Menu
Tips

Mindfulness reizen: hoe doe je dat?

mindfulness reizen 2

Mindfulness reizen: hoe doe je dat?

Mindfulness, een (mode)woord dat je de laatste tijd vaak tegenkomt. Dat is niet zo gek als je beseft hoe druk onze westerse levensstijl eigenlijk is. We werken onszelf drie slagen in de rondte, gaan vervolgens een paar weken op reis en herhalen datzelfde riedeltje een aantal keer per jaar. De meeste Nederlanders gaan al gestresst op reis en komen zelfs op reis niet voldoende tot rust. Het gevolg hiervan is dat je niet eens het gevoel hebt gehad dat je weg bent geweest en dat je waarschijnlijk alle mooie dingen van je alweer bent vergeten. Mindfulness reizen zorgt voor een relaxter gevoel op reis én voor als je terug bent. Lees hier onze tips hoe je mindfulness reizen kunt toepassen!

Wat is mindfulness?

Mindfulness hoeft niet per se gelijk te staan aan slow traveling, hoewel het wel helpt. Maar wat is mindfulness eigenlijk? Het is eigenlijk niets meer en niets minder dan open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Niet piekeren over het verleden of de toekomst, maar je 100% bewust zijn van het moment waar je je op dat moment in bevindt. Je bent niet bezig met wat je allemaal nog moet doen, de hotels die je moet boeken of eventuele dingen die je zouden kunnen overkomen op reis.

Mindfulness reizen wordt gemakkelijker als je thuis alvast oefent met mindfulness. Probeer je continu bewust te zijn van het moment waarin je je op dat moment bevindt. Het helpt dan enorm door niet met twee dingen tegelijk bezig te zijn. Televisie kijken en eten gaan bijvoorbeeld niet samen in een mindfulness leven. Probeer dus thuis alvast te oefenen met mindfulness, zodat je het straks op reis wat makkelijker kan toepassen. Op deze website vind je wat handige oefeningen voor in het dagelijkse leven.

Mindfulness reizen

Eigenlijk betekent mindfulness reizen niets meer dan volledig genieten van ieder moment dat je hebt. Voor je het weet is je reis weer voorbij en wat is er dan mooier dan je ieder moment nog kunnen herinneren? Probeer ieder moment met 100% aandacht te ervaren, wedden dat dit je mooiste reis ooit wordt? En wedden dat je op je werk straks nog met veel plezier (en rust!) terugdenkt aan deze reis? Met de volgende tips kun je echt helemaal loskomen van je werk en een bestemming nog veel intenser beleven.

#1 Leg je telefoon weg

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven: leg je telefoon weg! Eigenlijk zou je dit in het dagelijkse leven ook vaker moeten doen, maar zeker op reis kunnen we je geen betere tip geven. Door continu op je telefoon te kijken ben je zeker niet bezig met het ervaren van het moment. Je wordt afgeleid, maakt je druk om onzinnige dingen op Facebook of je voelt je verplicht om toch even die mail te beantwoorden. Door je telefoon helemaal uit te zetten kom je niet in de verleiding om er steeds naar te kijken en kun je veel meer genieten van wat er om je heen gebeurt. Ben je zelfstandig ondernemer en wordt er van je verwacht dat je wel bereikbaar bent? Kies er dan voor om alleen op bepaalde tijdstippen je telefoon of laptop aan te zetten.

#2 Reis niet te veel kilometers

Als je veel onderweg bent tussen verschillende locaties brengt dat meestal niet veel rust met zich mee. Kies ervoor om een aantal dagen op dezelfde plek te blijven en de omgeving goed te ontdekken in plaats van overal maar als een gek naartoe te reizen. Kies bijvoorbeeld voor een plek waar je verschillende dingen kunt doen en doe deze dingen dan met je volle aandacht. Laat je niet afleiden door gedachten over het werk of door je telefoon (zie tip 1). Ben je bijrijder? Laat dan ook die telefoon voor wat het is en geniet van wat je ziet om je heen. Ga je wandelen en zie je een mooi uitzicht? Ga er dan echt even voor zitten en geniet. Maak niet alleen een foto en ga dan weer verder, maar ervaar die mooie plek met al je zintuigen.

#3 Eet met aandacht

Zeker in het buitenland is de kans groot dat je verschillende nieuwe gerechten gaat proberen. Het is dan eigenlijk extra belangrijk om je aandacht erbij te houden. Een tip om mindfulness reizen toe te passen is door te proberen om het gerecht thuis na te maken. Je moet daarvoor goed kunnen proeven en dat lukt alleen door je aandacht erbij te houden. Zo proef je de smaken veel intenser en kun je straks thuis ook genieten van deze smaken!

#4 Richt je op de lokale bevolking

Je zal merken dat de lokale bevolking vaak al vanzelf mindful is. Met name in de Afrikaanse landen en de landen wat meer zuidelijk merk je dit. Continenten als Zuid-Amerika staan niet voor niets bekend als: mañana, mañana (morgen, morgen). Het tempo ligt laag en als westerling kun je je hier soms best aan ergeren. Onze tip? Vooral lekker meegaan met het tempo. Kijk om je heen, maak je niet druk en knoop eens een praatje aan met de lokale marktkoopman.

#5 Gebruik al je zintuigen

Mindfulness reizen staat vrijwel gelijk aan het gebruiken van al je zintuigen. We kunnen ons voorstellen dat het in India wellicht wat overweldigend is, maar op veel andere plekken is het goed om je bewust te zijn van wat je ziet, ruikt, hoort, voelt en proeft. Probeer niet al je zintuigen tegelijk open te zetten, maar ga ze één voor één af.

Stel dat je een dag op het strand doorbrengt, kijk dan eens goed om je heen en ervaar wat er gebeurt. Geniet van het mooie witte zand en de blauwe zee. Adem eens diep in door je neus en realiseer je wat je ruikt. Waarschijnlijk een zilte lucht of juist die lekkere geur van de zonnebrandcrème. Je hoort misschien wel het ruisen van de zee of het kwetteren van vogeltjes. Voel hoe de wind waait en leef in het moment. Je zal al snel merken dat je gedachten niet meer afdwalen, omdat je bezig bent met leven in het hier en nu.

Ga eens gewoon een paar minuten op een stoel zitten of in een hangmat liggen en geniet. Geniet van alles wat je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt. Dan ervaar je echt hoe mindfulness reizen is en denk je nog vaak terug aan die mooie momenten. Je hoeft niet altijd bezig te zijn, online te zijn of met andere dingen bezig te zijn.

Mindfulness reizen

Door bewuster te reizen zul je merken dat je veel meer ontspant en veel meer kan genieten van een bestemming. Sterker nog: door mindfulness reizen ervaar je een bestemming veel intensiever en zul je nog veel positiever terugkijken op je reizen. Wij proberen mindfulness reizen inmiddels toe te passen tijdens al onze reizen en – hoewel het ene moment makkelijker is dan het andere moment – zijn we veel meer ontspannen en worden we thuis door middel van geuren bijvoorbeeld veel vaker herinnerd aan onze mooie reizen. Eigenlijk zou iedereen mindfulness reizen moeten proberen. Het kost niets en levert je zoveel meer op!

About Author

travelgirls.nl is hét startpunt voor jouw avontuurlijke reis, of je nu alleen reist, met een groep vriendinnen of met je partner. travelgirls.nl helpt jou om de juiste beslissing te nemen. Let's go travel!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.