Menu
Portugal

Portugal | De Azoren: Het eiland Sao Miguel

De Azoren

Ben jij ook helemaal weg van de natuur? Dan zijn de Azoren jouw bestemming! Met nog geen vier uur vliegen vanaf Schiphol ben jij al op de meest groene plek van Europa. In deze blog geven we je meer informatie over het eiland Sao Miguel.

Snelwegen en winkelketens

Vergeleken met de eerdere blogs uit deze serie over de Azoren, kregen we op Sao Miguel geland een beetje een cultuurshock. We stapten uit het vliegtuig, de huurauto in en kwamen al snel terecht op een zesbaans-snelweg. We kwamen van schattige eilanden waar het zoeken was naar winkels en er vaak maar één of twee hoofdwegen waren. Hier reden we direct langs allerlei bekende Westerse ketens. Wat een verschil! Maar ook dit ietwat Westerse eiland Sao Miguel heeft prachtige natuurparels. Het is zeker een bezoek waard!

Sete Cidades

Toch wel dé hotspot van Sao Miguel; Sete Cidades. Je kunt deze meren in het westen van Sao Miguel dan ook vanaf meerdere plekken bekijken. Wij begonnen onze dag bij “Miradouro da Boca do Inferno”. Als je tijd genoeg hebt loop dan ook eens naar een plek links van het officiële uitzichtpunt, daar zijn de foto’s wat ons betreft nog net iets mooier. Instagram wil ook wat, toch….

Vervolgens reden we door naar het verlaten hotel Vista do Rei. Vanaf daar zie je weer zo’n apart natuurfenomeen. Het meer heeft namelijk twee kleuren! Dit heeft te maken met plankton en schaduw, schijnt.

Na nog wat stops kwamen we vervolgens onderaan het meer. Mocht je de tijd hebben kun je in plaats van de uitzichtpunten ook een hike rondom de Sete Cidades doen. Of kanoën of suppen over de meren.

Ponta Da Ferraria

Dit natuurlijke zwembad op Sao Miguel in de zee, zou warm moeten zijn. Maar helaas, wij namen er een frisse duik. Geen idee of het door het tij of iets anders kwam, maar waar we werden gewaarschuwd voor erg heet water vooraf. Omdat we nergens lezen dat het vanaf nu niet meer warm is gaan we er vanuit dat het tijdelijk was. Ga er dus gerust heen en laat ons weten wat de temperatuur was. We zijn benieuwd! En als het ook koud is? Dan is het heerlijk verfrissend en een leuk natuurlijk golfslagbad. Er zijn omkleedhokjes, een strandbarretje en de mogelijkheid tot massages.

Salto do Cabrito

Deze waterval in het midden van Sao Miguel wekt energie op.  Je kunt ervoor kiezen om een hike te doen. Je komt Salto do Cabrito dan ongeveer in het midden van het rondje tegen. Neem je zwemspullen mee als je zin hebt in een ijskoude duik!

De hike brengt je overigens langs en over allerlei pijpleidingen behorende bij het energiebedrijf.
De hike is best heavy (lees stijl) op sommige stukken en heb je hier geen zin of tijd voor? Je kunt de waterval ook met de auto bezoeken en mocht je toch iets van de pijpleidingen willen zien? Loop dan eens de steile trap naast de waterval op en af.

Caldeira Velha

Ook midden op Sao Miguel, nog geen 3 km vanaf Salto de Cabrito ligt een park met thermische baden; Caldeira Velha. Zeker als je de hike bij Salto de Cabrito hebt gedaan, moét je jezelf en je spieren echt even verwennen met een duik in één van de heerlijke warme baden. Sommige baden gaan zelfs richting de 40 graden. En er zijn zelfs kleedhokjes!

Parque Ribeira dos Caldeirões

Dit aangelegde park rondom watervallen in het Noord-Oosten van Sao Miguel is leuk om even een kijkje te nemen mocht je toevallig in de buurt zijn. Ben je in voor wat meer avontuur? Boek dan zeker een canyoning trip die begint en eindigt in dit park.

Salto Do Prego

Wij reden naar Faial de Terra om vanuit daar naar Salto de Prego te hiken. Hoewel deze hike als medium staat aangegeven, vonden wij hem erg goed te doen! Het is een leuke wandeling door bosachtig gebied en eenmaal bij de waterval aangekomen is daar weer zo’n WAUW-momentje. Ook hier kun je weer een frisse duik nemen. Of, zoals wij deden, onze lunch opeten met uitzicht op deze mooie waterval.

Op de terugweg liepen we door Aldeia do Sanguinho. Dit is een spookstadje waarin ook huizen gerenoveerd of zelfs alweer bewoond worden. Vreemd gezicht de afgebrokkelde, vergane huizen en middenin zo’n rijtje een opgeknapt, bewoonbaar huis. Aan het einde loop je vervolgens over een schattig kronkelweggetje terug naar je beginpunt.

Furnas

Furnas is een plaats op Sao Miguel met verschillende toeristische trekpleisters. Zo is er het park bij Lagoa das Furnas waar je door de vulkanische activiteit onder het eiland de stoom uit de grond ziet komen, water ziet borrelen en eten in de grond wordt bereid.

In het dorpje zelf kan je dan vervolgens dat eten, genaamd Cozido, bestellen bij verschillende restaurants. Wij raden aan een portie te delen. Want je kunt dit niet op veel plekken in de wereld eten, maar echt smakelijk is het meeste van dit stoofpotje niet….
De laatste trekpleister die wij in Furnas bezochten was Parque Terra Nostra. Het was een regenachtige dag, maar ook dan kun je prima een rondje door het park lopen. En aan het einde plons je vervolgens in een mineraalbad.

Deze ligt vrijwel bij de in- en uitgang en is naar zeggen heel gezond. Dit bad is heerlijk warm en heeft wel een heel bijzonder kleurtje! Vergeet niet je sieraden af te doen en een oude bikini aan te doen, want alles verkleurd in dit water. Maar het is echt heerlijk in het warme water met een plensbui op je hoofd. Er zijn hier kleedhokjes en zelfs douches.

Om verder rekening mee te houden

Drie seizoenen in een dag, het is echt waar! Soms zelfs in een uur. Maar de temperatuur is altijd aangenaam. Dus na een fikse regenbui kun je 10 minuten later weer in de brandende zon wandelen. Dikke kleding mee hoeft dus niet, maar zorg wel voor een regenjas. In verband met de temperatuur het liefst een ademende.

Het eiland Sao Miguel is vrij groot. Om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te hebben raden we het huren van een huurauto wel aan. Je hebt op dit eiland wel de beste mogelijkheden qua OV, maar die brengen je niet heel dichtbij de mooiste plekken.

Heb je die huurauto en nog wat tijd over? Neem een lunch mee en rijd langs de Zuidkust. Grote kans dat je hier een mooi verlaten strandje vindt om je lunch op te eten. En schuif anders eens aan op één van de vele picknickplekken op het eiland.

In verband met een orkaan in de buurt van het eiland Sao Miguel, hebben we heel veel regen en harde wind gehad de laatste dagen. We beperken ons in deze blog dan ook tot wat wij gezien en gedaan hebben. Een hotspot die je, van horen zeggen, niet moet overslaan als je goed weer hebt, is een hike bij Lagao de Fogo.
Ook van de hoofdstad, Ponta Delgada, hebben wij weinig gezien. Dit omdat op zondag bijna alles dicht is en omdat het te hard regende om ook maar iets te kunnen ondernemen.

De foto’s bij deze blog zijn gemaakt in de maand September.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.