tijden op verschillende klokken de duivel misleidt en daardoor voelen de Maltezen zich beschermd. Ach, ieder z’n ding.

#9 Malta heeft een stille stad

De voormalige hoofdstad van Malta, Mdina, heeft als bijnaam De Stille Stad. Gelukkig niet vanwege een luguber verleden, maar puur vanwege het feit dat gemotoriseerd verkeer hier niet toegestaan is. Mdina doet heel middeleeuws aan en is eigenlijk een soort openluchtmuseum. Loop rond in deze stille stad en geniet van de rust!

#10 Gozo heeft meer kerken dan dorpen

Het eiland Gozo heeft meer kerken dan dorpen: 55 tegenover 17 dorpen. Het is maar liefst 64 vierkante kilometer klein en heeft dus ongelofelijk veel kerken voor zo’n klein eilandje. Mocht je zin hebben in een kerkdienst tijdens je reis (het kan zomaar natuurlijk) krijg je hopelijk geen last van keuzestress!

Malta bezoeken

Ben je op zoek naar een fijne bestemming voor in het voor- of naseizoen? Dan is Malta echt de beste plek om naartoe te gaan! Je boekt je tickets al vanaf €122 naar Valletta, de hoofdstad van Malta. De goedkoopste vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Een auto huur je het beste bij bekende huurmaatschappijen als Sunnycars en Sixt. Je kan natuurlijk ook de huurprijzen van de auto’s vergelijken op rentalcars.com, happycar.nl of momondo.nl! Zo weet je zeker dat je de goedkoopste huurauto boekt!

Je overnachtingen boek je gewoon ter plekke via booking.com. Zo heb je de vrijheid om je route aan te passen waar nodig én kun je de goedkoopste prijzen van tevoren checken! Goed nieuws: je krijgt ook nog eens eenmalig €25 terug als je een overnachting boekt van meer dan €50 bij booking.com!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.