Menu
Budget / Noord-Amerika / Verenigde Staten

Wat kost drie weken rondreizen in Amerika?

Amerika staat er om bekend niet het goedkoopste land te zijn om rond te reizen. Of we nu onze best proberen te doen om zuinig aan te doen of dat we altijd alles doen wat we willen doen… Het maakt niet uit, we zijn altijd ongeveer hetzelfde bedrag kwijt. Wat kost rondreizen in Amerika nou eigenlijk? Als je het budget gewend bent voor rondreizen in Azië zul je ongetwijfeld een paar keer slikken tijdens het lezen van dit artikel…

Rondreizen in Amerika

Amerika is een duur land. Zeker nu de dollar hoger staat dan ooit is zelfs shoppen in Amerika niet eens meer goedkoper. Qua reizen is het algemeen bekend dat rondreizen sowieso duurder is dan op één plek blijven, maar Amerika is gewoon duurder dan bijvoorbeeld Azië. Australië en Nieuw-Zeeland zijn over het algemeen nóg duurder dan Amerika. In dit artikel lees je wat rondreizen in Amerika kost. We delen onze geheimen en vertellen daarbij of het goedkoper kan of niet.

Reizen naar het zuidwesten van Amerika

Het is wel handig om een referentiekader te hebben. Wij reisden drie weken door het zuidwesten van Amerika (inclusief Yellowstone):

 • Rondreis met twee personen;
 • 7623 kilometer;
 • 13 motels;
 • 7 staten;
 • $1 = €0,75
 • Reisperiode juni 2012

Alle prijzen zijn gebaseerd op twee-persoonsbezetting, maar omgerekend naar prijs per persoon.

rondreizen-door-amerika

De route die wij reden door het zuidwesten van Amerika

Vliegtickets naar Amerika

De vliegtickets naar Amerika waren ook direct de grootste uitgave van de reis. We vlogen met een directe vlucht van KLM naar Los Angeles en betaalde hier €789 euro voor. Dat is een redelijke prijs voor een directe retourvlucht naar het westen van Amerika.

Kan het goedkoper?

Ja het kan goedkoper: als je meer dan een jaar van te voren boekt of ongunstige overstappen met lange reistijd voor lief neemt.

Een auto huren in Amerika

In Amerika is alles groot, dus de auto ook! Het is niet prettig om in een klein koekblik rond te rijden terwijl alle auto’s om je heen minimaal drie keer groter zijn. Een grote auto is dus erg fijn! Wij boekten een fulltime SUV en het werd een Chevrolet Tahoe. Die zijn niet goedkoop en er werd maar liefst €921 van onze creditcard afgeschreven… Deze prijs was inclusief een extra bestuurder, alle verzekeringen en een tank brandstof.

Kan het goedkoper?

Absoluut! Een kleinere auto scheelt al gauw de helft in kosten. Ook als je maar met één persoon rijdt scheelt het al gauw €210,- (reken ongeveer €10,- per dag extra voor een extra bestuurder). Reizen met het openbaar vervoer is nauwelijks een optie, de infrastructuur is hier niet naar (zowel trein als bus is vrij uniek, zeker in het zuidwesten). Het is overigens wel mogelijk hoor, maar je komt dan alleen in de grote steden én je bent niet eens heel veel goedkoper uit.

rondreizen-in-amerika2

Rondreizen in Amerika geeft een enorm gevoel van vrijheid!

Overnachten in Amerika

Als je niet te veel eisen stelt aan je overnachtingsplek dan kun je redelijk goedkoop slapen. In Amerika kent men nauwelijks hostels, appartementen of bed and breakfasts. Ze zijn er overigens wel hoor, zeker in het oosten van het land. In het westen van Amerika kom je eigenlijk altijd terecht in een hotel of motel, de één iets luxer dan de ander. Zeker in de nationale parken betaal je al snel meer dan $100 per nacht. In totaal waren we €840,- kwijt aan hotelovernachtingen. Let wel: dit is op basis van twee personen op een kamer. Reis je alleen ben je waarschijnlijk duurder uit. Wij sliepen vaak in een eenvoudig hotel of motel, met een schone badkamer en schoon bed en zonder faciliteiten zoals een zwembad.

Kan het goedkoper?

Hier valt weinig op te besparen. Je kunt er voor kiezen om alleen in motels te slapen, maar hier zit dan vaak geen ontbijt bij. Je bent dan aan overnachtingen iets goedkoper uit, maar tel het dan weer op bij het eten en drinken.

Eten en drinken in Amerika

Eten en drinken kun je in Amerika zo duur maken als je zelf wil. De meeste overnachtingen waren inclusief ontbijt, dus daar hebben wij niets aan uitgegeven. We lunchten meestal bij de Subway en daar kost een broodje rond de €4,-. In totaal waren we aan lunch rond de €85,- kwijt. Hier is geen drinken in meegenomen, dit kochten we namelijk gewoon bij de supermarkt. Het avondeten was heel wisselend, soms aten we bij een family diner of grill (duur!) of bij een pizzarestaurant. In totaal waren we €397,- kwijt aan diner. Eten en drinken komt dus in totaal uit op €482,- (€22,95 per dag).

Kan het goedkoper?

Uiteraard kan het goedkoper. De vraag is alleen of het goed voor je is? Je kunt elke dag bij de Mc Donalds eten. Dat kost je rond de €10,- per dag (lunch en diner).Maar misschien kun je je die documentaire nog herinneren waarin iemand een maand lang alleen fastfood at? Niet doen dus!

supermarkt-amerika

Af en toe naar de Walmart drukt enorm op je dagbudget!

Brandstof voor de huurauto

Brandstof is in Amerika goedkoper dan in Nederland, maar het tikt alsnog aan als je veel kilometer rijdt. Wij reden 7623 kilometer en tankten 591 liter. We reden dus bijna 13 kilometer rijden op één liter. Een liter benzine kostte omgerekend 95 eurocent. In totaal waren we dus €561,45 kwijt aan benzine. Als je dat uitrekent kom je uit op 7 cent per kilometer. De ene dag reden we meer dan de andere dag, maar reken gemiddeld €26,73 per dag voor benzine.

Kan het goedkoper?

Natuurlijk, des te minder je rijdt, des te goedkoper het is. Maar je ziet dan ook minder. Je moet voor jezelf de afweging maken hoeveel je wil zien. In onze reis zat ook de reis naar Yellowstone, dat bij elkaar zo’n 2000 kilometer extra rijden was. Absoluut de moeite waard, maar het tikt wel aan natuurlijk.

rondreizen-in-amerika1

Stay away! Bord in de buurt van Area 51…

Entreegeld voor de nationale parken

De nationale parken en stateparks in Amerika kosten geld. Een statepark is zo rond de 10 dollar per dag, terwijl een nationaal park tussen de 15 en de 30 dollar  kost. Ben je van plan veel nationale parken te bezoeken? Dan kun je beter een ‘nationale park pas’ kopen. Met deze pas kun je ieder nationaal park een jaar lang gratis bezoeken. Je kiest er dan dus ook sneller voor om toch nog even dat ene leuke park mee te pakken. Deze pas kostte in 2012 €65. Inclusief deze pas en alle stateparks waren wij €93 kwijt.

Kan het goedkoper?

Ja, ook hier geldt weer: des te minder parken des te goedkoper. Maar waarom ga je dan rondreizen door Amerika? Dus nee, goedkoper lukt niet, tenzij je minder parken bezoekt.

rondreizen-in-amerika3

De nationale parken zijn een rondreis door Amerika an sich al waard!

Dagelijkse boodschappen in Amerika

Eens in de zoveel dagen kochten we wat groente, fruit en tussendoortjes bij de Walmart. In totaal waren we aan boodschappen €106,- kwijt (inclusief water en frisdrank).

Kan het goedkoper?

Ja hoor, alleen water drinken en geen groente en fruit nemen. Dit is alleen verstandig als je tijdens de lunch of diner salade met groente neemt en een fruitsmoothie tussendoor.

Wat kost drie weken rondreizen in Amerika?

In totaal waren wij dus €3792 kwijt voor drie weken rondreizen in het zuidwesten van Amerika. Poeh… Toch wel een behoorlijk bedrag! In onderstaande tabel zie je heel overzichtelijk wat onze kosten waren en waar je rekening mee moet houden als je gaat rondreizen in Amerika!

Rondreizen in Amerika is niet goedkoop, maar het is wel een van de tofste dingen die je kan doen. Rondreizen in Azië gebeurt veelal met het openbaar vervoer, dat is in Amerika nauwelijks te doen. Mocht je het geluk hebben dat je hier een aantal maanden bent zou je het natuurlijk kunnen overwegen. Toch vinden wij de vrijheid van een roadtrip echt te gek en willen we iedereen aanraden om vooral te gaan rondreizen door Amerika!

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Lees hier meer over hoe de amerikaanse douane in zijn werk gaat
 • Andere blogs over Amerika die je kunt lezen voordat je avontuur begint
 • Een auto huur je het beste bij bekende huurmaatschappijen als Sunnycars en Sixt. Je kan natuurlijk ook de huurprijzen van de auto’s vergelijken op rentalcars.comhappycar.nl of momondo.nl!

21 Comments

 • ronnysnepvangers@gmail.com'
  Ronny
  april 16, 2017 at 8:24 am

  Is het de totaalprijs per persoon of voor 2 personen?

  Reply
  • Catheleyne
   april 16, 2017 at 10:58 am

   Hoi Ronny, de prijzen zijn gebaseerd op twee-persoonsbezetting, maar omgerekend naar prijs per persoon.

   Reply
 • suzannelaan@live.nl'
  Suzanne
  april 23, 2017 at 9:52 am

  Hoi Sandra,

  Enorm handig, dank hiervoor!

  Reply
 • penelope_kesseboom1@hotmail.com'
  Penelope
  september 16, 2017 at 11:25 am

  Ik ben benieuwd naar hoe jullie de reis geboekt hebben. Hebben jullie van te voren een pakketreis gekocht, of ter plaatse motels/ hotels geboekt en een losse vlucht?

  Reply
  • travelgirls.nl
   september 17, 2017 at 4:13 pm

   Hoi Penelope, wij hebben alles los geboekt. Dus losse vlucht, losse huurauto en ter plekke motels/hotels. We deden dit via booking.com, zodat we dat ter plekke konden doen en altijd de laagste prijs hadden. Werkte prima!

   Reply
 • j.vandenbrakel@ziggo.nl'
  Bianca
  september 23, 2017 at 1:16 pm

  Hallo,

  Kan jij mij vertellen welke rondrit jullie gedaan hebben. Kan ik een beetje een indruk krijgen en kijken of ik hieruit wat dingen kan pakken.

  Reply
 • ik@hotmail.com'
  Madrid
  oktober 21, 2017 at 10:51 am

  Denk dat het goedkoper kan, maar reizen is natuurlijk niet goedkoop. En voor een keer dat je in Amerika bent kun je moeilijk besparen op bepaalde zaken (entreegelden en dergelijke). Leerrijk artikel. Ben ook aan het kijken voor een trip naar Amerika. Een ideale route vinden is een helse klus!

  Reply
 • j.janssen@gmail.com'
  Loetje
  oktober 30, 2017 at 9:57 pm

  Dus 3792 euro per persoon?

  Reply
 • wesley.mulder@icloud.com'
  Wesley
  oktober 31, 2017 at 10:45 am

  Hallo,

  Wij willen september 2018 ongeveer dezelfde roadtrip gaan doen, 3 weken en dan eventueel nog met San Francisco erbij.
  Die €3792, is dat de prijs per persoon? of waren jullie dit in totaal kwijt? Wij denken zelf namelijk rond de €7000 kwijt te zijn.

  Reply
 • markg1992@live.nl'
  mark
  januari 5, 2018 at 2:50 pm

  Hallo,
  interessant om te lezen dit!!
  Echter heb ik nog een vraag…
  Bij welke maatschappij hebben jullie de auto gehuurd?

  Mvg,

  Reply
 • mike.mikeinbox@gmail.com'
  UsaMike
  januari 8, 2018 at 1:08 pm

  1842 Euro voor 3 weken SUV huur ? Dat lijkt me zeer, zeer veel. Even zoeken bij de diverse aanbieders en je hebt 3 weken SUV huur in juni / Juli voor 800 Dollar, of zo’n 670 Euro. Kleiner en goedkoper kan natuurlijk ook.

  Reply
  • patbak@zonnet.nl'
   Patje
   februari 10, 2018 at 7:50 am

   Stuur eens een link UsaMike. Ik vind ze niet veel goedkoper dan 1600 Euro voor Jeep Grand Cherokee bijvoorbeeld

   Reply
 • f.buskens@outlook.com'
  franz buskens
  februari 17, 2018 at 8:01 pm

  wij gaan in mei 2018 voor bijna 3 weken naar zuid-west USA. We huren een mini bus en proberen te kamperen, maar ook in motels en hotels. Wij zijn ook met 2 en doen de US nu voor de negende keer dus wij kennen de prijzen. Wij hebben deze reis begroot op ca 85,- pppd. Jij was in 2012 kwijt; 177,- pppd. 100% meer dan 6 jaar terug. Er kan dus nog een hele hoop gespaart worden op een roadtrip door de US en dan heb je echt geen mindere vakantie. Denk ook eens aan Stealt camping. Scheelt ca 20,-/nacht/p.

  Reply
 • vincentsondermeijer@gmail.com'
  Vincent
  maart 19, 2018 at 7:51 pm

  Als ik een vergelijkbare route uitstippel op Google Maps, kom ik uit op ongeveer 4500 kilometer. Waar hebben jullie die 3000 kilometer extra gereden? 😉

  Reply
 • Jhsretelhelmrich@kpnmail.nl'
  Johan
  juli 7, 2018 at 6:21 pm

  Mooi verslag waarbij het geheel een relatief duidelijk beeld geeft hoeveel je voor een Amerika roadtrip moet uitleggen.
  Echter wijkt de opsomming van het totaal bedrag iets af doordat de huurprijs van de auto (een Chevy Tahoe 7 persoons SUV kost bij Almo zo’n 1000 Euro / 2 weken) en de benzinekosten, en de annual pas voor de state parks (USD 80) gehalveerd moeten worden. Dan zie je dat je nog onder de 3000 euro/pp uit komt.
  Ik ga volgende week voor 2,5 weken op roadtrip door California, Nevada, Utah en Arizona met 4 personen waarbij we ook Universal Studios en Disneyland zullen bezoeken.

  Nadien zal ik hier een soortgelijk verslag geven zodat anderen wereldreizigers hier hun voordeel kunnen uithalen.

  Reply
  • markhorst@casema.nl'
   Mark
   oktober 12, 2019 at 5:28 pm

   Hallo Johan,
   Heb jij ook een verslag gemaakt met begroting? Ik ben benieuwd.
   Groeten

   Reply
 • eebruijn@gmail.com'
  esther
  augustus 5, 2018 at 6:17 pm

  Hi, welke periode zijn jullie gegaan?

  Reply
  • travelgirls.nl
   oktober 10, 2018 at 9:17 am

   Wij waren er vanaf begin juni tot bijna eind juni. Dan is het goed te doen, behalve Yellowstone was nog wel flink koud en op sommige plekken nog sneeuw.

   Reply
 • uralsaint@online.nl'
  robert
  februari 6, 2019 at 9:10 pm

  Verwarrrende begroting, in het totaaloverzicht zijn sommige posten omgerekend naar prijs per persoon maar bv bij de bezine doe je dat niet daardoor weet ik niet waar je wel pp doet en waar niet…

  Reply
 • rar3006@gmail.com'
  Rick
  mei 1, 2019 at 2:01 pm

  Hoii Sandra,
  Was de 3769 euro voor 2 personen of per persoon?

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.