Menu
Recepten

Recept | Thaise curry zonder pakjes en zakjes

Het is misschien wel ons meest favoriete gerecht van dit moment: Thaise curry! In Nederland aten we verschillende Thaise curry’s, maar geen een bleek zo goed als de echte Thaise curry in Thailand afgelopen oktober. Inmiddels hebben we in Nederland een goed alternatief gevonden: bij Deli Bird in Rotterdam. Mmm! Wij koken zonder pakjes en zakjes en dit recept Thaise curry is dan om je vingers bij af te likken!

Recept Thaise curry

Het fijne van Thaise curry is dat je deze helemaal naar smaak kan aanpassen. Het recept in dit artikel is heel gemakkelijk vegetarisch te maken, dus als je toevallig op zoek bent naar een vegetarische Thaise curry: lees dan snel verder! Sterker nog, als je de vissaus achterwege laat heb je zelf een volledig veganistische Thaise curry, voor de liefhebbers onder ons. Zelfs de currypasta maken we zelf, dus jij eet vanavond echte Thaise curry!

Ingrediënten voor recept Thaise curry

Deze ingrediënten zijn goed voor een Thaise curry voor twee personen:

Hoofdingrediënten

De hoofdingrediënten zorgen ervoor dat de curry body krijgt.

  • 120 gram ongekookte rijst
  • 1 klein pakje kokosmelk
  • 1 ui
  • 2 bospenen
  • 200 gram sperziebonen
  • halve courgette
  • halve paprika
  • 3 lenteuitjes
  • halve prei
  • 1 kipfilet of 200 gram tofu
Ingrediënten currypasta

De currypasta wordt gebruikt om het gerecht zijn smaak te geven.

  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 0,5 eetlepel laospoeder
  • 0,5 eetlepel gemalen koriander
  • 3 eetlepels kerriepoeder
  • 1 teentje verse knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • peper en zout naar smaak
  • 2 theelepels vissaus
Ingrediënten marinade

De marinade is bedoeld om de kip of de tofu in te weken, zodat het gerecht een goede smaak krijgt.

  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel laospoeder
  • knoflook, peper en zout naar smaak

Recept Thaise curry pasta

Het is aan te raden om de currypasta van tevoren te maken, evenals de marinade voor de kip of de tofu. Dan heb je tijdens het koken minder last van stress, omdat je dit al klaar kan zetten. De currypasta maak je als volgt: doe de gemberpoeder, laospoeder, koriander, kerriepoeder, knoflook, peper en zout in een bakje. Schenk daar de ketjap manis en de vissaus bij. Als laatste voeg je de sambal toe. Je meng het geheel goed door elkaar. Let op: de vissaus ruikt sterker dan hij smaakt, dus laat je daar niet door afschrikken. Wil je een veganistische Thaise curry maken? Dan laat je de vissaus weg. Het is dan wel aan te raden om de hoeveelheden sambal, knoflook, peper en zout iets te verhogen, zodat de smaak iets voller wordt. Je laat de currypasta even staan en gaat verder met de marinade.

Recept Thaise curry marinade

De marinade is bedoeld om de kip of de tofu lekker in te laten trekken. Je hebt hiervoor een grote kom nodig waar alles in past. Meng vervolgens de zonnebloemolie, de ketjap manis, de gemberpoeder, de laospoeder en de knoflook, peper en zout door elkaar. Je snijdt vervolgens de kip in stukjes en mengt deze goed door de marinade. Hoe langer je deze laat staan, hoe lekkerder het wordt. We raden je aan om dit minimaal een uur te laten trekken.

Ben jij niet zo’n fan van tofu, omdat je het vaak niet zo lekker vindt smaken? Dan kun je het volgende proberen om de tofu smaakvoller te krijgen. Wikkel het blok tofu in een schone theedoek en leg daar drie of vier zware kookboeken op. Zo wordt het vocht uit de tofu geperst en neemt het de marinade veel beter op. Je kan ervoor kiezen om na een kwartier de theedoek te verwisselen voor een droge theedoek. Leg de tofu in ieder geval minimaal een kwartier onder de kookboeken. Ook hier geldt weer: hoe langer in de marinade, hoe smaakvoller de tofu.

Recept Thaise curry

Het recept voor de Thaise curry is vrij eenvoudig en staat in een handomdraai op tafel. Je bakt de gemarineerde kip of tofu in een grote wokpan. Ondertussen kook je de rijst en snijd je de groente in kleine stukjes. Als je de wortel raspt hoef je deze niet te koken, als je de wortel in kleine stukjes snijdt is het aan te raden om deze 10 minuten te laten koken, samen met de sperziebonen. Zodra de kip of de tofu gaar is voeg je de rest van de groente toe. Dit wok je op laag vuur zo’n 10 minuten totdat alles gaar is.

Je voegt vervolgens de gekookte sperziebonen en wortel toe, de kokosmelk en als laatste de currypasta. Meng dit goed door elkaar en proef tussendoor af en toe. Het kan namelijk zijn dat je nog iets meer kerrie moet toevoegen, maar dat is ook weer geheel naar smaak. Schep de rijst op een bord en voeg daar een aantal flinke opscheplepels Thaise curry aan toe.

Eet smakelijk! Dit recept ook al geprobeerd? Het recept voor pad thai!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.