Menu
Algemeen / Travelmom

TravelMom | Reizen met kleine kinderen: just do it!

Na de geboorte van haar dochter vroeg blogger Marie zich sterk af hoe zij vanaf dat moment haar reishonger kon stillen. Ook vroeg zij zich af of het het waard was om haar jonge dochter mee te nemen op reis. Ze zal zich toch niks kunnen herinneren, en dat gesjouw met de kinderwagen en de zenuwslopende vliegreizen maakten haar best angstig. Toch kwam Marie hier na een paar maanden op terug. Ze raakte juist overtuigd van al het moois wat reizen een kind en het hele gezin kan bieden. Waarom toch reizen met kleine kinderen? Dat lees je hier!

Reizen met kleine kinderen

Als ik ouders om mij heen vertel waarom ik artikelen wil schrijven over het reizen met kinderen, krijg ik veel fantastische reacties. Toch zeggen diezelfde ouders vaak dat ze zouden wachten met reizen met kleine kinderen. Kinderen tot 3 jaar zouden er toch geen herinneringen aan overhouden.

Uiteraard heb ik alle respect voor hun standpunt. Ik kan het echter toch niet laten om te bedenken dat zij geweldige momenten en herinneringen zouden mislopen. Voor mij is reizen met kinderen zowel avontuurlijk als zeer bevorderlijk voor de band tussen alle gezinsleden. Daarom hier de redenen waarom ik sterk zou overwegen om te reizen met kleine kinderen.

De herinneringen

Gelukkig baseren wij onze keuze van activiteiten niet op de geheugens van onze kinderen. Voordat ze de leeftijd van 3  jaar bereiken is het geheugen van kinderen best kort. Maar wat ze in die tijd beleven en ervaren zal deel maken van hun persoon, voor het leven. Ikzelf ben 27 en kan me ook niet alle reizen herinneren die ik als kind met mijn ouders heb gemaakt. Maar de essentie van die belevingen is mij bijgebleven en heeft mij wel degelijk gevormd tot wie ik nu ben. Ik heb er vooral een bredere kijk op de wereld van gekregen, en die geef ik maar al te graag door. Bovendien zijn echt onmisbare momenten gelukkig nu makkelijker vast te leggen met de (video)camera.

Voorbeeld voor je kinderen

Kinderen vormen zich volgens de kijk die hun ouders op de wereld hebben. Ik ben blij mijn dochter te laten zien dat ik soms zelf andere culturen en normen en waarden ook nog moet ontdekken. In mijn ogen maakt dat kinderen (en uiteraard volwassenen) flexibeler in het leven. De wetenschap dat even verderop anders wordt geleefd, gedacht, gegeten en gesproken maakt alles relatief, en vrijer. Het laat kinderen ook zien dat nieuwsgierigheid een mooi eigenschap is!

Kinderen zijn flexibel

Ja, het dagelijks schema van een kind wordt onderweg best omgegooid. De dutjes, de maaltijden: alles is toch wel anders als je op reis bent. Je zult echter versteld staan van de flexibiliteit van kinderen. Wij zijn soms zelfs verbaasd over hun reactie. We waren ervan overtuigd dat ze zich misschien niet zouden kunnen schikken in een bepaalde situatie. Iedereen gaat zijn eigen grenzen verleggen, zowel ouders als kind!

Deze lijst zou veel langer kunnen zijn, maar in mijn ogen zijn dit de meest belangrijke redenen om het avontuur van reizen met kleine kinderen aan te gaan. Je hoeft echt niet naar het einde van de wereld te vliegen, maar mocht je dat willen, schroom dan vooral niet. YOU CAN DO IT!

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.