Menu
Europa / Tips

Europa | Interrailen door Europa

Reizen met de trein. Dat hoor je niet vaak, terwijl het zo gemakkelijk is, vooral hier in Europa. Nikki vertelt je alle ins and outs van het interrailen door Europa!

Interrailen door Europa: de voorbereidingen

In Europa is er zelfs een speciale pas voor: Interrail. Met deze kaart kan je maximaal één maand reizen door 30 Europese landen. Ook kan je ervoor kiezen om een pas te nemen voor bijvoorbeeld één land.

De keuze is dus erg groot. Allereerst is het belangrijk om je route van tevoren te bepalen, omdat je vaak toeslagen moet betalen op hogesnelheidstreinen. Deze moet je ook van tevoren reserveren. Dit is vaak wel goed te regelen via internet. Als je liever toch met een expert wil zitten kan je gewoon naar ieder (groot) station in Nederland gaan waar je terecht kunt bij een loket. Hier hebben ze vaak aanvullende informatie voor je en kunnen ze op maat een adviesroute voor je maken.

Interrailen door Europa: de overnachtingen

Je hebt dus nu je ticket geregeld en je route ligt vast. Belangrijk is het dan om te kijken hoe lang je overal wil zijn en waar je gaat slapen. Meestal zijn er in de grote steden diverse hostels of hotels. Je kan van te voren natuurlijk reserveren, maar waarom zou je? Je kan net zo makkelijk een lijstje maken met hostels en zien waar je eindigt.

Dit werkt vaak erg bevrijdend merk ikzelf. Je hebt geen tijden waar je rekening mee hoeft te houden en je weet nooit waar je slaapt. Je kan in een prachtig groot hostel slapen of in een vervallen hotelkamer met plastic tuinstoelen en scheuren in de muren. Let the adventure begin!

Interrailen door Europa: medereizigers leren kennen

Wat ook erg opvalt is hoeveel jongeren je tegenkomt in de trein en de hostels. Alle culturen en landen zijn vertegenwoordigt. Voornamelijk van landen buiten Europa die het gemak van het interrailen al hebben ontdekt. Mensen uit Azië die uit beleefdheid het licht voor je aanhouden in de kamer, Amerikanen die toch anders zijn dan in films en Europeanen uit landen die je eigenlijk helemaal niet kent. Het interrailen door Europa verandert je kijk op het leven!

Als ik uit eigen ervaring mag spreken, moet ik bekennen dat toen ik een reis aan het plannen was naar Spanje ik niet dacht aan de trein. De auto is toch veel makkelijker? Maar langzamerhand bleek het toch handiger om met de trein te gaan, omdat we voornamelijk steden wilde aandoen. En rijden in de steden is toch best wel lastig en dan heb je het parkeren nog. Daarbij rijd je vele kilometers voordat je überhaupt bij je beginpunt bent.

Interrailen door Europa: de ervaringen

Eenmaal op reis was het helemaal geweldig. Sommige spoorlijnen lopen langs de kust, zodat je uren kan uitkijken over de zee of je rijdt langs een mooie toeristische plek voor de lokale bevolking. Dat is toch anders dan lange snelwegen of grote wolken. En je komt aan in een mooie stad, gaat op zoek naar je slaapplek en dropt je backpack. Soms kwam je in steden waarvan je dacht dat er veel te zien was, terwijl er in het echt alleen een oude steen ligt. Waar je mengt met de lokale bevolking, terwijl je helemaal geen Spaans kent. Soms merkten wij ook dat onze planning niet klopte. Dan probeerde we via WiFi toch een nieuw stukje te ontdekken in Spanje. Ook kan je ook met de trein uitstapjes maken naar andere steden, zodat je die toch nog even snel meepikt.

Al met al is het reizen met de trein zo slecht nog niet. En het is nog redelijk onbekend, dus wat houdt je nog tegen? Bekijk de website van de NS voor meer informatie over interrailen door Europa.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.