Menu
Europa / IJsland

IJsland | Een avontuurlijke roadtrip door IJsland

Het kan niet anders dan dat jij IJsland ook op je bucketlist hebt staan. IJsland is een van de tofste landen om een roadtrip te maken, dus bereid je alvast maar voor op een te gekke en avontuurlijke roadtrip door IJsland!

Het spotten van vulkanen op IJsland

IJsland en vulkanen horen bij elkaar. In het westen van het eiland ligt het nationale park Snæffelllsjökul. Het park is vernoemd naar de vulkaan Snæffelllsjökul. Hoe je het uitspreekt? Geen idee, maar de naam klinkt al spannend genoeg. In het nationale park vind je grotten en bijzondere lavaformaties. Bizarre rotsformaties vind je bij de Dimmuborgir formaties. Het lijkt namelijk net alsof je door een ruïne loopt van een kasteel. Het lavadak is hier ingestort en daardoor ziet het er zo vreemd uit.

meren-in-ijsland

Bekijk de geisers langs de Golden Circle

De Golden Circle is de bekendste route van het eiland. Dat betekent helaas ook dat dit een van de meest toeristische routes is die je kunt rijden. Aan de andere kant hoort de Golden Circle er wel echt bij… Je vindt langs deze route de Geysir geiser, de beroemdste geiser van IJsland. Zo af en toe barst de geiser nog weleens uit en spuit deze kokend water tot maar liefst 70 meter de lucht in. De andere bekende bezienswaardigheden langs de Golden Circle zijn de Þingvellir en Gullfoss. Het startpunt voor jouw roadtrip door IJsland!

IJsland is meer dan het hoofdeiland

Het echte ongerepte IJsland leren kennen betekent ook dat je soms iets verder moet kijken. Op zo’n elf kilometer voor de kust van IJsland liggen namelijk vijftien eilanden: de Westman-eilanden. Alle eilanden zijn onbewoond, behalve Heimaey, het grootste eiland van de eilandengroep. Het is een te gekke plek om te zijn en wellicht spot je zelfs wat papegaaiduikers! Probeer vooral in augustus te komen, want dan vindt het beroemde Þjóðhátíð-muziekfestival plaats!

Een ander bijzonder eiland om te zoeken is Grímsey. Dit ligt ongeveer veertig kilometer ten noorden van IJsland. Je vindt er vooral heel veel vogels, maar ook de natuur is bijzonder mooi om te zien. Het is er minder toeristisch dan op het hoofdeiland, dus ben je vooral op zoek naar unieke plekken? Ga dan zeker naar dit eiland!

Kom tot rust in de thermale baden van IJsland

Doordat IJsland een geothermisch gebied is, betekent dat ook dat er veel natuurlijke bronnen te vinden zijn. Men denkt dat deze bronnen geneeskrachtige werkingen heeft. Of dat echt zo is weten we natuurlijk niet, maar het is sowieso de moeite waard om een kijkje te nemen. Het geeft een magisch gevoel als je de dikke stoomwolken van de felblauwe bronnen af ziet komen, terwijl de sneeuw het landschap wit laat kleuren. De Blue Lagoon is de bekendste bron in IJsland, maar ook ongelofelijk duur. Wij raden je dus aan om vooral ook op andere plekken op zoek te gaan naar bronnen.

Het noorderlicht spotten

Natuurlijk is het noorderlicht spotten een van de meest bijzondere dingen die je kan zien op IJsland. De kans is groot dat je het namelijk niet ziet, omdat je ergens ook best een beetje geluk moet hebben. Het noorderlicht is vooral te zien tussen september en april. Waar je precies moet zijn? Dat lees je hier!

Bijzondere watervallen in IJsland

We noemden het al eerder: Gullfoss. Gullfoss is onderdeel van de Golden Circle en heeft een aantal zeer bijzondere watervallen. De kloof waar de watervallen te vinden zijn is maar liefst 70 meter diep, 20 meter breed en bijna drie kilometer lang. Je vindt er veel regenbogen door de nevel die de watervallen achterlaten in de brandende zon.

vakantie-ijsland

Wandelen in nationaal park Skaftafell

IJsland leent zich prima voor het maken van lange hikes. Over het algemeen is hiken niet erg zwaar, maar de gebieden zijn erg verlaten. Ga dus altijd met andere mensen hiken of neem een gids mee. In het zuiden vind je het nationale park Skaftafell. Het landschap is er ruig en heeft veel bergen en gletsjers. Er zijn geen autowegen, alleen wandelpaden. Je mag hier kamperen, maar houd rekening met zeer koude nachten.

Rondstruinen in Reykjavik

Ook de hoofdstad Reykjavik is de moeite waard om te bekijken. In de zomermaanden is het levendig op straat vanwege de lange nachten. In de wintermaanden is een bezoek aan Reykjavik ook de moeite waard. Dineer bij kaarslicht of maak een leuke wandeling door de stad terwijl de gezellige lichtjes aanstaan. Een aanrader!

Ben jij klaar voor een avontuurlijke roadtrip door IJsland?

Beste reistijd voor het spotten van het noorderlicht: oktober t/m februari
Vliegtickets vanaf €200 bij WTC.nl, Vliegtickets.nl of Tix.nl
Auto huren bij Sunny Cars

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.