Menu
Algemeen / Tips

Alleen of met vrienden? 6 manieren om te reizen!

Reizen: het zit ons allemaal in het bloed. Tegelijkertijd zijn we allemaal heel verschillend in hoe we reizen. Alleen, met vrienden of in een groep… Het kan voor één persoon zelfs per reis verschillen! Heb je besloten dat je op reis wil? Dan moet je nog bepalen hoe. Om je een beetje op weg te helpen geven wij je 6 manieren om te reizen.

#1 Alleen reizen

De eerste optie is gelijk de engste. Of toch niet? Of alleen reizen jouw ding is, hangt sterk van je persoonlijkheid af. Ikzelf heb veel ervaring met alleen reizen en vind dat er voor- en nadelen aan zitten. In ieder geval betekent alleen reizen niet dat je ook alleen moet zijn. Als je in hostels overnacht, of via Couchsurfing, kun je een hoop gezellige mensen ontmoeten op je reis.

Mijn ‘probleem’ is dat ik een beetje een kat-uit-de-boom-kijk-type ben als ik mensen nog niet ken. Daardoor kon ik niet in ieder hostel aansluiting vinden met de overige reizigers. Maar: ze zeggen wel dat je veel meer vrienden maakt als je alleen reist dan wanneer je met een vriend(in) reist. Je bent dan veel makkelijker benaderbaar. Als je er tegen kunt om je soms eenzaam te voelen (want dat zal gegarandeerd een keer gebeuren), en je bent zelfstandig en vindingrijk, dan kan alleen reizen nog wel eens jouw ding zijn. Een vlotte babbel kan je hierbij natuurlijk alleen maar helpen.

#2 Reizen met een vriend(in) of vriendengroep

Reizen met een vriend(in) is tricky: het kan het leukste zijn wat jullie ooit samen ondernomen hebben, maar ik ken ook verhalen van ruzies op reis die nooit meer goed kwamen. Een reis met een vriend(in) zou ik waarschijnlijk alleen ondernemen als jullie elkaar door en door kennen en weten dat jullie hetzelfde uit de reis willen halen. Het is daarbij prima om onderweg op te splitsen als jullie andere reisdoelen hebben, maar bespreek van tevoren of iedereen dit een chill plan vindt. Als het werkt, dan wordt jullie vriendschap waarschijnlijk alleen maar intenser na zo’n reis samen.

#3 Onderneem een groepsreis

Ben je nog nooit alleen op reis geweest en durf je niet zo goed? Of ga je naar een land dat je liever niet als vrouw alleen bereist, zoals India? Dan kun je erover denken om een groepsreis te boeken. Dat klinkt voor de doorgewinterde reiziger misschien een beetje suf, maar hoeft het echt niet te zijn! Ik ondernam ooit een groepsreis van 9 dagen in Thailand, en met deze mensen kreeg ik in korte tijd een sterkere band dan met wie dan ook op reis.

Bij het oriënteren zou ik vooral kijken naar de doelgroep van de organisaties bij wie je wilt boeken. Wil je alleen met Nederlanders reizen, of juist in een internationaal gezelschap? Ikzelf reis graag met backpackers van rond mijn eigen leeftijd; daarom boek ik graag bij Kilroy. Meestal kun je bij een reisbureau prima opvragen wat voor soort klanten ze meestal hebben.

Tijdens een groepsreis ben je uiteraard niet altijd vrij om te doen en laten wat je wilt. Maar het grootste nadeel? Dat vind ik de prijs. In je eentje ben je een stuk goedkoper uit!

#4 Ga op singlereis

Op singlereis? Zo’n reis waar iedereen met elkaar het bed in duikt zeker? Nou, nee. Ik ging in 2017 met VillaVibes op singlereis en leerde dat alle vooroordelen ongegrond zijn. Singlereizen zijn ideaal voor mensen die niet graag alleen reizen en wiens vrienden allemaal druk zijn met werken of een gezinnetje stichten. Er zijn snowboardreizen, weekendjes weg, zonvakanties, enzovoort. Nadeel van singlereizen? Er zitten vaak wel restricties aan je inschrijving, zoals je leeftijd en opleidingsniveau. En je moet single zijn (duh).

Een alternatief voor een singlereis kan ook de Solo Together-optie zijn van srprs.me. Bij deze optie van de bekende verrassingsmaatschappij ontdek je niet alleen je bestemming pas op het vliegveld, maar ook wie je reismaatjes zijn! Lijkt mij heel enerverend en ik zou het graag eens uitproberen.

#5 Zoek een reismaatje

Herken je dat? Je wilt niet alleen op reis, maar je hebt geen partner en je vrienden zijn druk met werk of studeren. Dan kun je ook op zoek gaan naar een travelbuddy. Uiteraard zou ik dan van tevoren een paar keer afspreken en heel goed kijken of het klikt voordat je samen het avontuur aan gaat. Wie weet hou je er een vriendin voor het leven aan over! Hoe je zo’n reismaatje vindt? Kijk eens op ons forum of daar iemand zit die toevallig precies hetzelfde plan heeft als jij.

#6 Reizen met je partner en/of je gezin

Reizen met je partner: daar zie ik alleen maar voordelen in. Je kent elkaar goed, dus de kans op (onherstelbare) ruzie is klein. En je band versterkt alleen maar door die mooie avonturen die je samen meemaakt. Hebben jullie kleine kinderen, dan kan het wel eens wat lastiger worden. Maar zeker niet onmogelijk, dat bewijst Marie in deze blog!

Heb je zelf nog geen partner of gezin, kijk dan eens naar de rest van je familie. Heb je geen broer, zus, nicht of neef met wie je close bent? En ben je ooit eigenlijk echt te oud om met je ouders op vakantie te gaan? Reizen met familie zou ik alleen doen als jullie het echt goed met elkaar kunnen vinden. Als dat zo is, ga ervoor!

6 manieren om te reizen

Wow, er zijn meer manieren om te reizen dan wij van tevoren dachten. Wat is jouw favoriete manier? Laat het ons weten in de reacties!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.