Menu
Algemeen / Veiligheid

Veiligheid | Hoe overleef je een hostel?

  1. Hoe overleef je… Suicide showers?
  2. Veiligheid | Hoe overleef je een hostel?

Iedereen die wel eens is gaan backpacken weet: ‘dormrooms zijn goedkoop’. Er zijn vast mensen die zich nu afvragen wat een dormroom in vredesnaam is. We hebben het over een hostelkamer waarin zich over het algemeen net zoveel stapelbedden als vierkante meters oppervlak bevinden. Dat kan enorm gezellig zijn of gewoon een prima ervaring, maar dat kan ook een regelrechte ramp worden. We willen allemaal een leuk en goedkoop verblijf in een hostel, maar dit moet niet ten koste gaan van de veiligheid van jou en je spullen.

Zo maakte travelgirl Anne-José mee hoe bestolen worden in Londen is en probeerde er in Vietnam een dronken roomie in haar bed te klimmen voor een gezellige tijd. Gelukkig was hij zó dronken dat haar stapelbedje te hoog voor hem was en had hij het toen maar gezellig met zichzelf. Geloof ons, dat wil je niet meemaken. Daarom wat tips om verschillende nare situaties te voorkomen en antwoord te geven op de vraag: hoe overleef je in een hostel?

Doe je huiswerk

Heerlijk toch, hostels? Als je in het goede hostel terecht komt wel ja! Reis je met de Lonely Planet? Daar staat ontzettend goede tips in voor leuke en veilige hostels. Zoek anders even op internet voordat je je intrek neemt in een hostel waar veiligheid, hygiëne of privacy totaal geen aandachtspunt is. Tripadvisor is bijvoorbeeld precies wat het aangeeft te zijn: een goede adviseur tijdens je trip! Vraag aan leuke roomies welke hostels ze aanraden in de plaatsen die je hierna hoopt te bezoeken. Zet vooral niet teveel vast, zodat je elk moment van hostel kunt wisselen.

Iets minder roomies

Een makkelijke oplossing als je samen met iemand reist is natuurlijk een privékamer boeken. In Azië vaak nog goedkoper dan twee dormbedjes. Ben je in je eentje op reis? Geen probleem, je zult overal solo backpackers vinden. Omdat je in elk geval de passie voor reizen samen deelt zul je gemiddeld sneller dan anders een leuke klik met mensen hebben. Vraag iemand een kamer met je te delen! Wie weet heb je er een leuke reisbuddy voor de komende week bij of zelfs een gratis logeeradresje in Nieuw Zeeland, Los Angeles of Rotterdam. Want ja, overal barst het van de Nederlanders. We zijn nu eenmaal een reislustig volkje.

Sleuteltjes in je bh

Neem uit Nederland een slotje – of twee – mee. Zo’n klein dingetje waarmee je ook je backpackhoes tijdens het vliegen op slot doet. In veel hostels bieden ze namelijk kluisjes aan, maar een groot aantal daarvan heeft geen slotje, waardoor het gewoon kastjes zijn waaruit mensen die erop uit zijn nóg makkelijker je waardevolle eigendommen kunnen pakken. Ga je even weg uit het hostel? Alles wat je nodig hebt om te overleven achter het slotje! Berg het sleuteltje goed op, zoek een vakje met rits, stop het in je bh als je zonder tas op pad gaat of laat het achter bij de receptie. Stel ook goede prioriteiten. Wat berg je het best op? Zonder die superleuke nieuwe bikini overleven gaat je écht lukken. Zonder paspoort gaat jouw reizigersbestaan er een stuk moeilijker op worden. Vooral als je volgende vlucht richting meer avontuur die ochtend gepland staat. Bespaar jezelf die stress, neem dat slotje mee en bewaak je paspoort met je leven. Nou ja, bijna dan.

Elektriciteit

Schaf een goede powerbank aan. Je telefoon of camera ‘s nachts aan de oplader leggen voelt soms niet veilig. Ook wil je af en toe even lekker in bed met thuis appen zonder daarna nog naar het enige stopcontact van de kamer te moeten ploeteren in het donker. Laad de powerbank overdag op, zodat je snachts je telefoon op kunt laden zonder het toestel de hele nacht in het bed van die Chinese kamergenoot te moeten leggen.

Gebruik een gezond verstand

Zet je mensenkennis in. Probeer personen en situaties in te schatten en wees daarin niet naïef. Weet je van jezelf – eerlijk zijn! – dat jouw inschattingsvermogen niet bijster goed is en je knappe jongens of vriendelijke meiden na die tweede ‘zó leuk in een ananas geserveerde’ mojito al snel je pincode toe zou kunnen vertrouwen? Berg je spullen goed op, neem alleen wat contant geld mee de deur uit en spreek met jezelf af dat je er vanavond maar eentje drinkt. Of neem een fruit juice, ook lekker.

The golden rule

Geniet van je avontuur en van de mensen om je heen, maar als het niet goed voelt: vertrek! Maakt die ene kamergenoot al de hele avond schunnige opmerkingen en heeft hij nu zijn spullen verhuisd om naast jou te komen slapen? Ga bij de – nagenoeg altijd zeer behulpzame – receptie vragen of je van kamer mag wisselen. Check of er dormrooms voor alleen vrouwen zijn, die mooie Zuid-Amerikaanse man spot je wel weer bij het ontbijt! 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.