Menu
Bolivia / Tips / Zuid-Amerika

Bolivia | Dit zijn dé highlights van Bolivia

Wanneer je een rondreis door Zuid-Amerika plant, kom je vroeg of laat het land Bolivia op de wereldkaart tegen. Bolivia grenst aan Peru, Brazilië, Chili, Paraguay én Argentinië en is daardoor ideaal om te doorkruisen als je Zuid-Amerika wilt ontdekken. Maar weet je eigenlijk wel wat er allemaal te doen is in Bolivia? Wij zetten dé highlights van Bolivia voor je op een rijtje!

#1 La Paz

La Paz ligt in het westen van Bolivia in een kloof, op een hoogte van 3600 meter. De meningen over La Paz zijn onder toeristen verdeeld. De een vindt het een fantastische stad, de ander wil er het liefst zo snel mogelijk weg. Dit komt vooral door de drukte en de bebouwing. Als je echter verder kijkt dan dat, kom je erachter dat de stad een rijke geschiedenis heeft, waar een gids je graag over zal vertellen. Zo vind je er de Witches Market. Hier zijn spullen te koop die gebruikt worden bij rituelen van een eeuwenoud bijgeloof waar veel Bolivianen nog steeds heilig in geloven. Sommige koopwaar is nogal luguber: lamafoetussen bijvoorbeeld. Toch is het interessant om iets over de gebruiken van het Boliviaanse volk te weten te komen.

In de omgeving van La Paz zijn trouwens ook veel mooie plekken te vinden. Je kunt de stad dan ook prima als uitvalsbasis gebruiken. Beklim bijvoorbeeld de berg Huayna Potosi. Dit is niet bepaald een eitje: de berg is 6088 meter hoog! Of durf jij over de beroemde death road te fietsen? Hoe dan ook, je kunt makkelijk een paar dagen in La Paz vertoeven zonder je te gaan vervelen.

#2 Isla del Sol / Isla de la Luna

Isla del Sol is een eiland in het Titicacameer. Ergens in het midden van dit meer ligt de grens tussen Peru en Bolivia; Isla del Sol valt aan de Boliviaanse kant. Je kunt hier komen met de boot vanuit Copacabana. Het eiland is dunbevolkt en herbergt een prachtige natuur en restanten van de oude Inca- cultuur. Populair is de dagtrek over het eiland van noord naar zuid, of andersom. Aan de andere kant van het eiland komt een boot je dan weer ophalen om je terug te brengen naar het vasteland. Je kunt er ook voor kiezen om op het eiland te overnachten in een lodge of om er je tent op te zetten. Zeker een aanrader! Wil je toch een iets minder toeristisch eiland bezoeken? Ga dan voor het kleinere, minder drukke Isla de la Luna.

#3 Sucre

Sucre wordt gek genoeg vaak overgeslagen door reizigers in Bolivia. Onterecht, want het is een schitterende historische stad! De inwoners van Sucre zijn er trots op dat hun stad officieel de hoofdstad van Bolivia is. Ja, dat lees je goed! Hoewel de regering in La Paz zetelt, is Sucre de wettelijke hoofdstad. De verwarring is niet vreemd, want La Paz is met 1 miljoen inwoners (tegenover 109.000 in Sucre) ook een stuk groter. In ieder geval is Sucre een charmante stad met mooie kerken en een indrukwekkende begraafplaats. Begraafplaatsen in Bolivia zien er niet bepaald hetzelfde uit als in Nederland. Afhankelijk van hoe rijk de familie van de overledene was, heeft iedereen een bepaalde ruimte op het kerkhof; sommigen een hele kapel, anderen een hokje van een paar vierkante centimeter. In elk ‘hokje’ liggen spulletjes die aan de overledene doen denken. Zeker een bijzonder tripje.

#4 Salar de Uyuni

De main draw in Bolivia is voor veel mensen de zoutvlakten van Uyuni, helemaal in het zuiden van Bolivia. De omgeving is er prachtig, je kunt er leuke dieptefoto’s maken en in een hotel slapen waar alles van zout gemaakt is. Maar wist je dat je bij de meeste tours naar de zoutvlakten veel meer ziet dan alleen de vlakten? De omgeving rondom Salar de Uyuni is enorm veranderlijk en daardoor prachtig om te zien. Vulkanen, meren met flamingo’s en geisers: je ziet het er allemaal. Ga dus vooral voor een meerdaagse tour naar de vlakten in plaats van een snel bezoekje. Je zult er geen spijt van krijgen!

Highlights van Bolivia

Toegegeven, deze highlights van Bolivia wijken niet heel erg van het gebaande pad af. Maar als je voor het eerst in het land bent, is dat helemaal nog niet zo erg. Als je het land al vaker bezocht hebt, kun je natuurlijk voor wat avontuurlijkere plekken kiezen. Hoe dan ook mag je Bolivia zeker niet overslaan bij je bezoek aan Zuid-Amerika!

Hebben onze highlights van Bolivia je geïnspireerd? Of heb je nog een highlight toe te voegen? Laat het ons weten!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.